Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

A száraz sárgaborsót alaposan és többször mossuk át. Addig ismételjük, amíg a víz már nem annyira fehér. Be szokták áztatni fõzés elõtt, de én nem szoktam, mert nagyon kellemetlen úgy a szaga. Beáztatás nélkül is gyorsan megpuhul, de rá lehet segíteni turmix-szal, kézi mixerrel, vagy egyszerû szûrõvel és fakanállal.

Tegyük fel fõni a megmosott borsót kb. másfél - kétszeres vízben, adjuk hozzá a sót, a pirospaprikát és a füstölt kockát.

A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd dobjuk a fazékba. A sárgaborsó negyed óra múlva el kezd dagadni, nézzük meg meddig ér rajta a víz. Ha nem szívta fel ennyi idõ alatt, akkor valószínûleg elegendõ lesz hozzá ez a vízmennyiség, ha kevésnek tûnik pótoljuk.

Amikor elkezd kenõdni, fõzzük még negyed órát, majd szûrõn fakanál segítségével nyomjuk át, hogy pürét kapjunk. Serpenyõben melegítsük meg az olajat és egy evõkanál liszttel készítsünk világos rántást és rántsuk be a fõzeléket.

Bele lehet fõzni bármilyen füstölt húst, de akkor felesleges az ízesítõ kocka, és vigyázni kell a sóval.
A sárgaborsó fõzelék már önmagában is borzasztóan laktató, ezért nem muszáj hozzá feltétet enni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A gyümölcskenyeret bármilyen gyümölcsös összeállításban el lehet készíteni, nekem most volt itthon egész kókusz, így azt kockáztam bele egy kis almával kombinálva.

Ha aszalt gyümölccsel dolgozunk, azt célszerû elõre beáztatni vízben vagy cukrozott rumaromázott vízben, hogy kicsit megpuhuljon.

A lisztet, sót, cukrot, sütõport (vagyis a száraz hozzávalókat) keverjük össze egy tálban. A margarint olvasszuk fel például mikróban, majd öntsük a lisztkeverékhez. Tegyük bele a tojásokat, kevés tejet, a rumaromát a felkockázott kókuszt, és szintén apróra vágott almát. A csokoládét is farigcsáljuk kis darabkákra és azt is dobjuk bele.

Alaposan keverjük össze a masszát és egy sütõpapírral kibélelt és olajjal kikent tepsibe öntsük bele, majd egyengessük el. Természetes lehet kenyér formába is tölteni, de azt olajozzuk és lisztezzük a bélelés helyett.

Elõmelegített 180 fokos sütõben süssük kb. 40 percig vagy amíg megszúráskor már nem ragad a villára.

Egy kis hülés után célszerû felvágni, illetve meg lehet szórni a tetejét porcukorral.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A lisztbõl, olajból, tojásból, 1 tk konyhasóból, tejbõl a vízzel a szokásosnál kissé sûrûbb palacsintatésztát keverünk, melybe beletesszük a fél doboz kukoricát. (A másik felét meg lehet enni :) )

Kisütjük a palacsintákat, ügyelve, hogy minden merésnél a merõkanállal keverjük fel, mert a kukoricák a tetejére és az aljára mennek a tésztának. A másodikként sütött felén fognak benne a kukoricák kissé megsülni. A palacsinták ne legyenek túl vékonyak, mert különben a kukoricák kipotyognak.

A csicsókás töltelékhez, pucoljuk meg a fokhagymákat és aprítsuk nagyon kicsire (vagy nyomjuk át) és dobjuk a fél evõkanál zsírra. Tegyük bele a darálthúst és sózzuk fûszerezzük, majd fedõ alatt pároljuk. Figyeljünk, hogy ne süljön le.

Amíg a hús puhul, pucoljuk meg a csicsókát és végjuk vékonyka szeletekre vagy csíkokra, majd dobjuk a húshoz. Amennyi ideig a pucolás tart, addig a hús már szépen puhul.

Amikor már a csicsóka is áttetszõ, tegyük bele a mustárt és a tejfölt, rottyantsuk meg majd zárjuk le.

Töltsük meg a palacsintákat, egyenként kb egy szedõkanálnyi töltelékkel. Ha van egy kis sajt, akkor meg lehet vele szórni, majd a sütõben összesütni, de anélkül is finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Sokan nem tudják, de a szõlõbõl is lehet dzsemet, zselét fõzni. A fekete szõlõ lekvár íze kifejezetten pikáns-savanykás, állaga sokkal hígabb, mint mondjuk egy szilva lekváré és akár 3 évig is eláll tartósítószer hozzáadása nélkül is.

A fekete szõlõbõl a lekvárt november környékén érdemes elkészíteni, amikor a szemek már kellõen becukrosodtak. A hozzávalókban megadott 1:1 arányú cukrozással és dupla pektinnel fõzve kell a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöket eltenni.

Én személy szerint cukrozok és nem használok tartósítószereket, mert tartósítóval nem áll el olyan sokáig a dzsem, mint a hagyományos technikákkal.

Elkészítése:
A fürtöket áztassuk vízbe negyed órára, hogy a pókok és egyebek kimeneküljenek. Majd a szõlõszemeket húzzuk le a fürtökrõl és dobjuk egy lábasba. Nyomkodjuk meg õket, hogy a levük kijöjjön és felforrásig hevítsük a levet. Öntsük turmixgépbe és pörgessük néhány pillanatig. Tényleg rövid ideig, mert a magok összetörnek és az nem kell bele.

