Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

A májat mossuk meg, ha csirkeszív is van a keverékben, azok erét vágjuk le és szeleteljük fel. A májat óvatosan daraboljuk.

Egy kisebb hagymát vágjunk apróra, majd fél evõkanál zsíron a sóval pároljuk üvegesre. A hagyma sóval párolva nem keseredik meg. A tûzrõl levéve adjuk hozzá a pirospaprikát és dobjuk bele a májat. Tegyük vissza a tûzhelyre és kb 3/4 óra alatt pároljuk puhára.

Közben a rizst fõzzük ki, a fõzõvízhez adjunk pár csepp olajat, hogy ne ragadjanak annyira a szemek.

Amikor elkészült, megvizezeztt pohárkákkal készítsünk rizskupacot és adjuk mellé a májat.

Ha nem faljuk fel az összeset, ez egy könnyû ebéd.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Elõzõ este beáztatjuk a sárgaborsót hideg vízbe.

Egy teáskanál olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a két gerezd apróra vágott fokhagymát, a sárgaborsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Tehetünk bele babérlevelet, kis darabnyi citromhéjat, borsot. Közepes tûzön, folyamatosan kevergetve addig fõzzük, míg a borsó megpuhul (a folyadékot pótolni kell, vigyázat, habzik és könnyen kifut!). Ekkor megsózzuk. Egy kevés vízben simára keverünk 2 teáskanál étkezési keményítõt, majd habverõvel a borsóhoz adjuk, összeforraljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A répákat meghámozzuk és karikákra vágjuk. Sós vízben feltesszük fõni és félig megfõzzük.

Leszûrjük és vajon pároljuk puhára.

Amikor majdnem teljesen elkészült, hozzáadunk egy csapott evõkanál cukrot és egy evõkanál citromlevet valamint egy evõkanál aprított petrezselyem levelet. A levelek fonnyadásakor a párolt répa elkészült.

Nagyon finom köret.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A száraz zöldborsót kiválogatjuk, megmossuk és sóval valamint egy füstölt kockával feltesszük fõni kb. 1 liter vízzel. Nem kell elõáztatni, mert szétfõ.

Dobunk bele egy kávéskanál pirosparikát és néhány tekerésnyi borsot. Körülbelül háromnegyed-egy óra alatt megpuhul. Ekkor turmixba tesszük és pépesítjük.

A pépet visszatesszük a tûzre és két evõkanál olajjal és egy evõkanál liszttel zsemleszínû rántást készítünk és berántjuk a fõzeléket.

Magában vagy pörkölttel, sült hússal köretként fogyasztjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Elõkészítés: vegyük elõ a margarint a hûtõbõl, hogy lágyuljon, a cukrot daráljuk le, hogy porcukorral dolgozhassunk.

A tojásokat mossuk meg és válasszuk el a sárgáját a fehérjétõl. A sárgáját a 3 evõkanál cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a csipet sót, sütõport és egy zacskó vaníliás cukrot. A lisztet és a keményítõt is a tojássárgás keverékhez kell apránként adagolni. Elég
sûrû lesz.

Melegítsük elõ a sütõt 190 fokra és egy nagy méretû lapos tepsit béleljünk sütõpapírral. Azért így szoktam sütni, mert nekem az alja mindig lekap, de a finoman rátapadó papír lehúzza azt.

Célszerû nagy tepsit használni, hogy a tészta minél vékonyabb, de nagyobb felületû legyen, ha nincs több formánk, hogy aztán szét lehessen vágni.

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd apránként adagolva elõször néhány evõkaanálnyit keverjünk a lisztes keverékhez, majd amikor az már keverhetõ, óvatosan csak épphogy megforgatva adjuk hozzá a többi fehérjét nehogy a hab összetörjön.

Öntsük egyenletesen a tepsibe, rázogassuk meg, hogy egyenletes legyen, majd süssük kb. 15 percet. amikor a tészta megszilárdult, vegyük ki a sütõbõl és egy konyharuhára borítsuk ki. Húzzuk le a papírt a talpáról és hagyjuk kihûlni.

Közben el lehet készíteni a kakaós krémet. A margarin már meglágyult, úgyhogy dobjuk robotgépbe, vagy kézzel keverjük kissé habosra. Adjuk hozzá az öt kanál cukrot, a másik vaníliát és a kakaóport. Keverjük egyenletes masszává, majd tegyük kicsit a hûtõbe.

10-15 perc alatt kihûl, és addigra a piskótánk is kihûl. A tésztát vágjuk két nagy egyforma méretû szeletre. Fektessük a szeleteket egymásra és igazítsuk meg a széleket egy késsel.

Vegyük elõ a kakaókrémet és az egyik lapot a krém 2/3 részével kenjük be egyenletesen, majd fektessük rá a másik lapot. Arra kenjük a többi krémet, majd tegyük vissza megint a hûtõbe.

Kb. 10 deka fekete bevonó csokit melegítsünk fel vagy forró vízfürdõben vagy teflonos serpenyõben ici-pici lángon, és adjunk hozzá egy evõkanál olajat, hogy lágyabb legyen. A csokira nagyon kell vigyázni, mert könnyen megéghet, ne hevítsük túl semmiképp!

A hûtõbõl elõvett hideg tortára öntsük rá, majd oszlassuk el egyenletesen és ismét hûtõbe kell tenni.

5 perc alatt megkeményszik a csoki, ekkor tüzes késsel vágjuk bele a csokiba a szeletelési vonalakat és az mentén szeleteljük fel.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ehhez a recepthez kell valamilyen alakzatot formáló muffin sütõ forma, de nem kell sütni, csak a forma kialakításához lehet használni.

A kekszet és a cukrot daráljuk le, keverjük össze, majd a vaníliáscukrot vagy aromát is adjuk hozzá.

