Lekváros bukta recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2010-11-08 17:49:36
Lekváros bukta
Hozzávalók 16 személyre:
- 50 dkg Búza finom liszt
- 1 teáskanál Konyhasó
- 5 dkg Kristály cukor
- 1 tasak Élesztõ vagy 2.5 dkg friss
- 1 bögre (250ml) Tehéntej 2,8%-os
- 15 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 2 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 20 dkg Lekvár, dzsem
- 1 darab L-es méretû Tyúktojás
Elkészítése:
Vegyük elõ a tojást melegedni.
Langyosítsuk meg a tejet, vegyünk ki belõle egy bögrébe fél decit, tegyünk bele egy kávéskanál cukrot, majd tegyük bele az élesztõt és huzat mentes helyen futtassuk fel.
Olvasszuk meg a margarint. Egy nagyobb tálba tegyük a fél kiló lisztet a sót és a cukrot. Keverjük el, öntsük bele a tejet a felfutott élesztõt, a margarint, és a tojás sárgáját. A fehérje majd a külsejére kell.
Dagasszuk össze a tésztát meleg kézzel és alaposan. Lefedve tegyük meleg huzatmentes helyre 3/4 órára és kelesszük duplájára.
Amikor megkelt lisztezett aszatalon vagy deszkán nyújtsuk legfeljebb kisujjnyi vastagra vagy annál is vékonyabbra. Akkora kell legyen, hogy 16 darab ~10x10-cmes négyzet legyen belõle.
Szeleteljük fel 16 négyzetté. Minden négyzet közepére tegyünk ~6-7 cm hosszú 1,5 cm vastag és magas kemény lekvárt (ha szeletelhetõ), vagy 2 teáskanálnyit.
Tekerjük fel a kis négyzeteket, és a nyomkodjuk össze a végeket és ahol összeér, hogy a lekvár sütés közben ne follyon ki.
Tegyük egy tepsire a buktákat és kenjük meg mindet a tojás fehérjével.
20-25 perc alatt süssük pirosas színûre 200 fokos gázos sütõben (180 fok légkeverésesben!)
Langyosítsuk meg a tejet, vegyünk ki belõle egy bögrébe fél decit, tegyünk bele egy kávéskanál cukrot, majd tegyük bele az élesztõt és huzat mentes helyen futtassuk fel.
Olvasszuk meg a margarint. Egy nagyobb tálba tegyük a fél kiló lisztet a sót és a cukrot. Keverjük el, öntsük bele a tejet a felfutott élesztõt, a margarint, és a tojás sárgáját. A fehérje majd a külsejére kell.
Dagasszuk össze a tésztát meleg kézzel és alaposan. Lefedve tegyük meleg huzatmentes helyre 3/4 órára és kelesszük duplájára.
Amikor megkelt lisztezett aszatalon vagy deszkán nyújtsuk legfeljebb kisujjnyi vastagra vagy annál is vékonyabbra. Akkora kell legyen, hogy 16 darab ~10x10-cmes négyzet legyen belõle.
Szeleteljük fel 16 négyzetté. Minden négyzet közepére tegyünk ~6-7 cm hosszú 1,5 cm vastag és magas kemény lekvárt (ha szeletelhetõ), vagy 2 teáskanálnyit.
Tekerjük fel a kis négyzeteket, és a nyomkodjuk össze a végeket és ahol összeér, hogy a lekvár sütés közben ne follyon ki.
Tegyük egy tepsire a buktákat és kenjük meg mindet a tojás fehérjével.
20-25 perc alatt süssük pirosas színûre 200 fokos gázos sütõben (180 fok légkeverésesben!)
Lekváros bukta kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 242.83 kcal |
Fehérje | 3.87 g |
Szénhidrát | 37.34 g |
Zsír | 8.7 g |
Nátrium | 0.29 g |
Élelmi rost | 1.51 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 3885.29 kcal |
Fehérje | 61.95 g |
Szénhidrát | 597.3 g |
Zsír | 139.1 g |
Nátrium | 4.73 g |
Élelmi rost | 24.05 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:242.83kcal12.1%
Fehérje:3.87g7.7%
Szénhidrát:37.34g13.8%
Zsír:8.7g12.4%
Élelmi rost:1.51g6%
Nátrium:0.29g12.1%
Íz jellege:Édes
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: