Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

A háztartási kekszet elkeverjük a szoba hõmérsékletû vajjal, porcukorral, vaníliás cukorral és kakaóval. A rumaromával ízesített kávés-tejbõl annyit teszünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva hûtõszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az aszalt és apróra vágott aszalt gyümölcsöket kevés vízbe áztassuk be amibe csepegtettünk egy kis rumaromát.

Lehet bele egy teáskanál cukrot is tenni, vagy lehet rummal is helyettesíteni, a lényeg, hogy felázzanak és megpuhuljanak kissé.

A lisztet a cukorral, kakaóporral, tojásokkal, sóval, olajjal, sütõporral és a tejföllel keverjük simára, majd adjuk hozzá a magokat. A mennyiségektõl el lehet térni, a tészta állagát figyelembe véve.

Ezek után tegyük bele a vízbõl kiszedett gyümölcsöt, de ha a tészta nagyon sûrû vagy kemény, mert a zabpehely egy kissé megszívja magát, evõkanállal adagoljunk bele a rumos vízbõl, míg hígabb tésztát nem kapunk.
Az állagának ~olyannak kell lennie, mint a mufinnak.

Egy nagy kerek szétnyitható tortaformát olajozzunk ki, szórjuk meg liszttel, majd töltsük bele a tésztát.

Elõmelegített 200 fokos sütõben ~1,5 órát süssük, vagy addig amíg a közepe nem ragad.

Akkor lehet szépen szeletelni, ha már hûlt egy kicsit.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az egy kilónyi káposzta arányai a következõk legyenek: fél kiló aprókáposzta és fél kiló levél (ez ~ 10 darab nagy levél). Így 18-20 darab töltelék lesz.

Ha a savanyú káposzta nagyon sós(meg kell kóstolni, fincsi ), öblítsük át vízzel.

A darált húst a felaprított hagymával, fokhagymával, sóval, pirospaprikával, rizzsel és a tojással gyúrjuk össze.

Egy nagy méretû fazék aljára terítsünk egy adag apróképosztát és tegyünk bele vizet is. Tegyük a tûzhelyre, hadd kezdjen el forrni. (Azért szoktam így csinálni, hogy a belepakolt gombócok egybõl elkezdjenek keményedni a forróban és ne lapuljanak össze a rápakoltaktól.)

A nagy káposzta leveleket vágjuk ketté, és kb egy maroknyi húst tekerünk bele hosszúkásan, a végeit tömködjük vissza.

Tegyük sorra a fazékba, majd amikor mind benne van tegyük rá a maradék aprókáposztát is, majd egy kevés pirospaprikát még szórhatunk rá. Öntsük fel vízzel és figyelgessük, mert a rizs fel fogja venni a vizet. Rázogatással lehet csak keverni!

A teljes forrástól számítva ~2 óra alatt fõ puhára.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

5 dkg margarinból fél deci tejjel, egy tojással, 15 dkg cukorral és a mézzel gõz fölött masszát készítünk. Amikor kihûlt belekeverjük a lisztet, a sütõport, és összegyúrjuk.

Négy részre osztjuk és 1 órát pihentetjük.

Közben 3 deci tejet felforralunk és beleöntjük a búzadarát, majd sûrûre fõzzük. 20 deka margarint 20 deka cukorral habosra keverünk, egy citrom reszelt héjával a tejben fõtt búzadarával összekeverjük.

A 4 adag tésztát vékonyra nyújtjuk és egyenként 8 perc alatt 180-200 fokos sütõben megsütjük.

Ezután következik a rétegezés. Egy lapra lekvárt kenünk vékonyan, majd arra a tölteléket, és addig folytatjuk, míg az utolsó laphoz nem érünk.

A csokoládát gõz fölött megolvasztjuk, majd a süteményen egyenletesen mûanyag spatulával elkenjük.

Az egészet hagyjuk kihûlni, majd betesszük legalább egy fél napra a hûtõszekrénybe.

Amikor a tészta lapok megpuhultak, a süteményt úgy vágjuk fel, hogy a csokoládét a tetején bemetszegetjük forró késsel.

A vékony kést minden egyes vágás elõtt gázon lehet melegíteni, majd a vonalat a csokin meghúzni. Így vágáskor a csoki nem törik szét.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral keverjük össze. Az élesztõt 2 dl langyos tejben futtassuk fel, majd olvasszuk fel a margarint és a lisztre töltsük rá az élesztõvel együtt.

Dagasszuk alaposan össze majd letakarva meleg helyen kelesszük duplájára.

Amíg kel a tészta készítsük elõ a csigák töltelékét, am nem lesz más mint egy sûrûbbre fõzött puding. A pudingport a cukorral és 3 dl tejjel fûzzük keményre, majd egy picit hagyjuk hûlni.

A megkelt tésztát nyújtsuk szögletesen ujjnyi vastagra lisztezett deszkán vagy asztalon, majd a langyos de még kenhetõ állagú pudinggal egyenletesen kenjük meg.

