Máglyarakás recept
és a kalória tartalma
2012-01-18 09:40:06
Máglyarakás
Hozzávalók 16 személyre:
- 10 darab Szikkadt zsemle
- 80 dkg Alma
- 6 darab M-es méretû Tyúktojás
- 35 dkg Kristály cukor
- 4 bögre (250ml) Tehéntej 2,8%-os
- 10 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 25 dkg Lekvár, dzsem
- 1 darab Citrom
- 1 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 1 kávéskanál Õrölt fahéj
- 1 1g Rum aroma
- 5 dkg Zsemlemorzsa, prézli
Elkészítése:
A cukrot ledaráljuk, hogy porcukorral tudjunk dolgozni. Az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk, majd kevéske margarinon megpároljuk, de óvatosan, hogy ne törjenek össze. Nem szabad túl puhára.
A tejet felforraljuk és belekeverjük vaníliás cukrot. A zsemléket fél vagy inkább egy centis szeletekre vágjuk és egy edénybe tesszük, majd leforrázzuk a vaníliás tejjel. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukrunk felével habosra keverjük, majd nagyon óvatosan elkeverjük a leforrázott zsemlékkel, hogy túlságosan ne törjenek össze.
Egy méretes de magas szélû tepsit alaposan kikenünk a margarin többi részével és egyenletesen megszórjuk a zsemlemorzsával. Az áztatott zsemlék felét egyenletesen elterítjük a tepsiben, majd rátesszük az almát és a zsemlék másik felével befedjük.
A rumaromával meglocsoljuk az egészet, majd a lekvárt megkevergetjük ha nem folyik, hogy lehessen könnyebben önteni és egyenletesen elterítjük a zsemlerétegen.
Sütõben 200 fokon 25-30 perc alatt összesütjük, miközben a tojásfehérjékbõl a poorcukrot apránként hozzáadagolva selymes habot verünk. Maradjon kb. egy evõkanálnyi a porcukorból, az kell majd a szóráshoz.
Nem baj ha még esetleg nedves, úgyis kell még sütni.
Amikor a rakás nagyjából megsült, kivesszük a sütõbõl és a tojáshabot egyenletesen rákenjük, majd 15-20 perc alatt rásütjük (megszilárdítjuk).
Amikor már kemény, kiszedjük egy kicsit hûlni, és csak utána szeleteljük fel. Vagy az egészet porcukrozzuk vagy a tányéron tálalva lehet a maradék porcukorral meghinteni.
Jó sok lesz belõle. Lehet természetesen kisebb arányos mennyiségekkel is készíteni, csak akkor picit nehezebb a tojással dolgozni.
A tejet felforraljuk és belekeverjük vaníliás cukrot. A zsemléket fél vagy inkább egy centis szeletekre vágjuk és egy edénybe tesszük, majd leforrázzuk a vaníliás tejjel. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukrunk felével habosra keverjük, majd nagyon óvatosan elkeverjük a leforrázott zsemlékkel, hogy túlságosan ne törjenek össze.
Egy méretes de magas szélû tepsit alaposan kikenünk a margarin többi részével és egyenletesen megszórjuk a zsemlemorzsával. Az áztatott zsemlék felét egyenletesen elterítjük a tepsiben, majd rátesszük az almát és a zsemlék másik felével befedjük.
A rumaromával meglocsoljuk az egészet, majd a lekvárt megkevergetjük ha nem folyik, hogy lehessen könnyebben önteni és egyenletesen elterítjük a zsemlerétegen.
Sütõben 200 fokon 25-30 perc alatt összesütjük, miközben a tojásfehérjékbõl a poorcukrot apránként hozzáadagolva selymes habot verünk. Maradjon kb. egy evõkanálnyi a porcukorból, az kell majd a szóráshoz.
Nem baj ha még esetleg nedves, úgyis kell még sütni.
Amikor a rakás nagyjából megsült, kivesszük a sütõbõl és a tojáshabot egyenletesen rákenjük, majd 15-20 perc alatt rásütjük (megszilárdítjuk).
Amikor már kemény, kiszedjük egy kicsit hûlni, és csak utána szeleteljük fel. Vagy az egészet porcukrozzuk vagy a tányéron tálalva lehet a maradék porcukorral meghinteni.
Jó sok lesz belõle. Lehet természetesen kisebb arányos mennyiségekkel is készíteni, csak akkor picit nehezebb a tojással dolgozni.
Máglyarakás kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 324.87 kcal |
Fehérje | 6.76 g |
Szénhidrát | 55.56 g |
Zsír | 8.92 g |
Nátrium | 0.12 g |
Élelmi rost | 2.24 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5197.89 kcal |
Fehérje | 108.17 g |
Szénhidrát | 888.82 g |
Zsír | 142.45 g |
Nátrium | 1.89 g |
Élelmi rost | 35.94 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:324.87kcal16.2%
Fehérje:6.76g13.5%
Szénhidrát:55.56g20.6%
Zsír:8.92g12.7%
Élelmi rost:2.24g9%
Nátrium:0.12g5%
Íz jellege:Édes
Címkék:munkaigényes
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
Értékelés
Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!