Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

A tejet egy edényben melegítsük meg, tegyünk bele egy teáskanál cukrot és keverjük bele az élesztõt. Meleg helyen hagyjuk felfutni. Közben a Lisztet a sóval keverjük össze, a margarint melegítsük meg és adjuk a liszthez. Öntsük bele a felfuttatott élesztõs tejet is és adjuk hozzá a tejfölt.

Dagasszuk alaposan össze a tésztát, majd lefedve huzat mentes helyen fél-háromnegyed órán át kelesszük. Közben vegyük elõ a sajtot és a töpörtyût és hagyjuk mindkettõt melegedni. A sajtot reszeljük le.

Ha nem töpörtyûkrémet hanem töpörtyût használunk, akkor azt le kell darálni, de húsdarálón nem egyszer hanem kétszer vagy robotgéppel, hogy krémes legyen.

amikor a tészta megkelt, osszuk két részre. Az egyik felét tegyük félre, a ,ásikat lisztezett deszkán nyújtsuk egy ujjnyira és kenjük meg töpörtyûkrémmel. Dagasztó mozdulatokkal dolgozzuk bele a töpörtyût, majd egy meglisztezett kis pohárral szújuk ki a pogácsákat.

Melegítsük elõ a sütõt, és egy sütõpapírral béleljünk ki egy lapos tepsit, majd a pogácsákat kockásra bevagdosva ppakoljuk nem túl szorosan a sütõlapra. A tojást verjük fel kissé és a pogácsák tetejét kenjük meg vele.

20-25 perc alatt 200 fokos sütõben süssük meg õket.

Idõközben elõvehetjük a tészta másik felét is és hasonlóképpen járunk el a sajtos felével is mint a töpörtyûssel. A sajt 2/3-ad részét az ujjnyira nyújtott tésztán eloszlatjuk, majd dagasztó mozdulatokkal beledolgozzuk.

Lisztezett pohárral kiszúrjuk a pogácsákat, és amikor kivettük az elõzõ megsült adagot, ezeket is felpakoljuk a sütõlapra. Megkenjük a tetejüket tojással és a maradék sajtot rácsippentgetve elosztjuk köztük egyenletesen.

20-25 perc sütés után a sajt szép piros lesz a tetején.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A csirkemájat alaposan de óvatosan mossuk meg és itassuk fel a nedvességet róla egy konyharuhával. A tojásokból, tejbõl egy kávéskanál sóból és a lisztbõl keverjünk egy sûrû palacsinta tésztát, ebbe fogjuk elsõként forgatni a csirkemájat, majd másodjára a prézlibe. Így egyenletesebb lesz rajta a panír. Lehet persze a szokásos liszt, tojás prézli módszerrel is panírozni, de így gyorsabb.

Bõ forró olajban süssük ki a májakat. A receptben a megadott olaj az a mennyiség amit felszív, a sütéshez nagyobb mennyiségre van szükség. A megsült májakat tegyük papírtörlõre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Közben egy laposabb lábasban 3 evõkanál olajon pirítsuk meg a rizst, majd amikor kicsit megváltozik a színe, öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a sót. Fedõ alatt minimum lángon pároljuk amíg a víz majdnem teljesen eltûnik. Ekkor zárjuk le alatta a gázt és hagyjuk hogy a maradék vizet magába szívja. Így nem fog leégni az alja.

A konzerv vagy elõre megfõzött zöldborsót akkor keverjük el benne amikor a rizs már teljesen felszívta a vizet.

A rizibizit töltsük pohárkákba, tömködjük meg kicsit, majd fordítsuk a tányérra. Tegyünk mellé egy-két májat.

Jó étvágyat!
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A húst megmosom, csíkokra vágom. A zöldségeket, pucolom,mosom, darabolom. A wokban az olajat felhevítem. Közben a brokkoli rózsákat enyhén sós vízbe félig megfõzöm.
A póréhagymát, fokhagymát kicsit átsütöm, majd beleteszem a pulykamellcsíkokat. Kifehéredésig sütöm, majd lefedve még néhány percig párolom. Beleteszem a felkarikázott sárgarépát, fûszerezem sóval, borssal, s majdnem készre párolpm. Beleteszem a leszûrt brokkolit, s készre párolom.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A képen nem látszik, de a két ízû puding réteg közt még pár szelet banán is megbújik.