Egy széles tepsit béleljünk ki zsírpapírral, majd arra kerülnek a csigák.

Tekerjük fel, majd éles késsel óvatosan 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk fel. Ha a puding a késre ragad, azt vágások közt töröljük le, mert elnyúzza a tésztát és nem lesznek szépek a csigák.

Egy egy szelet levágásakor egybõl helyezzük a tepsire.

Elõmelegített 200 fokos sütõben 30-40 perc alatt süssük ki õket.

Kis méretû fincsi házi csigákat kapunk.
Jó étvágyat!
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A lisztet a sóval keverjük el, meglangyosított tejben futtassuk fel az élesztõt egy kis cukor hozzáadásával, majd töltsük a lisztre és adjuk hozzá a tojást és az olajat is.

Dagasszuk össze, majd lefedve meleg helyen kelesszük duplájára.

Kevés olajon apróra vágott vöröshagymát pároljunk üvegesre, majd a paradicsomkonzervbõl egyszeres víz hozzáadásával fûzzünk szószt. A paradicsomos szószba kell a kömény, a babér, kakukkfû, oregánó. (A fûszerezés ettõl esetleg eltérhet kicsit, oregánó helyett a majoranna is megteszi, de az nem olyan jó, esetleg rozmaring is mehet bele.)

A sütõt elõ lehet közben melegíteni.

Tegyünk sütõpapírt egy tepsibe, majd a megkelt tésztát húzkodjuk a tepsi méretére, lehetõleg minél vékonyabb legyen a tészta.

A tésztát kenjük meg a paradicsomos szósszal, majd a kiolvasztott tenger gyümölcseit oszlassuk el és szórjuk meg reszelt sajttal.

Kb. 20 perc alatt készre sül ha vékony a tészta 200 fokos sütõben.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A zöldbabot az apróra vágott hagymával és fél kávéskanál paprikával, valamint jó sok petrezselyemmel sós vízben megfõzzük.

Amikor megpuhult, a zsírból és lisztbõl világos rántást készítünk, a babot berántjuk, majd belekeverjük a tejfölt.

Ízesítjük cukorral és ecettel.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A palacsinta tésztát a lisztbõl, 1 dl tejszínbõl, olvasztott vajból, tojásokból, tejbõl, sóból, vaníliás cukorból és ~ fél liter vízbõl készítve csomómentesen elkeverjük.

Ha csomós maradna, egy tál fölé nagy szûrõt helyezünk, majd beleöntjük a tésztát és a csomókat átpaszírozzuk a szûrõn, hogy szétnyomódjanak.

A sûrûsége akkor jó, ha a merõkanállal meregetve és csorgatva úgy folyik mint sûrû tejszín, így a víz mennyiséget apránként kell adagolni, nehogy túlhíguljon.

Forró serpenyõben az olajon kisütjük. (Én egyszerre kettõben szoktam a palacsintát sütni, úgy gyorsabban megvan.)

A kész palacsinták közét megkenjük lekvárral, torta forma szeletekre vágjuk és tálaláskor tejszínhabot teszünk a tetejére, majd meglocsoljuk szörppel vagy valamilyen sziruppal.

A lekvár és a szörp lehetõleg valamilyen erdei gyümölcsbõl vagy eperbõl, málnából készült legyen.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A marhahúst vékony szeletekre vágjuk és kicsit megvagdossuk hogy sütéskor ne ugorjon össze, majd lisztbe mártjuk és a forró zsírban elõsütjük, megpirítjuk.
Ezt célszerû serpenyõ helyett lábasban végezni, hogy ne kelljen duplán mosogatni :)
Kiszedjük egy tálba.

A maradék zsírban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk liszttel majd felöntjük a borral és ~2 dl vízzel, megsózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a babérlevelet.

A zöldségeket megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a mártáshoz.

Picit fõzzük, majd nagyon kis lángon a hús hozzáadásával puhára pároljuk az egészet. Ha nagyon sûrûsödne, vízzel lehet higítgatni.

Amikor puha, de nem esik szét a hús, belekeverjük óvatosan a mustárt, cukrot, és 1 dl tejfölt. A megmosott és karikákra vágott citromot is most érdemes beletenni.(Ha kicsit túlpuhult, akkor a keverés idejére ki kell venni a hússzeleteket, mert össze fognak törni.)

A tésztát megfõzzük, tányéron pedig a szeleteket a szósszal és meglocsolt tejföllel tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

1. A sütõt 165 fokra állítjuk.
2. A száraz és nedves hozzávalókat külön tálban elkeverjük, majd összeöntjük, eldolgozzuk.
3. A tésztából egyenlõ nagyságú gombócokat formálunk (kb 16-ot), majd egy sütõpapírral kibélelt tepsibe tesszük õket, kissé lenyomjuk a tetejüket.
4. 10-12 percig szép barnára sütjük, rácson kihûlni hagyjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!