Kalória Kalkulátor

-tól -ig
( recept képpel )

Elkészítése:

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
fél liter langyos tej
5 dkg élesztõ
10 dkg puha vaj
2 evõkanál cukor
1 kiskanál só.

A tetejére:
egy villával enyhén felvert tojássárgája
szezámmag

Elkészítés:
Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztõt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képzõdik). A megkelt élesztõt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nõ).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk õket (egymástól távol, mert megnõnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk õket.
A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és elõmelegített 220 fokos sütõben aranybarnára sütjük õket.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Melegítsük elõ a sütõt 190 fokra.

A cukrot daráljuk le, hogy porcukorral dolgozhassunk. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a sóval, sütõporral és porcukorral. Verjük fel keményre a tojásfehérjét, a habos sárgájához adjuk hozzá óvatosan a lisztet, majd a fehérje felét, hogy sima folyós masszát kapjunk.

A fehérje maradékát finoman keverjük a masszához, hogy könnyû tésztát kapjunk. Egy margarinnal megkent zsírpapírral kibélelt nagy tepsibe töltsük be a maszát és oszlassuk el egyenletesen.

Süssük 15-20 percig, illetve addig amíg már nem ragad és a teteje is arany színû. Vegyük ki a sütõbõl és egy konyharuhára borítsuk tetejével lefelé a piskótalapot. Óvatosan húzzuk le a talpáról a papírt és még forrón szorosan tekerjük fel csigává a konyharuhával.

Tegyük félre kicsit hûlni. Amikor már langyos és megtartja a formáját, tekerjük ki a csigát és kenjük meg alaposan eperlekvárral, majd göngyöljük vissza és kenjük meg kívül is.

Tegyük a hûtõbe és amikor teljesen meghûlt és a lekvárt is felszívta, akkor szórjuk meg a tetejét porcukorral. Szeletelve tálaljuk. A legjobb állagot 1-1,5 nap múlva éri el, de addigra többnyire elfogy :)

Tároljuk hûtõben.

A piskótalap melegen feltekerésének a lényege, hogy a tészta ne törjön össze, hanem felvegye a tekercs formát. Amikor a piskótatészta kihûl, már nem formázható, hanem rugalmas. Egy-két nap alatt pedig a hûtõben felszívja a párát és elveszti a túlzott rugalmasságát.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

16 gombócra elegendõ ez a mennyiség.

A krumplit fõzzük meg héjában, majd hûtsük meg és húzzuk le a héját. Krumplinyomóval törjük össze, majd adjunk hozzá két tojást, 6 evõkanál lisztet és egy jó teáskanál sót.

Dolgozzuk össze a masszát alaposan. Ragadósnak kell maradnia, nem szabad kemény tésztát gyúrni belõle, különben gumi gombócok lesznek a kifõzés után! A kezünkre rá fog ragadni, de ez nem probléma, ez teljesen normális.
(Azért kell majd a többi ~ 2 evõkanálnyi liszt, hogy a formázáskor ne ragadjon hozzánk.)

A krumpli fõzése közben a zsemlemorzsát 2 evõkanál olajon pirítsuk meg, majd keverjünk bele 3 evõkanál cukrot és 1 kávéskanál fahéjat. Egy kispohárban egy evõkanál cukrot fél kávéskanál fahéjjal keverjünk el, ez lesz a szilván belül a gombócban.

Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet fõni, majd kezdjük el a gombócokat megformálni. A 8 nagy szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki majd vágjuk negyedbe. (Vagy alapból használhatunk 16 darab pici szilvát is, mert ennyi gombóchoz lesz elég a tészta. Ha kis szilvát használunk ne vágjuk teljesen ketté csak félig, hogy össze lehessen csukni.)

Gombóconként egy marék tésztát lehet számolni, de eloszthatjuk elõre 16 részre.

A meggyúrás: Lisztezzük meg a tenyerünket és lapogassuk kissé szét benne körkörösen a tésztát. tartsuk, mint egy kis tányért és a közepébe tegyünk két negyed szilva darabot és egy kávéskanál fahájas cukrot. (Vagy a kicsi nél a szétnyitott szilva közepébe tehetjük, ez mégjobb.)

Másik kezünkkel csippentsük össze a széleit, tapasszuk be az esetleges lukakat és formázzunk két tenyerünkkel gombócot belõle. Lisztben forgassuk meg és tegyük lisztezett asztalra.

A forró vízbe óvatosan tegyük be, a gombócokat, majd fõzzük amíg feljönnek. Ez kb 10 perc. Ha letapadtak a fazék aljára, óvatosan nyúljunk alá egy nagy kanállal és ha ezzel megemelkedtek akkor már megfõttek. Forgassuk meg a kifõtt gombócokat a zsemlemorzsában és tegyük õket egy tálba.

Személyenként 2 gombóccal lehet számolni, de van akinek egy is elég a szép kövér gombócokból :)
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A nagy méretû cukkinit vágjuk hosszában ketté és magozzuk ki (lehet kilósnál nagyobbat használni hozzá, mert a mag úgyis veszteség), a kisebbeket csak daraboljuk fel. Én mindig meghámozom, de van aki héjával eszi.

Készítsük el az öntetet, amelyhez 3 deci tejfölt és 1,5 deci tejet használunk, ehhez adjunk 2 evõkanál lisztet, melyet csomómentesen elkeverünk.

Készítsük elõ a zöldségeket.
A paradicsomokat és paprikát csumázzuk ki, a hagymát pucoljuk meg, majd mindet szeleteljük fél-egy centis darabokra.

Vágjuk a cukkinit 1 centis szeletekre és egy vékonyan olajjal kikent tepsibe rakjunk egy sor cukkinit (a teljes mennyiség felét), majd vékonyan sózzuk be. Szórjuk meg kaporral és finomra vágott fokhagymával.

Tegyünk rá a paradicsomot, paprikát és hagyma karikákat, majd szórjuk meg kockázott bacon szalonnával. Locsoljuk meg a tejfölös öntet 2/3-ával egyenletesen, majd tegyük rá a cukkini második felét. Sózzuk és kaprozzuk ezt a réteget is le, majd locsoljuk rá a maradék öntetet.

Reszeljük le, majd szórjuk a tetejére a sajtot és 200 fokos sütõben 1-1,5 óra alatt süssük pirosra.

Nagyon finom, lecsós jellegû íze van.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A marhahúst lehetõség szerint kuktában fõzzük, hogy porhanyósabb legyen és hamarabb átpuhuljon. Kuktában 1-1,5 óra a fõzési ideje hústól függõen, lábasban 3 óra is lehet és idõnként vizet kell hozzá adni, nehogy leégjen. Én most a kuktás gyorsabb verziót írom le.

A marhahúst mossuk meg és kockázzuk fel. 1 evõkanál zsíron pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd a tûzrõl levéve keverjük bele a pirospaprikát és egy teáskanál sót. Keverjük össze alaposan és zárjuk le a kuktát.

Amikor elkezd sziszegni, akkortól számítva egy óra múlva vegyük le a tûzrõl és tegyük hideg víz alá a kuktát, hogy lehûljön és ki lehessen nyitni. Nézzük meg a húst. Ha még nem puha, tegyük vissza fél órára fõni. Ennél több idõ biztosan nem kell neki, ha 1,5 óra alatt nem puhulna meg akkor biztosan nem lesz jobb. De ha 1 óra után már puha, ne fõzzük tovább, mert szétesik.

Közben a tarhonyát egy lapos lábasban egy evõkanál zsíron pirítsuk meg, adjunk hozzá egy teáskanál sót és öntsük fel kétszeres mennyiségû vízzel. Gyakran kevergetve legkisebb lángon és lapot alátéve fõzzük addig, amíg a vizet majdnem teljesen felszívta, majd tegyük félre lefedve, mint a rizst, hogy a maradék vizet is magába igya.

Fél óra pihentetés után tálalható.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Fagylalt tortához vásároljunk legalább 2-3 féle nagy dobozos tetszõleges fagylaltot (lehet diétásat is!) és mielõtt a tortaformába kerül vegyük ki a fagyasztóból, hogy kicsit meglágyuljon.

Elõkészítés: melegítsük elõ a sütõt 200 fokra.

A vékony piskóta alap elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját a cukorral és a sütõporral keverjük habosra (amikor kifehéredik és fényes akkor habos). Tegyünk hozzá egy evõkanál (nem púpozott csak éppenhogy dudorodó) lisztet. A fehérjét verjük fel és óvatosan adagoljuk a masszába.

Töltsük kerek tortaformába amelyet elõzõleg kibélelünk sütõpapírral, vagy megvajazunk és lisztezünk.

A 2 tojásból készült lap bõven elegendõ, mitöbb még sok is, úgyhogy sütés közben érdemes egyszer rányitni a sûtõajtót, hogy összeessen és ne legyen púpos középen a kerek formában.

Hogy a masszával könnyebb legyen dolgozni, azt is lehet, hogy valamilyen piskóta alapú süteményt is készítünk és arányosan több tojással, cukorral és liszttel dolgozunk, de a formába csak 2 tojásnyit töltünk, a többit lapos tepsiben megsütjük. Vagy: a nagy lapból kivágjuk a kerek formát, stb... A lényeg, hogy a fagylaltok alá hasznos egy tészta, mert nehéz a szeleteket szeleteléskor egyben tartani.

Amikor a piskóta megsült, kitesszük hûlni. Vegyük elõ a fagyikat lágyulni.

Tegyük a tésztalapot a kerek forma aljába, majd kenõlapáttal rétegezzük a meglágyult (nem kiolvasztott!) fagylaltokat egymásra. Én az alsó csokirétegbe meggyet is tettem, azért nagyobb abból a mennyiség.

Dolgozzunk gyorsan. Amikor szép egyenletes az egész tegyük gyorsan vissza a fagyasztóba, nehogy teljesen kiolvadjon az egész, mert megromolhat ha kienged.

Amikor újra kemény a fagylalt, verjük fel a tejszínt és kenjünk a fagyott torta tetejére. Habkinyomóval lehet formázgatni is a tetejére ezt-azt. Már így is finom, de ha gyereknek készül, akkor a csoki a tetejérõl nem maradhat el :)

A csokiréteghez olvasszunk fel 15 deka étcsokit és adjunk hozzá olajat, hogy puhább legyen. Amikor megfagy még így is nehezen vágható! Kanállal locsolgassuk rá az egészre és mehet vissza fogyasztásig a fagyasztóba.

Én a kislányom születésnapjára készítettem, és még csokidarával is megszórtam.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez egy eléggé idõ és munkaigényes étel, de finomabb mint a boltban kapható tortellini.

A tészta elkészítése:
a három tojásból fél csésze vízzel, egy kávéskanál sóval és annyi liszttel amennyit felvesz gyúrjunk kemény sima tésztát. Hajtogassuk többször, majd mindig nyújtsuk újra.

Egy idõ után könnyen kézzel szinte húzható tésztát fogunk kapni. amikor ezt az állagot elérte, nyújtsuk fél asztallap méretûre (~ 1,5 mm vastagra) és szögletesre.

Finoman !nem elvágva! jelöljük meg (karcoljuk) egy késsel a felét, majd az egyik félen jelöljünk rajta 12 négyzetet is (keresztben hosszában vonalazva egyenlõ részeket alakítsunk ki). A másik fele lesz majd ráhajtva azért csak a felét kell megjelölni.

A töltelék elksészítése:
A húst 1 evõkanál olíva olajon pirítsuk meg, adjunk hozzá néhány gerezd aprított fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, majd fõzzük 15 percig.

