( recept képpel )
Elkészítése:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
fél liter langyos tej
5 dkg élesztõ
10 dkg puha vaj
2 evõkanál cukor
1 kiskanál só.
A tetejére:
egy villával enyhén felvert tojássárgája
szezámmag
Elkészítés:
Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztõt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képzõdik). A megkelt élesztõt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nõ).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk õket (egymástól távol, mert megnõnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk õket.
A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és elõmelegített 220 fokos sütõben aranybarnára sütjük õket.
1 kg finomliszt
fél liter langyos tej
5 dkg élesztõ
10 dkg puha vaj
2 evõkanál cukor
1 kiskanál só.
A tetejére:
egy villával enyhén felvert tojássárgája
szezámmag
Elkészítés:
Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztõt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képzõdik). A megkelt élesztõt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nõ).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk õket (egymástól távol, mert megnõnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk õket.
A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és elõmelegített 220 fokos sütõben aranybarnára sütjük õket.
Egy adag kalória tartalma: kcal