Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

Egy karfiolt rózsáira szedünk, és sós vízben rövid ideig elõfõzünk.

A tojások sárgáját és fehérjét elválasztjuk egymástól, a fehérjét kemény habbá verjük.

A tejfölt a tojássárgával, liszttel és sóval elkeverjük, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.

Egy tepsi aljára tesszük a félig megfõtt karfiolokat, megszórjuk a szalonnával, és a vaj darabokkal, majd az egészre egyenletesen ráöntjük a tojás maszát, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

A sütõben 200 fokon fedõ nélkül ~30 percig sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

1/2 kg gesztenyét megfõzünk, majd villával áttörünk, (vagy használhatunk gesztenyepürét, de akkor más ízt kapunk, édes lesz a végeredmény), belekeverjük a tojást, morzsát, tejet, tejfölt, valamennyi sót, és a borsot (Gesztenyepüré használatakor a borsot nem kell beletenni!), majd egyenletes masszát gyúrunk belõle.

A kacsát megmossuk, a maradék tüszõt, tollat kihúzkodjuk, majd bedörzsöljük sóval és megtöltjük a maszával, oly módon ahogy a csirkét is szokás. Tehát a bõrt óvatosan elválasztjuk (felemeljük kezünkkel alányúlva) a húsról és alá tömködjük a tölteléket. A maradékot pedig betömjük a hasüregbe. Megtûzdeljük szalonnával, vagy ha szeletelt a szalonna, akkor beborítjuk vele.

Egy sütõzacskóba tesszük és 2 - 2 és fél óra alatt 200 fokon ropogósra sütjük.

Párolt rizzsel tálaljuk. (Gesztenyepürés esetben a szilva befõtt is illik hozzá édeskés íze miatt.)
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hamburger hús, egy tojás nélküli marha fasírt, melynek a jellegzetes hamburger ízét a marhahús, a mustár és a bors adja. Nem szabad bele pirospaprikát tenni! A tojás hiánya miatt nem kell aggódni, a tapadásról a zsír és a prézli gondoskodni fog.

A hagymát egészen apróra vágjuk (fontos, hogy kis darabkák legyenek benne, különben kilógnak és a massza szétesik), egy nagyobb tálba dobjuk. A darált marhahúst a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk, majd nagyon lapos (maximum 1 cm vastag és 12 cm átmérõjû) fasírtokat gyúrunk belõle.

Lehetõleg elektromos teflonos sütõben, minimális zsiradék hozzáadásával, mindkét oldalán ~10 percig sütve, átsütjük õket.

(A marhahús sütéskor eléggé összemegy, de még így is vagy 20-25 darab lesz ekkora mennyiségbõl, és sokkal finomabb, mint a fagyasztott.)
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy nagyobb tálba tesszük, beletesszük még a sót, paprikát, darált húst, tojást, prézlit, fél evõkanál disznózsírt, majd ráöntjük a vizet, melyet a prézli fel kell szívjon.
Alaposan összegyúrjuk.

Sokkal praktikusabb prézlibõl készíteni, mint zsemle kinyomkodásával, mivel így egyenletesebb állagot lehet elérni. A disznózsírtól pedig tapadósabb lesz a massza, így könnyebb alakítani.

Egy fedeles tepsi alját kikenjük zsírral, majd a húsmasszát egyenletes ~10 cm széles és 7 cm magas rúddá alakítjuk, amelyet a fennmaradó zsírral körben megkenünk.

A sütõben 1 és 3/4 órát sütjük fedõvel 200 fokon, majd még 15 percet fedõ nélkül.

A fasírt elég sok zsírt fog kiengedni magából, ezért vagy az egészet kivesszük azonnal a tepsibõl, vagy pedig a fedõt visszahelyezve, leöntjük a zsiradékot róla.

A zsírt a tepsi aljából mindenképpen azonnal el kell távolítani, különben visszaszívja. De ezzel az egybe sütõs módszerrel alacsonyabb lesz a kalória tartalma, a zsír mennyiség csökkentése miatt.