Keverjünk bele tejfölt, sajtkrémet. Fõzzük, hogy sûrûsödjön. Adjunk hozzá egy evõkanál kukorica lisztet sûrítésnek. Nem szabad folyósnak maradnia, így ha nem elég sûrû, tegyünk még hozzá a kukoricalisztbõl.

Az elkészült töltelék 2/3-ad részét adagoljuk a megjelölt négyzetekre, majd óvatosan hajtsuk a tászta másik felét a púpokra. Ujjal nyomkodjuk alaposan végig a vonalak mentén hogy a kis tasakok jól zárjanak és egy derelye vagy pizzavágó segítségével vágjuk szét a kis párnákat.

Fõzzük õket 3-asával 2-3 percig, majd kivételkor locsoljuk meg a tetejüket olíva olajjal, hogy ne ragadjanak össze.

Amikor mind kifõtt, elkészíthetjük a sajtos öntetet. Ehhez a maradék tölteléket tejjel higítsuk fel, majd adjunk hozzá legalább 3 féle sajtot, amelyet elõzõleg lereszeltünk. A sajt be fogja sûríteni a tejet, a fûszerek meg már benne vannak elõzõleg.

Fõzzük fel. Esetleg mehet még bele kukoricaliszt és tej ha többet akarunk készíteni. A só nem lesz probléma, mert a sajtok sósak. Akkor is higítani kell, ha túl sós.

Adagonként és étvágytól függõen egy vagy két óriás tortellinivel lehet számolni, így ez a mennyiség 8 személynek is bõven elegendõ lehet.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

- 1 fél cukkini
- grill fûszer
- sajt
- paradicsom
- tejföl
- olaj

A cukkinit karikákra vágjuk, és befûszerezzük. Hûtõben egy órácskát állni hagyjuk, majd az egyik oldalán minimális olajban megsütjük. Mikor megfordítjuk, egybõl rátesszük a sajtkockákat (lapos kb. cukkini nagyságú) és addig sütjük lassú tûzön, míg meg nem olvad a sajt a tetején. Akár meg is fordíthatjuk újra, és megpiríthatjuk rajta a sajtot. Ha kész, tányérra helyezzük a cukkinifalatokat, majd egy kisebb paradicsomot vékony szeletekre vágunk, és mindegyikre rakunk egyet. Tetejét megkenjük tejföllel és máris fogyasztható!

Jó étvágyat! :)
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Bármilyen salátát tartalmazó kész keverék megteszi alapnak, ezt lehet tetszõleges zöldségekkel gazdagabbá tenni. A magvak érdekes ízt adnak a salátának és apró finom kis meglepetések amikor az ember ráharap.

A céklát végjuk vékony csíkokra és dobjuk a salátához, valamint még tegyünk hozzá fél doboz csemege kukoricát, hogy a gyerekek is megegyék :)

Az öntetet készen is megvásárolhatjuk, de a házilag kevert mindig finomabb.

A kefírt vagy joghurtot a sóval, kaporral, olajjal, mustárral ecettel cukorral keverjük simára. Egy csemege uborkát vágjunk nagyon nagyon apró kockákra (~3x3mm) és adjuk a keverékhez. A fokhagymát is aprítsuk nagyon fel, vagy használjunk szárítottat és adjuk az öntethez.

Locsoljuk meg vele a salátát és hagyjuk 1 órát állni mielõtt tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A csirkemellet filézzük ki, majd szeleteljük nagyon vékonyra. Az olajjal sóval és fûszerekkel készítsünk pácot, adjunk hozzá kevés citromlevet a gyorsabb puhulás érdekében.

A melleket dörzsöljük be a páccal, majd hûtõszekrényben zárható fedelû edényben hagyjuk állni 1-2 órát.

Elektromos grill készüléken 10 perc alatt süssük meg õket, majd tálaljuk salátával.

Könnyû nyári fogás.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!