( recept képpel )
Elkészítése:
A fasírtot én egybesütve szeretem, mert a kis golyók sokkal több zsiradékot felszívnak. Az egybesütéssel egy könnyebb és mégis kevésbé száraz fasírtot kapunk.
Mivel mindig marad kenyér, nem szoktam kidobni, hanem megszárítom és ledarálom. Ezt szoktam a fasírtokhoz használni, mert kényelmesebb, mint vízzel kinyomkodni.
A póréhagymát és egy gerezd fokhagymát vágjunk apróra, adjuk a darálthúshoz. A húshoz adjuk még a zsemlemorzsát, a vizet, tojást, 3/4 teáskanál sót, pirospaprikát. Összedolgozzuk és zsírral kikent tepsiben 200 fokon 1,5 órát sütjük fedõvel.
Amikor megsült, azonnal öntsük le a kisült zsírját, nehogy visszaszívja.
Amíg sül, pucoljuk meg a krumplit és kis kockákra vágva tegyük fel enyhén sós vízben fõni. Amikor puha, öntsük le és krumplinyomóval nyomjuk szét nagyjából. adjunk hozzá margarint és egy kávéskanál sóval elkevert meleg tejet.
Az uborkákat hámozzuk meg, szeleteljük fel, de ne túl vékonyra, mert kefíres öntetet kap és nem kell kicsavarni!
A kefírt egy másik tálban keverjük el egy kávéskanál sóval, a mustárral, kaporral, összezúzott korianderrel, egy gerezd felaprított fokhagymával, ecettel és két teáskanál cukorral. Adjunk hozzá még kevéske olíva olajat is hogy fényes legyen.
Öntsük az uborkára, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Lehet ezzel kezdeni az egész fogást, annyi idõ alatt biztos jó lesz.
Nagyon finom.