Két fajta ízesítésû és színû pudingot fõzzünk meg 3-3 evõkanál cukorral. (Vagy lehet édesítõszert is használni, de ehhez csak mellékíz mentes jó. A pudingokban nagyon kiérzõdik a szaharin.)

Elõször az egyik színû pudingot osszuk el a pohárkákban, szeleteljünk rá banánt, majd a másikat is osszuk el egyenlõen.

A csokit reszeljük le, és egy teáskanállal alakítsuk ki a szívecske formát a szóráskor. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a szív felsõ görbe részétõl kezdünk szórni, majd merõleges irányban a másik görbe résztõl is az alja felé haladunk. Így ki fog csúcsosodni a szívecske alja :)
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A megtisztított sárgarépát, petrezselymet, egy hagymát, egy teáskanál sóval és kb. 1 liter vízzel feltesszük fõni.

A darált húst, a tojásokkal prézlivel fél teáskanál sóval, apróra vágott fokhagymával és felaprított vöröshagymával alaposan eldolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belõle és a levesben kifõzzük. (Kipróbálható rizzsel is, de akkor hosszabb lesz a fõzési idõ.)

Közben a durum tésztát is feltesszük és kifõzzük.

Amikor a gombócok megfõttek (fél vagy háromnegyed óra múlva) kiszedjük õket és félretesszük. A levest leszürjük és a sûrûjét vagyis a zöldségeket beöntjük a turmixgépbe és pépesítjük vele. Mehet hozzá kb. 2 deci leves, hogy össze lehessen pépesíteni.

Egy nagyobb lábasban 3 evõkanál olajjal és a liszttel világos rántást készítünk és ráöntjük a masszát. Lehet még kicsit higítani, nehogy túl sûrû legyen.

Néhány babérlevéllel és egy felkarikázott fél citrommal 10 percet rotyogtatjuk, hogy pikáns legyen az aromája, majd nyomunk bele mustárt és egy kevés cukorral kiegyenlítjük az ízeket. Ha sótlan, lehet utánsózni. A végén elkeverjük benne a tejfölt és visszatesszük bele a gombócokat.

A kifõtt tésztával tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

1 tojást szétválasztva a sárgáját elkeverjük 100g folyósított margarinnal 100g kristálycukorral és 10g (kis csomag) vaníliás cukorral.
Másik tálban összekeverünk 350g búza finomlisztet, 60g kakaóport, 10g (kis csomag) sütõport, mokkás kanálnyi sót.
A lisztet, a tojásos-margarint-satöbit és a 2,5dl tejet felváltva egymáshoz adva csomómentesre keverjük. Hozzá keverjük egy citrom reszelt héját. Laza állagú tésztát kell kapnunk. A tésztához óvatosan hozzákeverjük a tojás keményre vert fehérjéét. Ha túl sûrû a tészta, akkor tej óvatos hozzáadásával lehet lazítani. Graham liszt esetén 2,5dl helyett 5dl tej szükséges.
A tésztamasszát margarinnal kikent, belisztezett tepsibe öntjük.
Elektromos sütõben 30perc kell neki alsó-felsõ fûtésen, légkeverés nélkül, 150C°-on. Ha száraz fogpiszkát szúrunk a tésztába és nem lesz nedves, akkor a belseje is átsült.
Miután kihûlt, tepsibõl kiszedve vízszintesen kettévágjuk, ízlés szerinti lekvárral az alsó réteget megkenjük, tetejét visszatesszük. Tetszés szerint porcukorral lehet szórni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez egy tipikus második fogás az elõbb részletezett marhahús leveshez, ezért a leves fõzését nem fejtem ki. Lehet a húst külön is fõzni, de így jobban hasznosul a lé.

A marhahús leves fõzési idejének kezdetétõl számított idõ figyelembe vételével írom mikor kell elkezdeni a részeket, hogy minden egyidõben készüljön el és ne kelljen mikrózni!

A krumplikat mossuk meg és hajában tegyük fel fõni, körülbelül 1,5 óra marhahús fõzés után.

2 óra elteltével a sûrített paradicsomokat 1:1.5 arányban higítsuk fel vízzel, adjunk hozzá egy nem nagy teáskanál sót, a megtisztított hagymát és a zellerleveleket. Lehet egész paradicsomos konzervbõl is készíteni, nyáron pedig friss paradicsomból. Utóbbi kettõt turmixolni kell amikor megfõtt.

kb. 20 perc fõzés után, amikor a hagyma közepe kibújuk, vegyük ki a paradicsomból és készítsünk hozzá világos rántást az olajból és a lisztbõl. (Aki szereti, a hagymát megeheti :) vagy ki lehet dobni.) Vigyázzunk hogy a szósz ne legyen csomós. Egy rottyanás után adjunk hozzá kevéske cukrot és kóstoljuk meg.

Korrigáljuk a sót és a cukrot ha szükséges. A paradicsom szósznál fontos a pontos ízhatás.

A megfõtt krumplikat hideg vízzel kissé hûtsük meg, majd húzzuk le a héját és tegyük egy tálba.

Tálaláskor tegyünk egy szelet marhahúst a tányérra egy felszeletelt krumplival és locsoljuk meg a paradicsom szósszal.

Nagyon finom, de idõigényes fogások.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A fiatal marha húsát mossuk meg és a hosszanti izomrostokra merõleges irányban szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre. Az inakat és a zsírrétegeket a marháról nem kell eltávolítani. Tegyük fel fõni egy nagy fazékban azonnal, még a zöldségek elõtt hogy idõt nyerjünk, mert a marhát sokáig kell fõzni.

Mossuk és pucoljuk meg a répát, fehérrépát, zellergumót és szeleteljük fel. A hagymát is tisztítsuk meg, vágjuk le a végeit és egészben dobjuk a levesbe a zöldségekkel együtt. Sózzuk meg és dobjunk bele néhány egész borsot.

Fõzés közben idõnként ellenõrizzük a vízmennyiséget és ha szükséges pótoljuk ami elpárolgott.

Kb 2,5 óra elteltével meg lehet kukkantani, puha-e már a hús, és oda lehet tenni fõni a tésztát.

A levesbe fõtt húsból lehet készíteni a második fogást, a zöldségekbõl pedig a vadas marhahús szószát lehetne.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A lisztet, a 7 deka cukrot, vaníliás cukrot és a sütõport összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a két tojást és alaposan összegyúrjuk, majd betesszük 10 percre a hûtõbe pihenni a tésztát.

Gyújtsuk be a sütõt, hogy elõmelegedjen 190 fokra, közben pedig mossuk és hámozzuk meg az almákat, majd reszeljük le õket. A reszelt almához adjunk kb. 15 deka cukrot, a fahéjat, két teáskanál kukorica keményítõt és a zsemlemorzsát. Az alma levet fog ereszteni, ezért lehet, hogy kell még hozzá morzsa. A keményítõtõl pedig kicsit szilárdabb lesz a töltelék, nem fog annyira szétesni.

A tésztát vegyük ki a hûtõbõl és felezzük el. Nyújtsuk mindkét felet pont akkorára, mint a tepsink, majd meglisztezve tegyük félre.

Közben a tepsit béleljünk zsírpapírral, amelyet megkenünk egy kis olajjal. Fektessük bele óvatosan az egyik tésztalapot, majd egyenletesen borítsuk rá és egyengessük el az alma tölteléket. Borítsuk be a tészta másik felével és süssük 35-40 percig.

Amikor villával megszúrva már nem ragad, ki lehet venni, a pite megsült. Pár perc pihentetés után szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel vágjuk fel. Ha a tetejét nem cukrozva szereted, egy felvert tojással kell megkenni a sütõbe helyezés elõtt, akkor szép fényes lesz.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Egyik gyerekkori kedvencem az alma-turmix után. A banán-turmix olyan tömény, hogy simán kitesz egy kisebb étkezést, így lehetõleg ne fõétkezés után fogyasszuk, hanem például uzsonnára.

Egészen egyszerûen öntsük a fél liter tejet a turmixba, adjunk hozzá egy kis cukrot ( ha a banán nem barnul még hanem rendes sárga színû ), a kettétört banánt és turmixoljuk össze, míg habos nem lesz. Barnuló nagyon édes banánhoz nem kell pluszban kristálycukor, mert émelyítõ lesz az íze.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!