Fel lehet turbózni, oly módon, hogy sütés elõtt kemény tojásokat teszünk a közepébe.

Fõzelékkel vagy hidegen kenyérrel is finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A tököt meghámozzuk, legyaluljuk (robotgépben gyorsabb), vagy gyalult tököt használunk. Feltesszük fõni 3 dl vízzel egy teáskanál sóval és a felaprított kaporral, majd ~15 perccel forrás után (igen hamar megpuhul), az olajból és a lisztbõl világos rántást készítünk, mellyel berántjuk.

Belekeverjük a tejfölt és ízesítjük a cukorral és ecettel, majd egyet rottyantunk rajta és kész is.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A lisztbõl tojásokból, 1/2 dl olajból , tejbõl, egy csapott teáskanál sóból sûrûbb palacsintatésztát készítünk. Vízzel annyira kell higítani a tésztát, hogy kicsit kevésbé legyen folyékony, mint a sima vékony palacsintáé, ennek valamivel vastagabbnak kell lennie. Ekkora mennyiségbõl ~10-12 darab palacsintát kell kisütni.

A Mexikói zöldség keveréket kevés sóval egy evõkanál olajon megpároljuk.

A húst egy-két evõkanál olajon a fokhagymával és az ízesítõ kockával megpirítjuk, majd felhigítjuk a tejföllel. Amikor megfõtt, 1/2 dl vizet elkeverünk a keményítõvel és ezzel besûrítjük.

Egy jénai tálat kikenünk olajjal, ráteszünk egy palacsintát, arra egy-másfél evõkanál húsos szószt egyenletesen eloszlatva és egy-másfél evõkanál zöldséget. Erre egy palacsintát, és így tovább rétegezzük amíg vannak hozzávalók. (Csak saccolni lehet hogy jön ki pontosan a mennyiség) A tetejére jusson egy kevéske a tejfölös húsos szószból.

A sajtot reszeljük le és szórjuk meg egyenletesen a tetejét, majd 30 percre tegyük 200 fokos sütõbe és süssük arany színûre a tetejét.

Finom és laktató.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A rebarbara szárakat tisztítsuk meg (vékonyan húzzuk le a külsõ hártyát), majd ujjnyi darabokra aprítsuk fel. Annyi vízben ami ellepi (~3/4-1 liter), tegyük fel fõni a fahéjjal, sóval, a karikára vágott fél citrommal és a felaprított citromfûvel.

Forrás után pár percen belül megpuhul, ezért közben a tejjel a pudingport és a cukrot keverjük el, majd amikor forr már a rebarbara és a színe megváltozott alaposan és csomómentesen keverjük bele a pudingot. Pár percig még rotyogtassuk.

Melegen úgy tálaljuk, hogy a tetejére teszünk egy-két citromfû levelet.
Azonban hidegen sokkal finomabb, kifejezetten üdítõ ízû, kellemes.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A liszteket, a sütõport, 10dkg cukrot, a vaníliás cukrot és a sót elkeverjük. Megolvasztjuk a margarint, belekeverjük a tojásokkal és a tejjel a lisztkeverékbe. Addig kell kavarni, amíg csomómentes nem lesz és levegõsödni kezd.

Egy gyümölcstorta formát (aminek mélyedés van a közepén) alaposan megkenünk olajjal (nem kell sajnálni, maradhat a peremben nyugogtan, az a szélénél fel fog jönni és nem ragad a tészta a hullámokba).

Beletöltjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk.
Elõmelegített sütõben 190 fokon ~40 percig sütjük.

Eközben a rebarbara szárakat megtisztítjuk (csak a külsõ hártyát kell vékonyan lehúzni a szárról, ezt egy vékony hajlékony késsel a legkönnyebb), majd robotgéppel felszeleteljük.
Egy kisebb lábasban feltesszük kis lángon a tûzhelyre a fahéj darabokkal(vagy õrölt fahéjjal), és amikor elkezd levet engedni (~2 perc), belekeverünk 10 dkg cukrot. Közben 1 dl vízel elkeverjük csomómentesen a keményítõt, megrottyantjuk, hogy besûrûsödjön.

Ha egész fahéjat használtunk, akkor kihalásszuk belõle a fahéj darabokat.

Amikor a tészta megsült, a sütõforma peremét minden oldalról kicsit megnyomkodva kiborítjuk valamire a torta alapot, és beletöltjük a közepébe a fõzött rebarbarát. Egyenletesen eloszlatjuk.

Amikor dermedni kezd, egy tábla bevonó csokoládét felmelegítünk forró víz fölött egy edényben. Nem közvetlenül a tûzön, mert a csoki megég! Egy nagyobb lábasba tegyünk vizet forrni, abba pedig egy kisebb nyeles edényt, ami majdnem a vízig leér és tegyük bele a feltördelt csokoládét.

A megolvadt csokoládét egyenletesen töltsük a sütemény tetejére, majd egy lapáttal egyengessük el.

Amikor kihûlt, porcukorral és sablonnal ki lehet díszíteni.

Akkor lehet felszelni, amikor a csoki megszilárdul a tetején.

Egészen különleges íze van, mint általában a rebarabarából készült süteményeknek, ami ugyebár nem is gyümölcs, de akként szokás felhasználni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Ez egy olyan francia saláta szerû recept, amely családi körökben nagy sikert szokott aratni.
A titka az, hogy mexikói zöldség keverékbõl kell elkészíteni(csak a jó minõségû a megfelelõ, amiben van zöldbab és pritamin is kis mennyiségben), a szokásos francia saláta keverék helyett.
Este célszerû elkészíteni, hogy másnapra összeérjenek az ízek.

A mexikói zöldség keveréket sós vízben megfõzzük, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat sós vízben szintén megfõzzük. ~10-12 perc alatt jó kemények lesznek.
Kissé meghûtjük, és finoman körbevágva és félretéve a fehérjét, kivesszük egy jénai tálba a sárgákat.
A fõtt sárgákból készítjük el a majonézt hozzá, így sokkal tartósabb és biztonságosabb (kisgyerek is eheti), valamint higítva lesz úgyis tejföllel.

A tojásokat a jénai tálban villával összetörjük, beletesszük a 3 evõkanál cukrot, egy teáskanál sót, egy evõkanál étolajat, és elkezdjük kevergetni, a mustárt és a további olajat apránként mind belekeverjük, míg sima nem lesz. Ezek után jöhet evõkanalanként a tejföl. Egy szép halvány sárgás krémes , picit elsózott és picit édeskés keveréket kell kapni. Ha a só kevés (nincs enyhén, de csak enyhén túlsózótt íze) után kell sózni!
Azért kell erõs ízû legyen, mert a végtermék különben sótlan és íztelen lesz.

Amikor ez megvan, meghámozzuk - kimagozzuk az almát felkockázzuk apróra, megpuculjuk és felaprítjuk a lila hagymát, kicsi kockákra vágunk néhány szem csemege uborkát, és a félretett tojásfehérjéket is felaprítjuk.

A leszûrt mexikói keveréket, a felaprított többi összetevõt is beborítjuk a jénaiba, és óvatosan de alaposan megkevergetjük.

Egy kevéske szárított kaprot, vagy aprított friss kapor leveleket szórunk a tetejére és betesszük a hûtõszekrénybe.
Néhány óra állás után nagyon ízletes.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A darált húst egy teáskanál sóval a tojással a rizzsel összegyúrjuk.

A karalábékat meghámozzuk, a közepüket kivájjuk, úgy hogy ~ 1 cm-es faluk maradjon.

A darált húsos töltelékkel megtömködjük.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, 1 evõkanál olajon megpároljuk. Felöntjük ~ 1/2-1 liter vízzel, beletesszük a kivájt karalábékat, és óvatosan a töltötteket.

Legfeljebb egy óra alatt megfõ. Ekkor 2 evõkanál olajból és a lisztbõl rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott petrezselymet és óvatosan berántjuk vele a karalábét.
1 dl tejfölt is keverhetünk a levébe.

Könnyû és finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 34 35 36 37 38 39 40 41 1 2 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!