Sárgaborsó fõzelék (püré) recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-02-08 09:12:54
Sárgaborsó fõzelék (püré)
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg Hántolt feles sárgaborsó
- 1 darab kicsi Vöröshagyma
- 3 gerezd Fokhagyma
- 1 kávéskanál Konyhasó
- 1 kocka Füstölt ízû ízesítõ kocka
- 0.5 kávéskanál Õrölt pirospaprika
- 1 evõkanál Búza finom liszt
- 2 evõkanál Finomított napraforgó étolaj
Elkészítése:
A száraz sárgaborsót alaposan és többször mossuk át. Addig ismételjük, amíg a víz már nem annyira fehér. Be szokták áztatni fõzés elõtt, de én nem szoktam, mert nagyon kellemetlen úgy a szaga. Beáztatás nélkül is gyorsan megpuhul, de rá lehet segíteni turmix-szal, kézi mixerrel, vagy egyszerû szûrõvel és fakanállal.
Tegyük fel fõni a megmosott borsót kb. másfél - kétszeres vízben, adjuk hozzá a sót, a pirospaprikát és a füstölt kockát.
A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd dobjuk a fazékba. A sárgaborsó negyed óra múlva el kezd dagadni, nézzük meg meddig ér rajta a víz. Ha nem szívta fel ennyi idõ alatt, akkor valószínûleg elegendõ lesz hozzá ez a vízmennyiség, ha kevésnek tûnik pótoljuk.
Amikor elkezd kenõdni, fõzzük még negyed órát, majd szûrõn fakanál segítségével nyomjuk át, hogy pürét kapjunk. Serpenyõben melegítsük meg az olajat és egy evõkanál liszttel készítsünk világos rántást és rántsuk be a fõzeléket.
Bele lehet fõzni bármilyen füstölt húst, de akkor felesleges az ízesítõ kocka, és vigyázni kell a sóval.
A sárgaborsó fõzelék már önmagában is borzasztóan laktató, ezért nem muszáj hozzá feltétet enni.
Tegyük fel fõni a megmosott borsót kb. másfél - kétszeres vízben, adjuk hozzá a sót, a pirospaprikát és a füstölt kockát.
A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd dobjuk a fazékba. A sárgaborsó negyed óra múlva el kezd dagadni, nézzük meg meddig ér rajta a víz. Ha nem szívta fel ennyi idõ alatt, akkor valószínûleg elegendõ lesz hozzá ez a vízmennyiség, ha kevésnek tûnik pótoljuk.
Amikor elkezd kenõdni, fõzzük még negyed órát, majd szûrõn fakanál segítségével nyomjuk át, hogy pürét kapjunk. Serpenyõben melegítsük meg az olajat és egy evõkanál liszttel készítsünk világos rántást és rántsuk be a fõzeléket.
Bele lehet fõzni bármilyen füstölt húst, de akkor felesleges az ízesítõ kocka, és vigyázni kell a sóval.
A sárgaborsó fõzelék már önmagában is borzasztóan laktató, ezért nem muszáj hozzá feltétet enni.
Sárgaborsó fõzelék (püré) kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 344.34 kcal |
Fehérje | 18.93 g |
Szénhidrát | 51.7 g |
Zsír | 6.56 g |
Nátrium | 0.29 g |
Élelmi rost | 0.72 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 1377.36 kcal |
Fehérje | 75.72 g |
Szénhidrát | 206.79 g |
Zsír | 26.21 g |
Nátrium | 1.16 g |
Élelmi rost | 2.82 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:344.34kcal17.2%
Fehérje:18.93g37.9%
Szénhidrát:51.7g19.1%
Zsír:6.56g9.4%
Élelmi rost:0.72g2.9%
Nátrium:0.29g12.1%
Íz jellege:Sós
Címkék:Hagyományos
Elkészítés ideje: ~1 óra
További képek: