Sajtos és töpörtyûs pogácsa recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-02-20 09:47:24
Sajtos és töpörtyûs pogácsa
Hozzávalók 16 személyre:
- 50 dkg Búza finom liszt
- 1.5 teáskanál Konyhasó
- 15 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 20 dkg Tejföl 20%
- 2 dl Tehéntej 2,8%-os
- 1 tasak Élesztõ
- 17 dkg Trappista Sajt
- 12 dkg Töpörtyûkrém
- 1 teáskanál Kristály cukor
- 1 darab M-es méretû Tyúktojás
Elkészítése:
A tejet egy edényben melegítsük meg, tegyünk bele egy teáskanál cukrot és keverjük bele az élesztõt. Meleg helyen hagyjuk felfutni. Közben a Lisztet a sóval keverjük össze, a margarint melegítsük meg és adjuk a liszthez. Öntsük bele a felfuttatott élesztõs tejet is és adjuk hozzá a tejfölt.
Dagasszuk alaposan össze a tésztát, majd lefedve huzat mentes helyen fél-háromnegyed órán át kelesszük. Közben vegyük elõ a sajtot és a töpörtyût és hagyjuk mindkettõt melegedni. A sajtot reszeljük le.
Ha nem töpörtyûkrémet hanem töpörtyût használunk, akkor azt le kell darálni, de húsdarálón nem egyszer hanem kétszer vagy robotgéppel, hogy krémes legyen.
amikor a tészta megkelt, osszuk két részre. Az egyik felét tegyük félre, a ,ásikat lisztezett deszkán nyújtsuk egy ujjnyira és kenjük meg töpörtyûkrémmel. Dagasztó mozdulatokkal dolgozzuk bele a töpörtyût, majd egy meglisztezett kis pohárral szújuk ki a pogácsákat.
Melegítsük elõ a sütõt, és egy sütõpapírral béleljünk ki egy lapos tepsit, majd a pogácsákat kockásra bevagdosva ppakoljuk nem túl szorosan a sütõlapra. A tojást verjük fel kissé és a pogácsák tetejét kenjük meg vele.
20-25 perc alatt 200 fokos sütõben süssük meg õket.
Idõközben elõvehetjük a tészta másik felét is és hasonlóképpen járunk el a sajtos felével is mint a töpörtyûssel. A sajt 2/3-ad részét az ujjnyira nyújtott tésztán eloszlatjuk, majd dagasztó mozdulatokkal beledolgozzuk.
Lisztezett pohárral kiszúrjuk a pogácsákat, és amikor kivettük az elõzõ megsült adagot, ezeket is felpakoljuk a sütõlapra. Megkenjük a tetejüket tojással és a maradék sajtot rácsippentgetve elosztjuk köztük egyenletesen.
20-25 perc sütés után a sajt szép piros lesz a tetején.
Dagasszuk alaposan össze a tésztát, majd lefedve huzat mentes helyen fél-háromnegyed órán át kelesszük. Közben vegyük elõ a sajtot és a töpörtyût és hagyjuk mindkettõt melegedni. A sajtot reszeljük le.
Ha nem töpörtyûkrémet hanem töpörtyût használunk, akkor azt le kell darálni, de húsdarálón nem egyszer hanem kétszer vagy robotgéppel, hogy krémes legyen.
amikor a tészta megkelt, osszuk két részre. Az egyik felét tegyük félre, a ,ásikat lisztezett deszkán nyújtsuk egy ujjnyira és kenjük meg töpörtyûkrémmel. Dagasztó mozdulatokkal dolgozzuk bele a töpörtyût, majd egy meglisztezett kis pohárral szújuk ki a pogácsákat.
Melegítsük elõ a sütõt, és egy sütõpapírral béleljünk ki egy lapos tepsit, majd a pogácsákat kockásra bevagdosva ppakoljuk nem túl szorosan a sütõlapra. A tojást verjük fel kissé és a pogácsák tetejét kenjük meg vele.
20-25 perc alatt 200 fokos sütõben süssük meg õket.
Idõközben elõvehetjük a tészta másik felét is és hasonlóképpen járunk el a sajtos felével is mint a töpörtyûssel. A sajt 2/3-ad részét az ujjnyira nyújtott tésztán eloszlatjuk, majd dagasztó mozdulatokkal beledolgozzuk.
Lisztezett pohárral kiszúrjuk a pogácsákat, és amikor kivettük az elõzõ megsült adagot, ezeket is felpakoljuk a sütõlapra. Megkenjük a tetejüket tojással és a maradék sajtot rácsippentgetve elosztjuk köztük egyenletesen.
20-25 perc sütés után a sajt szép piros lesz a tetején.
Sajtos és töpörtyûs pogácsa kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 312.65 kcal |
Fehérje | 7.44 g |
Szénhidrát | 25.26 g |
Zsír | 20.1 g |
Nátrium | 0.48 g |
Élelmi rost | 1.42 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5002.05 kcal |
Fehérje | 119.02 g |
Szénhidrát | 404.09 g |
Zsír | 321.45 g |
Nátrium | 7.68 g |
Élelmi rost | 22.65 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:312.65kcal15.6%
Fehérje:7.44g14.9%
Szénhidrát:25.26g9.4%
Zsír:20.1g28.7%
Élelmi rost:1.42g5.7%
Nátrium:0.48g20%
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Sós sütemény
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: