( recept képpel )
Elkészítése:
A tojásokat elõveszem a hûtõbõl melegedni.
A lisztet egy kávéskanál sóval és a szárított bazsalikommal elkeverem. Az élesztõt vagy port langyos (testhõmérsékletû) tejben a cukorral felfuttatom.
Úgy szoktam csinálni, hogy mikróban megmelegítem a tejet egy bögrében és amikor az élesztõt és cukrot belekevertem, vissza dugom a mikróba és rácsukom az ajtót (nem indítom be!), hogy ne érje hideg és huzat, így nagyon gyorsan felfut.
Kezet mosok meleg vízzel (A meleg víz azoknak szól akiknek hideg mindig a kezük! A kelt tészta hideg kézzel gyúrva nem kel meg jól!).
A liszt keverékbe bele öntöm a felfutott élesztõs tejet, az olajat és a felütött langyos tojást. Alaposan összedagasztom. Ha túl kemény teszek még hozzá olajat, esetleg pár evõkanál vizet.
Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik az edény falától.
Amikor a tészta jó, megint bedugom a kikapcsolt mikróba, lefedem és rácsukom az ajtót, hogy melegen és huzat mentesen maradjon.
~30-40 perc alatt bedagad. Addig elkészítem a szószt a tetejére. Egy evõkanál olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, beleteszek egy kávéskanál sót, egy paradicsomkonzervet, másfél-kétszer annyi vizet (attól függõen milyen a sûrítési aránya), beledobom a két babér levelet, az õrölt köménymagot, oregánót, kakukkfüvet és fõzöm kb. 15-20 percet.
Lereszelem a sajtokat.
A sütõt elõmelegítem 200 fokra. Egy tepsi alját beolajozok, kilisztezek, majd a megkelt tésztát óvatosan kihúzkodom a tepsi méretére.
A szósszal a tésztát megkenem. Két megmosott paradicsomnak kivágom a csuma részét és vékonyan felszeletelem. Ráteszem a karikákat egyenletesen és megszóróm a reszelt sajttal. Ha van éppen, akkor teszek a tetejére néhány felaprított friss bazsalikom levelet vagy lehet szárítottal is szórni.
A sütõben ~20-25 percig sütöm vagy addig amíg a tészta már nem ragad a villához.
Nagyon finom házilag is elkészíthetõ pizza. Mindig dícsérik.
Jó étvágyat!