( recept képpel )
Elkészítése:
A megadott alapanyagokból 3 hosszú rúd bejgli lesz.
A tejben az élesztõt egy evõkanál cukorral felfuttatjuk. A liszttel a sóval és a felolvasztott margarinnal, egy tojással alaposan összedagasztjuk.
Fél órát lefedve huzatmentes helyen pihentetjük.
Közben megdaráljuk a mákot a cukkorral. (A cukorral együtt darálva nem tapad bele a kávédarálóba és gyorsan megvan.)
2,5 deci vizet felforralunk és ráöntjük a cukros mákra (leforrázzuk).
A közben kissé megkelt tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk és téglalapokat gyúrunk belõle. Legyen kb. kisujjnyi vastag.
A forrázott mák masszával egyenletesen megkenjük, de a legszélét ki lehet hagyni, hogy össze lehessen tapasztani.
Óvatosan feltekerjük, majd zsírpapírral bélelt sütõlapra helyezzük õket, úgy hogy ne érjenek össze.
A második tojást felverjük és ezzel megkenjük.
Ahhoz hogy márványos legyen a teteje, megkenés után hûtõbe kell tenni, de úgy kevésbé lesz laza a tészta.
~40 perc alatt (gázos) 200 fokos sütõben szép pirosra sül.
Dió töltelékkel is el lehet készíteni, ahhoz 40 dkg dió és 25 dkg cukor kell, ugyanezzel a forrázós technikával, de csak 2 deciliter vízzel kell készíteni.
Ha híg lenne, egy marék zsemlemorzsa belekeverésével fel lehet itatni a felsleges vizet.
A tejben az élesztõt egy evõkanál cukorral felfuttatjuk. A liszttel a sóval és a felolvasztott margarinnal, egy tojással alaposan összedagasztjuk.
Fél órát lefedve huzatmentes helyen pihentetjük.
Közben megdaráljuk a mákot a cukkorral. (A cukorral együtt darálva nem tapad bele a kávédarálóba és gyorsan megvan.)
2,5 deci vizet felforralunk és ráöntjük a cukros mákra (leforrázzuk).
A közben kissé megkelt tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk és téglalapokat gyúrunk belõle. Legyen kb. kisujjnyi vastag.
A forrázott mák masszával egyenletesen megkenjük, de a legszélét ki lehet hagyni, hogy össze lehessen tapasztani.
Óvatosan feltekerjük, majd zsírpapírral bélelt sütõlapra helyezzük õket, úgy hogy ne érjenek össze.
A második tojást felverjük és ezzel megkenjük.
Ahhoz hogy márványos legyen a teteje, megkenés után hûtõbe kell tenni, de úgy kevésbé lesz laza a tészta.
~40 perc alatt (gázos) 200 fokos sütõben szép pirosra sül.
Dió töltelékkel is el lehet készíteni, ahhoz 40 dkg dió és 25 dkg cukor kell, ugyanezzel a forrázós technikával, de csak 2 deciliter vízzel kell készíteni.
Ha híg lenne, egy marék zsemlemorzsa belekeverésével fel lehet itatni a felsleges vizet.
Egy adag kalória tartalma: kcal