Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

A krumplit hámozzuk meg és vágjuk kockákra, a kelkáposztát mosás után apró csíkokra és a sóval tegyük fel fõni annyi vízben, hogy éppen ellepje.

A fokhagymát nagyon apróra daraboljuk és tegyük a képosztához a köménnyel és a pirospaprikával együtt. A rántásban a paprika könnyen megkeseredik, ezért nyugodtan össze lehet így is fõzni. Sokkal jobb az íze, mint megégetve.

Amikor megfõttek, 2 kanál olajból és egy evõkanál lsiztbõl készítsünk zsemle színû (világos) rántást és rántsuk be vele a fõzeléket.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A karácsonyi linzerbõl megmaradt tojásfehérjék nehogy kárba vesszenek, csinálhatunk belõlük egy kis habcsók kekszet. Az apró kis édes kekszek felfûzhetõek és akár karácsonyfa dísznek is használhatóak. Vagy párosaával szembe ragaszthatók valamilyen krémmel.

A cukrot daráljuk porcukorrá, a tojásfehérjét verjük fel és evõkanalanként adagoljuk bele a porcukrot, míg fényes masszát nem kapunk. Szitálva adjuk bele a lisztet és egyenletesen keverjük el.

Egy lukasztott végû zacskóból piciket nyomjunk egy zsírpapírral bélelt és olajjal megkent tepsire, és kitámasztott 155 fokos sütõben 15-20 perc alatt szárítsuk õket porhanyósra.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A cukrot daráljuk le, hogy porcukrot kapjunk és tegyünk félre belõle egy evõkanálnyit a szóráshoz. Porcukorból sokkal jobb készíteni, mert a rövid sütési idõ alatt a kristálycukor nem olvadna meg és így omlósabb lesz a tészta!

A lisztet, sót, fahéjat, sütõport, vaníliás cukrot és porcukrot keverjük össze, és morzsoljuk el a hideg margarinnal. A keverék akkor jó, ha megmarkolva egyben marad mint a nedves homok.

A 4 tojás sárgáját dolgozzuk bele és ha még hideg a tészta, azonnal fel lehet dolgozni! Ha nem, tegyük egy órára ûtõbe.

Lisztezett deszkán(asztalon) nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra minél egyenletesebben és szúrjunk belõle egész és lukas formákat is párosával. ~ 3-4 tepsinyi forma jön ki a tésztából.

Egy adag sütési ideje 10 perc 180 fokon. Nem baj ha a süti puha, mert megkeményedik amikor meghûl. Sõt akkor kell kivenni, amikor a talpa haloványan megsült, de a teteje még hófehér!

Amikor kihûl, rahasszuk lekvárral össze a talpakat és tetõket, oly módon, hogy egy fél kávéskanálnyi lekvárt teszünk a talp közepére és óvatosan rányomjuk a tetejét. Rétegenként lerakva lehet porcukorral szórni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ezzel a recepttel formázható figurás mézeskalácsot tudsz készíteni, aminek a díszítése habból lesz.

A tésztát elõre este el kell készíteni, mert állnia kell a hûtõszekrényben.

A diót daráljuk le, a margarint vegyük elõ a hûtõbõl. A cukrot is daráljuk meg, vagy használhatunk porcukrot. 10-10 deka kell a tésztához és a díszítéshez.

A mézet, 10 deka cukrot és a margarint keverjük habosra. Óvatosan apránként adagolva adjuk hozzá a diót, lisztet, sót, sütõport, fûszereket és az egy sárgáját. Gyúrjuk simára, majd lefedve tegyük a hûtõszekrénybe.

Másnap lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtsuk ki, majd szúrjunk belõle formákat. Sütõpapíron 200 fokon 10-12 perc alatt lehet egy adagot kisütni.

Amikor a sütik kicsit meghûltek, egy tojás fehérjét habosítsunk fel 10 deka porcukorral és egy csepp citromlével, hogy sûrû mázat kapjunk, majd díszítsük ki tetszõlegesen a formákat és hagyjuk rajta megszáradni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A bacon-t kockára vágjuk és egy evõkanál zsíron kisütjük. A tésztát enyhén sós vízben kifõzzük és összekeverjük a kisütött szalonnával.

Megpároljuk a savanyú káposztát egy evõkanál zsíron. Tálaláskor a tészta mellé tesszük és megszórjuk morzsolt túróval.
A sütõben össze is lehet sütni, akkor a túró is megsül.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A fatörzs torta alapja egy piskóta, amibe egy zsíros csokikrémet kell tölteni, a tetejét lehet dísziteni csokireszelékkel vagy aszalt gyümölcsökkel, marcipán levelekkel is.

Elõkészítés: vegyük elõ a margarint a hûtõszekrénybõl lágyulni, mielõtt nekilátunk a süteménynek és a cukrot daráljuk porcukorrá.

Melegítsük elõ a sütõt 200 C fokra.
A tojásokat válasszuk szét, két külön edénybe kerüljenek a sárgák és a fehérje. A sárgáját keverjük ki 10 deka porcukorral, csipet sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a 6 evõkanál (nem púpozott, inkább csapott) lisztet.

A fehérjét verjük kemény habbá és kisebb adagonként nagyon óvatosan keverjük a lisztes masszához. Inkább úgy célszerû elkeverni, hogy elõször egy-két evõkanállal teszünk a habból a masszához, azzal lággyá keverjük, majd a többi habot csak éppenhogy megforgatva tegyük hozzá. Az sem baj, ha kisebb hab gombócok maradnak a masszában. A lényeg, hogy a belekevert levegõ buborékok ne pukkadjanak ki.

Egy nagy tepsiben zsírpapíron egyenletesen folyassuk szét a masszát és 10 legfeljebb 15 perc alatt süssük meg a piskóta tésztát. Amikor már nem ragad a villára vegyük ki a sütõbõl. Az alja ha megpirulna rátapadhat a papírra, de az nem baj csak egyszerûen le kell húzni majd róla papírostul.

Fordítsuk egy gyors mozdulattal tiszta konyharuhára (felül a papír) és húzzuk le a papírt. Hajtsuk fel a konyharuha egyik végét a tésztára és tekerjük fel (mintha a konyharuha lenne a töltelék), majd tegyük félre a tésztát hülni és formálódni. Ilyenkor még puha a piskóta és meg fogja tartani a tekercs formát.

A lágy margarint lehetõleg robotgéppel keverjük habosra (tulajdonképpen krémesre) a maradék 15 deka porcukorral, a kakaóporral és 1 vaníliás cukorral. amikor egyenletes az állaga, tegyük egy kicsit a hûtõszekrénybe keményedni (mehet akár a fagyasztóba is 5 percre, csak nehogy bent maradjon).

Amikor kicsit megmerevedett a krém, vegyük elõ a piskótát és óvatosan tekerjük ki. A krém 2/3-ad részét kenjük el rajta, a többi a külsejére kerül. Tekerjük fel a piskótát, szépen egyben fog maradni. Tegyük egy nagyobb tálcára és kenjük be egyenletesen a többi krémmel és recés késsel vagy egy villa hegyével húzzunk rá vonalakat, hogy fatörzs szerû legyen.

A tetejére szórjunk reszelt csokoládét esetleg csipet fahéjat, hogy foltosabb legyen. Tegyük a hûtõbe kihülni.

Munkaigényes sütemény, de igen mutatós és finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Szükséges még egy 12 darabos muffin süütõ forma.

A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, sütõport, chilit és kakóport összekeverjük. A csokoládét lereszeljük és a keverékhez adjuk. A margarint mikróban megolvasszuk és a porhoz adjuk a tejjel és tojással.

Alaposan összekeverjük, majd az olajjal kikent formákba töltjük és 25 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Nagyon csokis és pikáns az íze. A tetejét meg lehet szórni még kakaóporral.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez megint egy édeskés sütõtök saláta most majonézes, tartáros ízû változatban. Nem kifejezzetten diétás de nagyon ízletes.

Tegyük fel fõni a tojásokat és tí perc alatt fõzzük keményre.
Közben a sütõtököt és az almát hámozzuk meg és zöldség reszelõn és/vagy uborka szeletelõn át szeleteljük, reszeljük le. A póré hagymát is szeljük vékony karikákra. A gyöbért is nagyon apróra kell vágni, mert erõteljes éss csípõs az íze! Tegyük õket egy jénai tálba.

Amikor a tojások megfõttek, pucoljuk meg és szedjük ki a sárgákat egy tányérba. A fehérjét daraboljuk fel és dobjuk a zöldségekre, az is benne lesz a salátában. Szórjuk rá a magvakat is.

A sárgákat villával törjük szét és adjuk hozzá az olajat, mustárt, cukrot és a sót. Dolgozzuk simává és krémessé. Amikor az állaga egyenletes, keverjük bele a tejfölt. ( Én mindig megfõzöm a tojást a tartárhoz, mert így biztonságosabb és tovább eláll. Ráadásul a kislányomnak is nyugodt szívvel tudok belõle adni. Mindig azonnal be kell tenni a hûtõbe. )

Öntsük a krémes öntetet a salátára és keverjük el. Azonnal is fogyasztható, de ha hûtõben 1-2 órát áll még jobban összeérnek az ízek.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A sütõtököt hámozzuk meg, majd robotgéppel daraboljuk fel. Egy kis darab gyömbért aprítsunk késsel kis kockákra és keverjük a sütõtökhöz.
(A gyömbérbõl ha túl sokat teszünk bele csípõs lesz, ezért elég egy teáskanálnyi mennyiség, még ha az illata többet is kívánna.)

A margarint olvasszuk fel (például a ikróban egy bögrében egy perc alatt 800 Watt-on) és öntsük a liszttel tejjel és tojásokkal együtt a tökhöz. Adjuk hozzá a cukrot, sütõport, sót és a magvakat valamint a fûszereket és a vaníliás cukrot.

Alaposan keverjük össze, majd egy 12 darabos muffinsütõ formát kenjünk ki olajjal, majd töltsük bele a masszát.

Elõmelegített sütõben 200 fokon 25 perc alatt süssük pirosra.

Nagyon finom õszi sütemény.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Lehet, hogy nem gondoltad volna, de a sütõtököt nyersen is meg lehet enni, és kifejezetten édeskés íze van ilyenkor amikor már megcsípte a dér. Ez egy kellemes õszi saláta ami vitaminban is gazdag, mert a sütõtök és a káposzta tele vannak értékes tápanyagokkal.

A sütõtököt és a káposztát gyaluljuk le, keverjük össze és szórjuk meg a tökmaggal.

A salátaöntetet a joghurtból készítsük el oly módon, hogy alaposan keverjük össze az olajjal, sóval, cukorral, mustárral ecettel és kaporral, míg sima és krémes nem lesz. Természetesen ízlés szerint lehet tovább fûszerezni.

A csemegeuborkát és a fokhagymát nagyon picire aprítsuk fel és tegyük azt is az öntetbe. Majd öntsük a sütõtökre és hagyjuk egy-két órát állni, hogy összeérjen.

Érdekes édeskés ízû lesz a sütõtükbõl a saláta.

Ha az uborkás-kapros ízeket esetleg nem kedveled, akkor a kaprot és ubit helyettesítheted egy kávéskanál reszelt gyömbérrel, amitõl kifejezetten pikáns ízû lesz az összhatás.

Jó étvágyat!
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!