Mákos bejgli recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2010-12-13 11:20:19
Mákos bejgli
Hozzávalók 12 személyre:
- 50 dkg Búza finom liszt
- 20 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 30 dkg Kristály cukor
- 40 dkg Étkezési mák
- 1 tasak Élesztõ
- 10 dkg Tehéntej 2,8%-os
- 2 darab M-es méretû Tyúktojás
- 1 teáskanál Konyhasó
- 25 dkg Ivóvíz
Elkészítése:
A megadott alapanyagokból 3 hosszú rúd bejgli lesz.
A tejben az élesztõt egy evõkanál cukorral felfuttatjuk. A liszttel a sóval és a felolvasztott margarinnal, egy tojással alaposan összedagasztjuk.
Fél órát lefedve huzatmentes helyen pihentetjük.
Közben megdaráljuk a mákot a cukkorral. (A cukorral együtt darálva nem tapad bele a kávédarálóba és gyorsan megvan.)
2,5 deci vizet felforralunk és ráöntjük a cukros mákra (leforrázzuk).
A közben kissé megkelt tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk és téglalapokat gyúrunk belõle. Legyen kb. kisujjnyi vastag.
A forrázott mák masszával egyenletesen megkenjük, de a legszélét ki lehet hagyni, hogy össze lehessen tapasztani.
Óvatosan feltekerjük, majd zsírpapírral bélelt sütõlapra helyezzük õket, úgy hogy ne érjenek össze.
A második tojást felverjük és ezzel megkenjük.
Ahhoz hogy márványos legyen a teteje, megkenés után hûtõbe kell tenni, de úgy kevésbé lesz laza a tészta.
~40 perc alatt (gázos) 200 fokos sütõben szép pirosra sül.
Dió töltelékkel is el lehet készíteni, ahhoz 40 dkg dió és 25 dkg cukor kell, ugyanezzel a forrázós technikával, de csak 2 deciliter vízzel kell készíteni.
Ha híg lenne, egy marék zsemlemorzsa belekeverésével fel lehet itatni a felsleges vizet.
A tejben az élesztõt egy evõkanál cukorral felfuttatjuk. A liszttel a sóval és a felolvasztott margarinnal, egy tojással alaposan összedagasztjuk.
Fél órát lefedve huzatmentes helyen pihentetjük.
Közben megdaráljuk a mákot a cukkorral. (A cukorral együtt darálva nem tapad bele a kávédarálóba és gyorsan megvan.)
2,5 deci vizet felforralunk és ráöntjük a cukros mákra (leforrázzuk).
A közben kissé megkelt tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk és téglalapokat gyúrunk belõle. Legyen kb. kisujjnyi vastag.
A forrázott mák masszával egyenletesen megkenjük, de a legszélét ki lehet hagyni, hogy össze lehessen tapasztani.
Óvatosan feltekerjük, majd zsírpapírral bélelt sütõlapra helyezzük õket, úgy hogy ne érjenek össze.
A második tojást felverjük és ezzel megkenjük.
Ahhoz hogy márványos legyen a teteje, megkenés után hûtõbe kell tenni, de úgy kevésbé lesz laza a tészta.
~40 perc alatt (gázos) 200 fokos sütõben szép pirosra sül.
Dió töltelékkel is el lehet készíteni, ahhoz 40 dkg dió és 25 dkg cukor kell, ugyanezzel a forrázós technikával, de csak 2 deciliter vízzel kell készíteni.
Ha híg lenne, egy marék zsemlemorzsa belekeverésével fel lehet itatni a felsleges vizet.
Mákos bejgli kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 559.12 kcal |
Fehérje | 12.08 g |
Szénhidrát | 64.61 g |
Zsír | 27.67 g |
Nátrium | 9.1 g |
Élelmi rost | 8.39 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 6709.5 kcal |
Fehérje | 145 g |
Szénhidrát | 775.34 g |
Zsír | 332 g |
Nátrium | 109.2 g |
Élelmi rost | 100.65 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:559.12kcal28%
Fehérje:12.08g24.2%
Szénhidrát:64.61g23.9%
Zsír:27.67g39.5%
Élelmi rost:8.39g33.6%
Nátrium:9.1g379.2%
Íz jellege:Édes
Címkék:Karácsonyi sütemény
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Édes sütemény
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: