Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

Az epret (vagy fagyasztott epret) fél liter vízben 2-3 percig fõzzük, majd turmixgépben pépesítjük. Habos lesz, az állaga, de majd a sûrítéskor eltûnik.

Visszaöntjük a lábasba és felöntjük körülbelül fél liter tejjel. Hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. A só azért kell, hogy kiemelje az ízeket. Amikor újra forr, csészényi hideg tejben csomómentesen elkeverjük a keményítõt és gyors kevergetés közben beleöntjük a levesbe.

Amikor besûrûsödött, kevés vajat keverünk bele, hogy krémesebb és fényesebb legyen.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A zellert megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk. A vaj felén a sóval megpároljuk, majd robot vagy turmixgéppel pürésítjük. Lehet szûrõn átnyomkodva, paszírozva is csinálni, csak úgy nehezebb, viszont biztosan nem maradnak kemény rostok benne. (Ha kicsit fás a zeller, jobban meg kell pucolni.)

Visszatesszük a tûzre, felengedjük a vízzel, beledobjuk a leveskockát, fehérborsot és beleöntjük a tejet. Lassú tûzön forraljuk, majd a vaj másik felébõl és a lisztbõl zsemle színû (világos) rántást készítünk és berántjuk. A vajjal vigyázni kell nehogy túl forrósodjon, könnyen megég.

Egy-két percig még fõzzük, majd levesszük a tûzrõl és belekeverjük gyors mozdulatokkal a tejszínt.

Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A cukrot ledaráljuk, hogy porcukorral tudjunk dolgozni. Az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk, majd kevéske margarinon megpároljuk, de óvatosan, hogy ne törjenek össze. Nem szabad túl puhára.

A tejet felforraljuk és belekeverjük vaníliás cukrot. A zsemléket fél vagy inkább egy centis szeletekre vágjuk és egy edénybe tesszük, majd leforrázzuk a vaníliás tejjel. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukrunk felével habosra keverjük, majd nagyon óvatosan elkeverjük a leforrázott zsemlékkel, hogy túlságosan ne törjenek össze.

Egy méretes de magas szélû tepsit alaposan kikenünk a margarin többi részével és egyenletesen megszórjuk a zsemlemorzsával. Az áztatott zsemlék felét egyenletesen elterítjük a tepsiben, majd rátesszük az almát és a zsemlék másik felével befedjük.

A rumaromával meglocsoljuk az egészet, majd a lekvárt megkevergetjük ha nem folyik, hogy lehessen könnyebben önteni és egyenletesen elterítjük a zsemlerétegen.

Sütõben 200 fokon 25-30 perc alatt összesütjük, miközben a tojásfehérjékbõl a poorcukrot apránként hozzáadagolva selymes habot verünk. Maradjon kb. egy evõkanálnyi a porcukorból, az kell majd a szóráshoz.
Nem baj ha még esetleg nedves, úgyis kell még sütni.

Amikor a rakás nagyjából megsült, kivesszük a sütõbõl és a tojáshabot egyenletesen rákenjük, majd 15-20 perc alatt rásütjük (megszilárdítjuk).

Amikor már kemény, kiszedjük egy kicsit hûlni, és csak utána szeleteljük fel. Vagy az egészet porcukrozzuk vagy a tányéron tálalva lehet a maradék porcukorral meghinteni.

Jó sok lesz belõle. Lehet természetesen kisebb arányos mennyiségekkel is készíteni, csak akkor picit nehezebb a tojással dolgozni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A gyömbér szörp nagyon finom és télen még hasznos is. Meghüléses megbetegedések idején fogyasztása ajánlott, antibiotikus és antivirális hatású, valamint csökkenti a hányingert.

A gyömbért és a citromot alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony legfeljebb fél centis karikákra. 1,5 liter vízzel tegyük fel fõni és fõzzük 3/4 órát, hogy a gyömbér íze jól kioldódjon. A citromtól még ízesebb és aromásabb lesz.

Ezután egy nagy szitán szûrjük le és tegyük vissza a folyadékot a tûzhelyre. Mérjük bele a cukrot és adjunk hozzá kb. 3 kávéskanál citromsavat és 1 csapott kávéskanál bórkõsavat. Fõzzük még pár percig, majd merõkanállal egy tányérra téve az üveget, tölcséren keresztül merjük tiszta üvegbe a szörpöt.

Alaposan zárjuk le az üveget és valahova kitámasztva fordítsuk fejjel lefelé 5 percre. 5 perc után állítsuk vissza a talpára és hagyjuk magától kihûlni.

Ezekbõl a mennyiségekbõl kb 1,4 liter szörp lesz.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A birsalmát meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivágjuk és nagyobb szeletekre vágjuk. kb. 1 liter vízzel, a szegfûszeggel és fahéjjal feltesszük fõni. Beletesszük a cukrot, felszeletelünk fél megmosott citromot és azt is hozzáadjuk, hogy a birs ne barnuljon be.

Sokáig kell fõzni, legalább fél órát. Amikor már puhul, meghámozzuk az almákat is, szintén kettévágjuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, majd hozzáadjuk a birshez. Az alma gyorsan puhul, azért nem szabad ugyanannyi ideig fõzni. Még 5 perc és elkészült az aromás kompót.

Sült és fõtt húsokhoz köretnek nagyon finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az olajon megpirítom a karikára vágott kolbászt és sonkát.

A tojásokat összekeverem a többi hozzávalóval és a kolbászra és a sonkára öntöm.

Fedõvel letakarom és takarékon addig sütöm ameddig a teteje már nem nyers.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A tésztát sós vízben feltesszük fõni.

A zöldségkeveréket megpárolom.

A bolognai alapot a zacskón található leírás szerint elkészítem a darálthússal.

Amikor minden kész összekeverem õket és egy hõálló tepsibe teszem. A sajtot ráreszelem a tetejére és kb. 200 fokon addig sütöm, míg a sajt megpirul a tetején.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A tésztát sós vízben feltesszük fõni.

A zöldségkeveréket megpárolom.

A bolognai alapot a zacskón található leírás szerint elkészítem a darálthússal.

Amikor minden kész összekeverem õket és egy hõálló tepsibe teszem. A sajtot ráreszelem a tetejére és kb. 200 fokon addig sütöm, míg a sajt megpirul a tetején.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és félretesszük, amíg a tészta készül.

A hozzávalókat összekeverjük, végül az almát is belekavarjuk.

22x30-as tepsibe öntjük a tésztát, melyet elõtte sütõpapírral kibélelünk. Rászórjuk a mandulát. (Lehet diót is tenni rá)

180 fokos elõmelegített sütõben 40 percig sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A gesztenyéket megmossuk, megtöröljük és a tetejüket kereszt alakban behasítjuk. Sütõlapon kb. 170 fokos sütõben 20 perc alatt kissé megsütjük, hogy kinyíljanak.
Meghámozzuk a gesztenyét.

Utána egy leveskockából és kb 7-8 deci vízbõl levest forralunk, majd a gesztenyéket beletesszük fõni és beledobjuk a zellerleveleket és csipet sót. Kb fél óra alatt megpuhul.

Kivesszük õket és turmixgépben levessel vagy szitán áttörve pépesítjük. A vajból és a lisztbõl zsemleszínû (világos) rántást készítünk és berántjuk. Ízesítsük kevés cukorral. A tejszínt a tojássárgával homogénre keverjük, a levest levesszük a tûzrõl és gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojássárgával kikevert tejszínt.

Vajon pirított kenyér vagy zsemle kockákkal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!