A margarint olvasszuk fel és öntsük a keksz keverékhez. A banánt is nyomkodjuk el vele. Érzés szerint higítsuk tejjel, vagy adjunk még hozzá kekszet!

A formában béleljük ki a maci formákat a keksz masszával, de úgy, hogy a közepében luk maradjon, ide kerül a lekvár, majd a tetejére (ami az alja lesz), kerül még egy réteg ami lezárja a tölteléket.

Tehát töltsük meg a lukakat lekvárral, majd fedjük le egy réteg masszával és tegyük a fagyasztóba! A fagyasztás lényege az, hogy a margarin nagyon megkeményedjen, hogy majd ki lehessen egyben venni!

Fél-egy óra fagyasztás után vegyük elõ a macikat és a gáz felett a forma alját pár másodperc alatt forrósítsuk jól meg (edényfogóval fogva). Amikor a margarin a maci elején megolvad (ahol a formához ér), de az egész még kemény, egy kés segítségével óvatosan emeljük-csusszantsuk ki a formából.

Lehetõség szerint ha van otthon csoki, vonjuk be vele mert sokkal szebb lesz!
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A karfiol leveleit vágjuk le, majd szedjük rózsáira és fõzzük elõ 5 perc alatt, hogy puhább legyen.

Közben a tejfölt, a tejet, a sót és a tojást keverjük össze, majd óvatosan adagoljuk hozzá a lisztet, hogy csomómentes legyen. Sûrû masszát kell kapjunk. A masszához adjunk fokhagymaport (nem sósat) vagy zúzott fokhagymát és egy-két evõkanál zsemlemorzsával sûrítsünk még rajta ha nagyon folyna.

Egy kisebb tepsi alját kenjük meg olíva olajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával vékony rétegben. Az elõfõzött karfiolt csepegtessük le és egyenletes elosztásban tegyük a tepsibe. A kolbászokat szeleteljük fel és szórjuk a karfiolra, majd az egészet öntsük le mindenhol a tejes masszával.

A tetejét szórjuk meg még zsemlemorzsával, hogy a kolbász zsiradékját felszívja.

Szerintem virslivel tanácsosabb elkészíteni, mert nekem elég zsíros lett, de kolbász volt itthon :) , így abból készítettem.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra és tegyük fel a sóval és babérlevéllel annyi vízben fõni, ami ellepi.

Körülbelül 3/4 óra alatt a krumpli megpuhul, ekkor 2 evõkanál olajból és egy evõkanál lisztbõl készítsünk hozzá zsemleszínû (világos) rántást és rántsuk be vele. Rotyogtassuk még egy kicsit, amíg olyan nem lesz, mint a tapétaragasztó :) (de tényleg), majd adjuk hozzá a tejfült és savanítsuk meg kissé az ecettel.

Valamilyen húsos feltéttel tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A fûszerkeveréket, sót és az olajat keverjük össze egy tepsiben. Lehet hozzá adni esetleg hagymákat és mustárt aki úgy szereti. A húst mossuk meg, majd dörzsöljük be a páckeverékkel alaposan. Néhány órára vagy éjszakára tegyük a hûtõszekrénybe lefedve, hogy az ízek összeérjenek.

Másnap süssük 200 fokos sütõben 2 órát alufóliával takarva, majd még negyed órát takarás nélkül, hogy piros legyen.

Lehet például a krumplifõzelék feltétje.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A káposztának hegyes késsel kivágjuk a torzsáját, mintha dinnyét lékelnénk . A káposztafejet így egyben belehelyezzük egy lábosba , felöntjük vízzel, sóval, ecettel és köménnyel fûszerezzük, majd feltesszük abálni (lassú tûzön fõzzük 20 percig). Fõzés közben egy villa segítségével lassan leszedegetjük a külsõ káposzta leveleket ami a forralás közben leválik. Így lesz kb. 12-16 levelünk. A káposzta belsejét csak félig fõzzük meg mert majd laskára vágva használjuk fel.

A hajdinát egy lábosban feltesszük fõzni kb. kétszeres vízzel, kevés sóval és natur vegetával. Lassú tûzön néha ellenõrizzük a víztartalmat és kb. 20 perc alatt puhára fûzzük, hogy elfõje a levét.

A darált húst összekeverjük nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával , az apróra vágott pulykasonkával . A masszát beízesítjük egy kis paprikakrémmel, petrezselyem zölddel, sóval és borssal és pirospaprikával. (Tipp: füstölt , darált pirospaprikával még pikánsabb íze lesz - Culinarisban kapható)
Belekeverjük a fõtt hajdinát és kész is a töltelék. Én nem szoktam tojást keverni a darált hús keverékbe, mert szerintem attól lesz túl kemény a töltelék

Egy nagyobb lábos aljára terítünk egy kis laskára vágott félig fõtt káposztát. A káposzta levelek kemény torzsás eres részét kivágjuk és egy-egy maroknyi darált húsos keveréket töltünk bele. A göngyölt káposztákat szorosan egymás mellé helyezzük a lábosba, majd a tetejére ismét teszünk a szeletelt káposztából.
Egy egész paradicsomot felszeleteljük és a töltelék tetejére terítjük (elhagyható, csak jól illik hozzá a sûrített paradicsom mellé egy kis friss paradicsom is). Felöntjük vízzel, hogy éppen csak ellepje és közben a tetejére halmozzuk a sûrített paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a zsályát.
Kb. 40 percig fõzzük, hogy a káposzta tovább puhuljon és a darált töltelék átvegye a káposztás lé ízét.
Ha elkészült akkor zsírszegény tejföllel tálaljuk és talán egy kis csípõs paprikával, mert az édeskés káposztához remekül illik a csípõs.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!