( recept képpel )
Elkészítése:
A tejet melegítsük meg, majd keverjük bele az élesztõt és futtassuk fel. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliát.
A tojást válasszuk ketté, a fehérjét tegyük a hûtõbe, a sárgáját pedig adjuk a liszthez. A margarint olvasszuk fel, önsük a liszthez, valamint az idõközben felfutott élesztõs tejet is.
Alaposan dagasszuk össze a tésztát és egy órára tegyük huzatmentes meleg helyre. Mondjuk a mikróba, de nem beindítva, hanem mint zárt kisszekrénybe.
Kb. 1 óra múlva amikor duplájára nõtt a tészta, reszeljük le egy citrom héját és lisztezett deszkán vagy asztalon dagasszuk bele a citromhéjat is.
Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra. A tésztát szedjük 3-4 részre (3 vagy 4 kalács), majd azokat 3-3 egyforma részre. Ez a fonatokhoz kell, minden egyes kalácshoz 3 egyforma darabka kell majd.
A fonatokat úgy készítsük el, hogy nyújtófával egyesével lapítsuk fél centisre a darabkákat, majd tekerjük fel hengernek és görgessük mint a nudlit, míg megnyúlik és a vége csúcsos lesz. A nyújtásnak és feltekerésnek csak az állag miatt van szerepe.
Fogjunk össze 3 nudlit és fonjuk össze, mint a hajat. Kenjük meg a tojásfehérjével.
Egy kalácskát 20-25 percig kell sütni.
Nagyon finom, teljesen jó fonottkalács állagú lesz a tészta.