Fekete szõlõ lekvár recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-02-01 14:33:50
Fekete szõlõ lekvár
Hozzávalók 16 személyre:
- 100 dkg Szõlõ (Fekete)
- 70 dkg Kristály cukor
- 2 tasak Alma pektin
Elkészítése:
Sokan nem tudják, de a szõlõbõl is lehet dzsemet, zselét fõzni. A fekete szõlõ lekvár íze kifejezetten pikáns-savanykás, állaga sokkal hígabb, mint mondjuk egy szilva lekváré és akár 3 évig is eláll tartósítószer hozzáadása nélkül is.
A fekete szõlõbõl a lekvárt november környékén érdemes elkészíteni, amikor a szemek már kellõen becukrosodtak. A hozzávalókban megadott 1:1 arányú cukrozással és dupla pektinnel fõzve kell a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöket eltenni.
Én személy szerint cukrozok és nem használok tartósítószereket, mert tartósítóval nem áll el olyan sokáig a dzsem, mint a hagyományos technikákkal.
Elkészítése:
A fürtöket áztassuk vízbe negyed órára, hogy a pókok és egyebek kimeneküljenek. Majd a szõlõszemeket húzzuk le a fürtökrõl és dobjuk egy lábasba. Nyomkodjuk meg õket, hogy a levük kijöjjön és felforrásig hevítsük a levet. Öntsük turmixgépbe és pörgessük néhány pillanatig. Tényleg rövid ideig, mert a magok összetörnek és az nem kell bele.
A masszát egy szûrõn szûrjük át, kicsit segítve egy fakanállal, majd tegyük vissza a tûzhelyre és öntsük bele a cukrot és pektint. Kevergessük ösze. Az arányok: ~30% hulladék lesz belõle, ezért elegendõ 70 deka cukor.
Forrás után kb. 5 percig fõzzük, majd tiszta üvegekbe töltjük, amelyeket jól lezárunk és fejjel lefele fordítunk 10 percre. Az üvegekbe töltésnél használjunk rozsdamentes acél merõkanalat a tartósság érdekében, a befõttes üveg alá pedig tegyünk egy tányért, hogy ne legyen az egész tûzhely lila.
10 perc fejre állítás után fordítsuk vissza az üvegeket a talpukra és hagyjuk a lekvárt kihûlni.
A fekete szõlõbõl a lekvárt november környékén érdemes elkészíteni, amikor a szemek már kellõen becukrosodtak. A hozzávalókban megadott 1:1 arányú cukrozással és dupla pektinnel fõzve kell a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöket eltenni.
Én személy szerint cukrozok és nem használok tartósítószereket, mert tartósítóval nem áll el olyan sokáig a dzsem, mint a hagyományos technikákkal.
Elkészítése:
A fürtöket áztassuk vízbe negyed órára, hogy a pókok és egyebek kimeneküljenek. Majd a szõlõszemeket húzzuk le a fürtökrõl és dobjuk egy lábasba. Nyomkodjuk meg õket, hogy a levük kijöjjön és felforrásig hevítsük a levet. Öntsük turmixgépbe és pörgessük néhány pillanatig. Tényleg rövid ideig, mert a magok összetörnek és az nem kell bele.
A masszát egy szûrõn szûrjük át, kicsit segítve egy fakanállal, majd tegyük vissza a tûzhelyre és öntsük bele a cukrot és pektint. Kevergessük ösze. Az arányok: ~30% hulladék lesz belõle, ezért elegendõ 70 deka cukor.
Forrás után kb. 5 percig fõzzük, majd tiszta üvegekbe töltjük, amelyeket jól lezárunk és fejjel lefele fordítunk 10 percre. Az üvegekbe töltésnél használjunk rozsdamentes acél merõkanalat a tartósság érdekében, a befõttes üveg alá pedig tegyünk egy tányért, hogy ne legyen az egész tûzhely lila.
10 perc fejre állítás után fordítsuk vissza az üvegeket a talpukra és hagyjuk a lekvárt kihûlni.
Fekete szõlõ lekvár kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 216.84 kcal |
Fehérje | 0.51 g |
Szénhidrát | 52.98 g |
Zsír | 0.29 g |
Nátrium | 0 g |
Élelmi rost | 2.44 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 3469.4 kcal |
Fehérje | 8.1 g |
Szénhidrát | 847.6 g |
Zsír | 4.7 g |
Nátrium | 0.01 g |
Élelmi rost | 39 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:216.84kcal10.8%
Fehérje:0.51g1%
Szénhidrát:52.98g19.6%
Zsír:0.29g0.4%
Élelmi rost:2.44g9.8%
Nátrium:g0%
Íz jellege:Édes
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Öntet - szósz
Elkészítés ideje: ~1 óra
További képek: