Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

A hozzávalókat kenyérsütõ gépbe teszem (elõször a víz, olaj, aztán a liszt fele, a só, a fûszerek, a cukor, a liszt másik fele, a végén az élesztõ), dagaszt-keleszt programot elindítom. Ha a tészta megkelt, 16 részre osztom, kis bucikat formázok belõlük, sütõpapírral bélelt tepsibe teszem õket (egymástól jó messze). Meleg helyen, vagy langyos sütõben még 20-30 percet pihentetem õket, majd a tetejüket megkenem langyos vízzel. Forró sütõben megsütöm õket. Kihûlés után kiválóan fagyasztóba is lehet tenni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az élesztõt 1 deci langyos tejben egy teáskanál cukorral futtassuk fel. A rizslisztet, sót és curryt keverjük össze, majd kevéske olajjal, langyosvízzel és a fölfuttatott élesztõvel keverjük alaposan össze. A rizsliszt nem lesz kifejezetten dagasztható, hanem kásaszerû marad.

Tegyük huzatmentes meleg helyre legalább egy órára. Amikor megkel (buborékos lesz), melegítsük elõ a sütõt és a kukoricaliszttel gyúrjuk kicsit formázhatóbbá.

Nem kell megijedni, mindenképpen sûrû lesz, mert a kukorica és rizsliszt is nagyobb szemcsés és nem olyan állagú mint a búza.

Egy megolajozott és kukoricalisztezett tepsibe tegyük a tésztát, formáljuk cipóvá,, vagdossuk meg a tetejét és kissé szórjuk meg még kukorica liszttel.

50 perc - 1 óra alatt megsül 200 fokos sütõben.

Kifejezetten jó íze van. Kb 10 hüvelykujjnyi szeletre lehet vágni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Egy tálcát befedünk megmosott saláta levelekkkel.

A sajtkrémet a tormakrémmel habosra keverjük. Habkinyomó segítségével (vagy egyszerûen késsel vagy kanállal) a sonkára nyomjuk és feltekerjük. A tekercset a saláta ágyra helyezzük, majd a végeit kis krémmel díszítjük.

A retket oldalról cikk-cakk alakban megdöfködjük, majd ketté válasszuk, így lesz csillag alakú.

10-15 perc alatt kész díszítéssel együtt.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az élesztõt a meglangyított tejben fél evõkanál cukorral összekeverjük, majd huzatmentes helyre tesszük, hogy felfusson. A lisztet egy teáskanál sóval elkeverjük. Megolvasztjuk a margarint, a liszthez adjuk.

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük a hûtõbe. A sárgáját hozzáadjuk a tésztához és összedagasztjuk. Fél órát huzatmentes helyen kelesztjük.

Közben a túrót villával áttörjük, hozzáadunk 2 deci tejfölt, egy teáskanál sót, 4 evõkanál cukrot és két kávéskanál szárított kaprot (vagy egy csokor aprított frisset ha van). Alaposan összedolgozzuk. Kis levet fog ereszteni, ezért hozzáadjuk a keményítõt és a zsemlemorzsát.

A hûtõbõl elõvesszük a két tojásfehérjét és habbá verjük, majd fél evõkanál cukrot is hozzáadunk, tovább verjük és a végén 1 deci tejfölt is elkevereünk benne.

A sütõt elõmelegítjük és egy magas tepsit kikenünk olajjal, majd meglisztezzük. A megkelt tésztát egyenletesen igazítsuk a tepsibe, majd terítsük be a túróval. A tetején a tojásos-tejfölös keveréket egyenletesen elkenjük. Ettõl lesz majd szép piros.

A sütõben 200 fokon kb. 50 percig sütjük, majd amikor a tetején a tojás megpirult kivesszük és felszeleteljük. Lehet kisebbre is vágni, rengeteg lesz belõle.

Készülhet ugyanezekbõl a hozzávalókból akár buktaként is, csak akkor tekergetni kell.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A gyenge cukkinit és a krumplit pucoljuk meg és vágjuk vékony csíkokra. Egy kisebb hagymát pucoljunk meg és vágjunk apróra. Egy teflonos tepsibe dobjuk be õket, 3/4 teáskanál sóval, 3 evõkanál olajjal és egy kávéskanál pirospaprikával kézzel finoman forgassuk az egészet össze.

A tetejére tekerjünk kevéske borsot és 200 fokos elõmelegített sütõben süssük 20 percig legalul, fedõ nélkül.

Eközben a rizslisztet pici sóval és néhány evõkanál vízzel keverjük gyurma keménységû masszává, majd egy zsírpapírral letakart sütõlapra borítsuk ki és nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Tegyük a sûtõ legfelsõ részére. Kb 10 perc után meg lehet forgatni.

A teljes fogás elkészítési ideje mindössze 30-35 perc és nagyon finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A cukkinit lereszeljük, besózva állni hagyjuk. A darált csirkemellet összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, mustárral. Sóval, borssal, ízlés szerint oregánóval fûszerezzük. A zabpelyhet kevés langyos vízben állni hagyjuk, hogy megszívja magát. A cukkinit kinyomkodjuk, és a zabpehellyel meg a felvert tojással a húshoz adjuk. Legalább egy órára hûtõbe tesszük. Ha túl híg a massza, akkor egy evõkanál rozslisztet teszünk hozzá. Olajjal vékonyan kikent teflon serpenyõben evõkanállal lepénykéket formázunk, oldalanként pár perc alatt megsül. Barna rizzsel vagy salátával is fogyaszthatjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A karikára vágott póréhagymát és fokhagymát egy teáskanál olajon megfuttatjuk, felöntjük az erõlevessel (kocka + fél liter víz). Addig fõzzük, míg a hagymák megpuhulnak, hozzáadunk még két dl vizet, összeturmixoljuk. A joghurtot habverõvel hozzákeverjük, ízesítjük borssal, szerecsendióval. Apróra vágott snidlinggel díszíthetjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A lencsét elõzõ este beáztatjuk. A kolbászt karikára vágjuk, zsírját kisütjük, kiszedjük az edénybõl. A visszamaradt zsíron a hagymát megfuttatjuk, hozzátesszük a fokhagymát, átkeverjük, rátesszük a lencsét, és felöntjük annyi vízzel, hogy bõven ellepje. Ízesítjük egy teáskanál mustárral, 2 babérlevéllel, egy körömnyi darab citromhéjjal, sóval, borssal. Ha a lencse puhára fõtt, akkor a tejföllel és kevés vízzel elkevert keményítõvel besûrítjük. A kolbászkarikákkal díszítve tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A pulykacombot alaposan mossuk meg (csontozzuk ki ha csontos, de akkor nagyobb mennyiségre van szükség) és vágjuk ki az ereket és inakat belõle. A pulykacomb nagyon finom, de ha rosszul készítjük elõ el lehet rontani.

Az elkészítés lényege, hogy nagyon meg kell tisztítani az erektõl és inaktól (ahogy a férjem mondja: az élettõl), mert nem fõnek puhára rajta. Fontos még a darabolás: a pulyka húsát minden esetben rostirányra merõlegesen kell darabolni ahogy a marhánál, mert erõsek a szálak.

Innentõl ugyanúgy készül, mint bármely pörkölt.

A hagymát vágjuk apróra és fél evõkkanál zsíron a sóval pároljuk üvegesre. A tûzrõl levéve adjuk hozzá a pirospaprikát és öntsük fel egy kis vízzel. A pulyka sokáig fõ, elfövi a levét ezért elõre fel lehet önteni, akkor nem kell annyira ügyelni, nem fog odaégni.

Dobjuk bele a húst, kevergessük meg, majd kis lángon hagyjuk fõni 1.5 órát. Idõnként nézzünk rá és rázogassuk meg. Mielõtt szétesne a hús, de már porhanyós, elkészült.

A kínaikel fõzelékkel nagyon finom egyszerû étel.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A kínaikelbõl ugyanúgy készíthetjük a fõzeléket mint a sima kelkáposztából, esetleg kicsit jobban lehet fûszerezni, mert az íze gyengébb.

Két krumplit pucoljunk meg és daraboljuk kicsi lapos kockákra, hogy majd egyidõben fõjön meg a képosztával. Tegyük is fel egy lábasban fõni kb. két bögre vízzel, a sóval, az apróra vágott fokhagymával, pirospaprikával és õrölt köménymaggal.

A kínaikel fejet áztassuk vízbe és egy hegyes éles késsel vágjuk ki a torzsáját. A kínaikel torzsája kicsi, mert belül is zsenge levelek vannak, úgyhogy nem pocsékol. A levelek többsége ekkor leesik.

A hosszúkás leveleket csokorba fogva, szeleteljük fel õket keresztbe ujjnyi szélességben. Elég soknak tûnhet majd a lábasban de a kel összeesik.

Dobjuk a krumplira és fõzzük kb. fél órát. Amikor a krumpli is kenõdik és a káposzta is megpuhult, akkor egy fél evõkanál zsírból és egy evõkanál lisztbõl készítsünk zsemleszínû (világos) rántást és rántsuk be vele a fõzeléket.

Ellenõrizzük a sót! Adjuk hozzá a tejfölt és egyet rottyantsunk rajta.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!