Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

A megadott alapanyagokból 3 hosszú rúd bejgli lesz.

A tejben az élesztõt egy evõkanál cukorral felfuttatjuk. A liszttel a sóval és a felolvasztott margarinnal, egy tojással alaposan összedagasztjuk.

Fél órát lefedve huzatmentes helyen pihentetjük.

Közben megdaráljuk a mákot a cukkorral. (A cukorral együtt darálva nem tapad bele a kávédarálóba és gyorsan megvan.)

2,5 deci vizet felforralunk és ráöntjük a cukros mákra (leforrázzuk).

A közben kissé megkelt tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk és téglalapokat gyúrunk belõle. Legyen kb. kisujjnyi vastag.

A forrázott mák masszával egyenletesen megkenjük, de a legszélét ki lehet hagyni, hogy össze lehessen tapasztani.

Óvatosan feltekerjük, majd zsírpapírral bélelt sütõlapra helyezzük õket, úgy hogy ne érjenek össze.

A második tojást felverjük és ezzel megkenjük.

Ahhoz hogy márványos legyen a teteje, megkenés után hûtõbe kell tenni, de úgy kevésbé lesz laza a tészta.

~40 perc alatt (gázos) 200 fokos sütõben szép pirosra sül.

Dió töltelékkel is el lehet készíteni, ahhoz 40 dkg dió és 25 dkg cukor kell, ugyanezzel a forrázós technikával, de csak 2 deciliter vízzel kell készíteni.
Ha híg lenne, egy marék zsemlemorzsa belekeverésével fel lehet itatni a felsleges vizet.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Tészta:

40 dkg liszt
12 dkg zsír /vaj
12 dkg porcukor
2 egész tojás
½ csomag sütõpor
tej- szükség szerint

Krém:

8 dkg liszt
4 dl tej
3 evõkanál cukor
20 dkg Ráma margarin
20 dkg porcukor
1 evõkanál kakaópor
½ citrom leve

Tetejére: csokimáz


Elkészítés:

A tészta adalékaiból jól nyújtható tésztát gyúrunk, amennyiben szükséges, egy kis tejet adjunk hozzá.
Közepes méretû tepsi hátán, sütõpapíron 3 vékony lapot sütünk ki, elõmelegített, 190 °C-os sütõben.

A krémhez a lisztet a tejjel és a 3 kanál cukorral sûrûre fõzzük, állandó keveréssel.
Kevergetve kihûtjük, és alaposan eldolgozzuk a porcukorral habosra vert margarinnal.
Elfelezzük, egyik felébe a kakaóport keverjük el, a másikba citromlevet.

A lapokat megtöltjük, csokimázzal bevonjuk.
Másnapig álljon, és csak akkor szeleteljük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A paradicsomot a hagymával, sóval, zellerrel megfõzzük, majd összeturmixoljuk.

Az olajból és lisztbõl rántást készítünk, berántjuk.

Kevés cukorral ízesítjük.

A leves tésztát kifõzzük, vagy bele is lehet fõzni a levesbe.

A zeller különleges ízt ad az egyszerû paradicsom levesnek.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A burgonyát hájastul majdnem puhára fõzzük.
Meghámozzuk, lereszeljük. A tojással, sóval, túróval és a liszttel tésztaszerû masszát gyúrunk belõle.

Lapkákat formázunk belõle és kevés olajon többször megforgatva összesütjük.

(Fõzetlenül reszelve is meg lehet gyúrni, csak akkor több olajat fog felvenni sütéskor, viszont jobb ízû!)

A joghurtot a lekvárral alaposan összekeverjük vagy használhatunk gyümölcsjoghurtot és ezzel locsoljuk meg a lapkákat.

Jó étvágyat!
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A sütõtököt hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd a vízben a sóval fõzzük meg.
Turmixoljuk péppé. Fûszerezzük meg a szerecsendióval és a gyömbérrel.

Fõzzük még egy kicsit, majd a tejjel csomómentesen elkevert keményítõvel sûrítsük be.

Ízesítsük a cukorral, mézzel és a tejföllel, majd keverjük bele a citromlevet.

A tetejét díszítsük sajttal.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A brokkolit mossuk meg és szedjük rózsáira. (Elõ lehet fõzni, de nem szükséges, anélkül is megpuhul).

A tojásból tejbõl és lisztõl készítsünk sûrû palacsinta tésztát és keverjük még bele a fokhagymaport is és a sót, vagy használhatunk fokhagymakrémet is.

A zsemlemorzsával keverjük el a zabpelyhet.

Egy nagy edényben forrósítsunk olajat (nem egy deci kell hanem több , de kb. annyit fog felszívni).

A brokkoli rózsákat alaposan forgassuk a tésztába és gyorsan forgassuk meg a panírban, majd közepes lángon adagonként 10-15 percig többször forgatva süssük meg.

Elõfõzés esetén nagy lángon kell hirtelen sütni.

A fokhagyma a panírban nagyon jó ízt ad a brokkolinak.

Fõzhetünk hozzá rizst is, de önmagában is finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

1. A sütõt 190 fokra elõmelegítjük.

2. A hozzávalókat sorrend szerint egy turmixgépben eldolgozzuk (néhány másodpercig minden összetevõ után), majd egy lapos, kb. 20×20 cm-es, kiolajozott tepsiben 25 percig barnára sütjük.

3. Rácson hûlni hagyjuk, majd kockákra szeleteljük..
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Kimérünk 100g kukoricalisztet, közepes méretû tálba öntjük, hozzáadunk 2 dl meleg vizet, és az élesztõt szétmállasztjuk. Az így kapott híg pépet 20 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk. Kimérünk 100g rizslisztet. A maradék 300g kukoricalisztet hozzáöntjük a felfuttatott élesztõs masszához, kézzel szétmorzsoljuk míg homogén nem lesz.
Hozzáadjuk a rizslisztet és a sót, jól összekeverjük, majdnem száraz keveréket kapunk. A maradék 2dl vizet hozzáadjuk, és összegyúrjuk, majd az étolajat is belegyúrjuk. Ha nem áll teljesen össze apránként kevés vizet adunk hozzá míg enyhén nyúlós masszát nem kapunk, ezt rövid ideig dagasztjuk, sütöformába öntjük. A formát érdemes sütõpapírrar kibélelni. Ezután 40 percig kelni hagyjuk, miközben elõmelegítjük a sütõt. A megkelt tésztát tojásfehérjével megkenjük, gázsütõben 6-os fokozaton 40-50 percig sütjük. Sütés közben vízzel kenegessük meg tollecsettel kiszáradás ellen, a kérget pár vonásban vágjuk be, repedezés ellen.
Jó étvágyat!
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Vegyük elõ a tojást melegedni.

Langyosítsuk meg a tejet, vegyünk ki belõle egy bögrébe fél decit, tegyünk bele egy kávéskanál cukrot, majd tegyük bele az élesztõt és huzat mentes helyen futtassuk fel.

Olvasszuk meg a margarint. Egy nagyobb tálba tegyük a fél kiló lisztet a sót és a cukrot. Keverjük el, öntsük bele a tejet a felfutott élesztõt, a margarint, és a tojás sárgáját. A fehérje majd a külsejére kell.

Dagasszuk össze a tésztát meleg kézzel és alaposan. Lefedve tegyük meleg huzatmentes helyre 3/4 órára és kelesszük duplájára.

Amikor megkelt lisztezett aszatalon vagy deszkán nyújtsuk legfeljebb kisujjnyi vastagra vagy annál is vékonyabbra. Akkora kell legyen, hogy 16 darab ~10x10-cmes négyzet legyen belõle.

Szeleteljük fel 16 négyzetté. Minden négyzet közepére tegyünk ~6-7 cm hosszú 1,5 cm vastag és magas kemény lekvárt (ha szeletelhetõ), vagy 2 teáskanálnyit.

Tekerjük fel a kis négyzeteket, és a nyomkodjuk össze a végeket és ahol összeér, hogy a lekvár sütés közben ne follyon ki.

Tegyük egy tepsire a buktákat és kenjük meg mindet a tojás fehérjével.
20-25 perc alatt süssük pirosas színûre 200 fokos gázos sütõben (180 fok légkeverésesben!)
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A krumplit kevés vízben fõzzük meg héjastól. A tojásokat is fõzzük keményre.

A paradicsomok tetejét vágjuk le, kaparjuk ki a belsejét.

A megfõtt burgonyát vágjuk apró kockákra. A tojásokból szedjük ki a sárgákat, tegyük egy tálba külön. A fehérjéket is ugyanakkora kis kockákra daraboljuk mint a krumplit.

A sárgákat nyomjuk szét villával, keverjük el alaposan a sóval, a mustárral, és a cikorpótlóval, majd keverjük bele a tejfölt. Ebbe a keverékbe tegyük bele a tojás és krumpli kockákat, majd töltsük meg vele a paradicsomokat.

A tetejüket szórjuk meg a kaporral.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!