( recept képpel )
Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
100 g vaj
2 evõkanál méz
250 g cukor
1 kiskanál ecet
1evõkanál szóda
2 tojás
700 g simaliszt
Elõször összekeverem a szódát és az ecetet. Majd kikeverem a puha vajat, a mézet - én erdeit használok - és a cukrot, majd hozzáadom az ecetes szódát. Simára kéne kevergetni az egészet. Aztán lángra teszem és állandó keverés mellett a két tojást hozzáadom. Habosra és barnára kell válnia a kevergetés közben. (Nos, erre kiváncsi vagyok...)
Azonnal leveszem a tûzrõl. Hûlni hagyom, ha langyos: a lisztet hozzáteszem és kidolgozom az egészet. Letakarva álldigálljon egy órát. Aztán hét-nyolc cipóra osztva, egyesével palacsintavékonyra kinyújtom és megsütöm a lapokat.
Hozzávalók a krémhez:
200 g vaj
2 dl sûrített tej
10 dkg mogyoró
1 dl konyakot
A sûrített tejet dobozzal együtt három órán át fõzöm. A kihûlt dobozt kinyitjuk, és lám, és íme: barna és kásás benne a sûrített tej. (Rémes lehet, de a végeredmény megéri.) Ezt kikeverem a vajjal simára, homogénre. Ekkor vagy a mogyorót és a konyakot - ez az autentikus - vagy csokoládét keverek bele.
A lapokat rétegezve megkenem ezzel a kutymásszal, és állítólag másnapra tökély a végeredmény.