Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

száraz dolgok megpirit, mindent összekever tepsibe, 10 perc és kész
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A hagymát és fokhagymát vágjuk apróra, és olajjal meglocsolt tepsin egyenletesen szórjuk szét. A tejfölt a tejjel, sóval és a rizsliszttel keverjük el, adjunk hozzá egy kávéskanál curry-t.

A cukkinit hámozzuk meg, majd vágjuk fél-egy centis szeletekre. Tegyünk egy réteget belõle a tepsibe és evõkanállal locsoljuk meg az öntettel. Tegyünk mégegy réteg cukkinit, locsoljuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.

A tetejre reszeljük rá a sajtot és fél óra alatt süssük össze az egészet.

Nagyon könnyû és kellemes ízû.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A krumplit megpucolom, egészben megfõzöm, majd felkarikázom. A többi zöldséget megmosom, majd héjastól felkarikázom, kb. fél centi vastag darabokra. Egy tepsit olívaolajjal kikenek, belerétegezem a krumpli felét, majd erre jön a többi zöldség, amiket elõtte serpenyõben, olívaolajon kicsit megpirítok (így füstösebb íze lesz). Vegetával picit megszórom mindegyik réteget. Itt aztán ízlés dolga, hogy mi után mi következik, a lényeg, hogy a záró réteg krumpli legyen. Én a feltüntetett mennyiségbõl egy normál méretû tepsiben a krumpli-cukkini-padlizsán-cukkini-hagyma+paprika-krumpli sorrendet szoktam követni (a hagymát a csíkokra vágott paprikával a végén együtt szoktam kicsit megfonnyasztani). Erre jöhet az öntet: a tejet, a tepsis burgonya alapot és a tejfölt simára keverem, ezzel locsolom az egészet, majd jó vastagon megszórom füstölt sajttal. Elõmelegített sütõben kb. 40-50 percig, a sajt megpirulásáig sütöm. Nagyon kiadós, finom és laktató.
Tipp: az alapot csak vízzel, esetleg minimális finomföllel kikeverve, sajt nélkül (illetve a sajtimádóknak sajthelyettesítõvel) kiválóan alkalmas keményítõnapra.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Hagymán megpároljuk a csirkemellet, rádobjuk a fagyasztott zöldségeket, majd ráontjuk az önteteket: mogyoróvajat összekeverjük a tejszínnel és kb 3 deci vízzel, kicsit pároljuk össze!
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az olajon a kevés lisztet kicsit megpirítom, ráöntöm a sûrített paradicsomot, a vizet, sózom-borsozom-fûszerezem ízlés szerint, belemorzsolom a pirított hagymás kockát, ízlés szerint pötyivel édesítem, összeforralom, és már tálalhatom is.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát 1 ek olívaolajon üvegesre párolom, kevés vízzel felöntöm, beleteszem a még fagyott spenótot, sózom, borsozom, a fokhagymát belereszelem, majd fedõ alatt az egészet összepárolom (nem kell sokáig, a sütõben úgyis "összeérik"). A lisztbõl, tejbõl, tejfölbõl habarást készítek, ezzel a spenótot besûrítem,majd a maradék vízzel felöntöm, és még takarékon egy kicsit fõzöm.
Egy kisebb tepsit kikenek fél ek olívaolajjal, ebbe rétegelem a tésztát (nekem ez a 17 dkg tészta 9 lap), 3 lapot fektetek a tepsibe, majd 3 merõkanállal a szószból, erre pedig egy réteg reszelt sajtot szórok. Ezt még 2x ismétlem, majd elõmelegített sütõben kb. fél órát sütöm.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A liszet a sütõporral, egy teáskanál sóval, egy evõkanál cukorral keverjük össze, majd a margarinnal morzsoljuk el.

Egy tojást válasszunk ketté, és a fehérjét tegyük félre a sütemény tetejének megkenéséhez. A sárgáját és a második tojást dolgozzuk össze az elmorzsolt margarinos liszttel. Tegyük félre vagy a hûtõbe.

A rebarbara szárak felsõ vékony rétegét húzzuk le, kereszt irányban szeleteljük vékonyra. Tegyük egy edénybe és alaposan cukrozzuk meg. Adjunk hozzá kevéske fahéjat, fél teáskanál sót és hagyjuk állni amíg levet ereszt.

Amikor levet eresztett, keverjük bele a keményítõt, majd a zsemlemorzsát, hogy a levet felszívja.