A masszát egy szûrõn szûrjük át, kicsit segítve egy fakanállal, majd tegyük vissza a tûzhelyre és öntsük bele a cukrot és pektint. Kevergessük ösze. Az arányok: ~30% hulladék lesz belõle, ezért elegendõ 70 deka cukor.

Forrás után kb. 5 percig fõzzük, majd tiszta üvegekbe töltjük, amelyeket jól lezárunk és fejjel lefele fordítunk 10 percre. Az üvegekbe töltésnél használjunk rozsdamentes acél merõkanalat a tartósság érdekében, a befõttes üveg alá pedig tegyünk egy tányért, hogy ne legyen az egész tûzhely lila.

10 perc fejre állítás után fordítsuk vissza az üvegeket a talpukra és hagyjuk a lekvárt kihûlni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A krumplit megpucolom, kockára vágom. Egy jénai tálba rakom a margarin és beleteszem a burgonyát. 250 fokon kb. 40 percig sütöm. Sózom, borsozom. Ezután ráhelyezem a kockára vágott sonkát, szalonnát,sajtot.
Addig sütöm 200 fokon, amíg a sajt el nem olvad és a sonka, szalonna megpirul.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük,(ízesítsük kevés fehér borssal és ízlés szerint sóval) hûtõbe tesszük 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Díszítsük, saláta levéllel, tojással és paradicsommal.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Egy tûzálló tálat olajjal kikenünk. A virslit karikára vágjuk, és felhevített olajban megfuttatjuk.
Hozzátesszük a már elõzõleg kisebb darabokra vágott és megfõzött babot, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Felhalmozzuk a tûzálló tálban. A tojást külön edényben elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a babra.
Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és középmeleg sütõben szép pirosra sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A káposztát kiáztatjuk és csíkokra vágjuk. ( A felsõ leveleket leszedjük, ketté hasítjuk, kicsumázzuk és enyhén ferdén szeleteljük kb 1/2-1 cm-es csíkokra. )

A szalonnát apróra vágjuk és egy nagyobb méretû lábasban a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a szalonnára dobjuk, majd megpároljuk. Erre tesszük az aprított káposztát és felengedjük annyi vízzel amennyi éppenhogy ellepi (kb. 1 liter).

Hozzáadjuk a borsikafüvet, köménymagot, a pirospaprikát, a borsot és a sót, majd puhára fõzzük a káposztát. Amikor jónak néz ki, egy evõkanál zsíron a liszttel világos rántást készítünk és berántjuk, majd a tejfölt is belekeverjük és megrottyantjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk nagyon apróra, tegyük egy tálba és adjunk hozzá 1 teáskanál sót, a tojást, pirospaprikát és a rizst. Alaposan dolgozzuk össze a hússal és 10 percre tegyük a hûtõbe.

Közben a paprikákat mossuk meg alaposan, és csumázzuk ki. A csumázásnál figyeljünk, hogy a paprika ne roppanjon össze. Ezt a legkönnyebb úgy kivitelezni, ha a csuma mellett, hegyes éles késsel a csuma szögleteivel párhuzamosan megdöfködjük, majd óvatosan kitörjük.

A magokat öblítsük ki, hogy ne legyen kellemetlen keserû ráharapni, de a vizet rázzuk ki belõle.

Töltsük meg a paprikákat 2/3-ad részig a hús töltelékkel. Ne tömjük sem tele sem feszesre, mert a rizs be fog dagadni és szétfeszíti a parikát.

Egy nagyobb lábasban tegyünk fel vizet forrni, keverjük bele a paradicsompürét és a sót, majd óvatosan csúsztassuk a töltött paprikákat a paradicsomos mártásba és fõzzük kb. 1 órát. (Azért a forró folyadékba szoktam a töltöttet tenni, mert így azonnal elkezd megkeményedni a tojás a töltelékben és nem veszti el a formáját.)

Ha a rizs nagyon felszívná a vizet, töltsünk mindig utána, nehogy leégjen. A fõzés közben nem szabad kevergetni, edényfogóval fogjuk meg a lábas fülét és rázogassuk meg. Nem kell sûríteni, be fog sûrûsödni a rizs keményítõ tartalmától.

Köretnek a krumplit fõzhetjük hajában vagy kockára vágva is.

A fõtt krumplival tálaljuk vagy fogyaszthatjuk magában is.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Bocsássatok meg, ez most nem recept lesz, csak egy ötlet, hogyan vegyük rá a gyermeket, hogy megegye az almát :)

A minap találtam egy videót, amelyben bemutatják, hogyan készíthetsz almából hattyút. Gyorsan ki is próbáltam, kislányomnak elkészítettem és annyi idõm nem volt, hogy a fényképezõgéppel fényképezzem le, úgyhogy most egy telefonos képet tudok csak feltölteni.

A magukat "husetáriánus"-nak :) tartó gyermekekkel is lehet ilyen módon növényt etetni. (Ez a gyermeki logika: ha a vegetáriánus növényt eszik, akkor a husetáriánus húst eszik.)

Egy haladóknak való kivitelezés: http://www.youtube.com/watch?v=R2-t7koHbbs

Kezdõk, mint én inkább egyszerûbbre készítsék: http://www.youtube.com/watch?v=MZ2RGJKWCDY
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!