Egy sütõformát kenjünk ki zsiradékkal, lisztezzük meg, majd a tészta ~2/3-ad részét egyengessük az aljára. Erre borítsuk a rebarbara tölteléket és oszlassuk el egyenletesen.

A tészta maradékából egy kis maréknyit tegyünk félre, a többit nyújtsuk vékonyra és borítsuk be vele a tölteléket. A maradék tésztát is nyújtsuk ki és vágjuk vékonyka csíkokra, amelyeket aztán hosszában és kereszbe is tegyünk díszítésként a süteményre.

Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra.
A sütemény tetejét kenjük meg a megmaradt tojásfehérjével, és tegyük a forró sütõbe. 40-50 percig (vagy amikor már nem ragad) süssük, és kis hülés után szeleteljük fel.

A rebarbara évelõ növény, a levélnyelét fogyasztjuk. Most van szezonja, már jó nagy leveleket és szárakat növesztett, de még nem fás, ahnem jó leveses. El lehet kezdeni megszedni, és ki kell törni a virág bimbókat is, hogy ne arra fordítsa az energiáját. Én is a kertbõl szedtem a hozzávalót.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A darált húst összekeverjük két gerezd apróra vágott fokhagymával, a vöröshagyma felével, a tojással, rizzsel, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tehetünk bele oregano-t, bazsalikomot, pirospaprikát. Kicsit állni hagyjuk.

A maradék vöröshagymát apróra vágjuk, három gerezd fokhagymával egy ek. olajon megfuttatjuk, ráöntjük a paradicsomot. Babérlevéllel, zellerlevéllel, oregano-val, borssal ízesíthetjük.

A húsból gombócokat készítünk (nekem 12 db lett), és a forró paradicsommártásba tesszük, alacsony lángon puhára fõzzük.

Aki szereti, petrezselymes krumplit is készíthet hozzá.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A fasírtot én egybesütve szeretem, mert a kis golyók sokkal több zsiradékot felszívnak. Az egybesütéssel egy könnyebb és mégis kevésbé száraz fasírtot kapunk.

Mivel mindig marad kenyér, nem szoktam kidobni, hanem megszárítom és ledarálom. Ezt szoktam a fasírtokhoz használni, mert kényelmesebb, mint vízzel kinyomkodni.

A póréhagymát és egy gerezd fokhagymát vágjunk apróra, adjuk a darálthúshoz. A húshoz adjuk még a zsemlemorzsát, a vizet, tojást, 3/4 teáskanál sót, pirospaprikát. Összedolgozzuk és zsírral kikent tepsiben 200 fokon 1,5 órát sütjük fedõvel.

Amikor megsült, azonnal öntsük le a kisült zsírját, nehogy visszaszívja.

Amíg sül, pucoljuk meg a krumplit és kis kockákra vágva tegyük fel enyhén sós vízben fõni. Amikor puha, öntsük le és krumplinyomóval nyomjuk szét nagyjából. adjunk hozzá margarint és egy kávéskanál sóval elkevert meleg tejet.

Az uborkákat hámozzuk meg, szeleteljük fel, de ne túl vékonyra, mert kefíres öntetet kap és nem kell kicsavarni!

A kefírt egy másik tálban keverjük el egy kávéskanál sóval, a mustárral, kaporral, összezúzott korianderrel, egy gerezd felaprított fokhagymával, ecettel és két teáskanál cukorral. Adjunk hozzá még kevéske olíva olajat is hogy fényes legyen.

Öntsük az uborkára, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Lehet ezzel kezdeni az egész fogást, annyi idõ alatt biztos jó lesz.

Nagyon finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A disznóhúst mossuk meg és vágjuk kockákra. A májakat alaposan mossuk meg (nehogy keserû epe maradjon rajta) és óvatosan szeleteljük fel. Ha szív is van a keverékben, akkor azok ereit vágjuk le és mossuk át õket, mert a vér benne maradhat. Egy hagymát vágjunk apróra és egy evõkanál zsíron pároljuk üvegesre.

Tegyük a hagymára a húst és a májat, sózzuk paprikázzuk. Esetleg lehet enyhén borsozni is aki szereti. Másfél órát fõzzük, amíg a hús és a szívek megpuhulnak. Kb. egy és negyed óra fõzés elteltével adjuk hozzá a borsót, nehogy szétfõjön.

Idõközben enyhén sós vízben fõzzük ki a rizst, öblítsük és csepegtessük le.

A csirkemájas ételek könnyûek.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!