Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

2 db alma
2 db tojás
5 dkg zabpehely
0,5 csomag sütõpor
10-15 csepp édesítõszer(ízlés szerint)
fahéj ízlés szerint

Az almát meghámozva, kimagozva lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. (A zabpelyhet akár le is lehet darálni.)A masszát medvetalp sütõformába adagoljuk (1 evõkanál 1 adag), majd elõmelegíttett sütõben 200°C-on 10-15 percig sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hagymát karikára vágod, pici olajban párolod. beleteszed a csíkokra vágott májat. Sózod,borsozod és 10 perc múlva kész. Én sima fõtt krumplival tálalom, mert így diétás.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Hagymát petrezselymet apróra felvágom. Minden alapanyagot egyszerre a tálba teszem, majd habosra kikeverem. Pár szál petrezselyemmel a végén díszítem.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ebben a receptben a cukor mennyiségét csökkentettem és glukononnal helyettesítettem a kétharmadát, valamint margarinból is alacsony zsírtartalmút választottam.

A kristálycukrot daráljuk meg, egy evõkanálnyit tegyünk félre, a többit pedig keverjük el a liszttel, sóval, sütõporral, cukorpótlóval, majd morzsoljuk el a keveréket a margarinnal.

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük félre. A tojások sárgájával gyúrjuk simává a tésztát, majd tegyük a hûtõbe.

Törjük össze a túrót egy villával, adjuk hozzá a vaníliás cukrot cseppentsünk bele citrom aromát és adjuk hozzá a keményítõt. A hideg tojásfehérjét verjük fel, majd keverjük bele a túrót.

A túrós fehérje keveréket gõz felett keverjük simává és keménnyé egy habverõvel, hogy be lehessen tölteni a tésztába.

Lisztezett asztalon vagy deszkán nyújtsuk fél centisre a tésztát és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Egy-egy négyzetre két teáskanál segítségével tegyünk egy-egy teáskanálnyi adagot négyzetekre, majd tömjünk beléjük egy-egy szem aszalt meggyet.

A négyzetek sarkait hajtsuk össze és csippentsük össze, hogy batyu formájúak legyenek. Egy tepsit béleljünk ki zsírpapírral és a sütõt melegítsük elõ 200 fokra.

Tegyük a tepsire a batyukat és süssük kb. 30 percig õket. Hagyjuk hûlni, úgy fogyasszuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez a mennyiség 2 nagy fonott kalácsra elegendõ.

A vizet langyosítsuk meg és szórjuk bele az élesztõt. hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot valamint a citrom aromát. Keverjük el és öntsük hozzá a felfutott élesztõt, a tejfölt és olvasztott margarint (vagy vajat).

Alaposan dagasszuk össze, majd meleg huzatmentes helyen kelesszük 45 percig. Melegítsük elõ a sütõt.

Amikor a tészta megkelt, vágjuk két részre és a z egyik felébe dolgozzuk bele a kakaóport. A kakaós és a sima tésztát is osszuk 3-3 részre (összesen 6 részre), majd a fehér tésztarészeket enyhén kinyújtogatva tekerjük bele a meggyet.

A 6 tészta darabot formáljuk finoman henger alakúra, a vége csócsosodjon ki, hogy össze lehessen fogni a fonáshoz. Az egyik kalácshoz 2 darab kakaóst és 1 meggyest, a másikhoz éppen fordítva használjunk fel.

A fonás:
Három tészta hengert a végénél csippentsünk össze, hajtsuk be, majd fonjuk meg és a másik végét is csippentsük össze, majd igazítsuk meg, nehogy kitekeredjenek.

Zsírpapírral bélelt finoman megolajozott tepsibe óvatosan fektessük be a kalácsokat, majd egy jól elkevert tojással kenjük meg õket. Ez adja a szép fényes felületét.

200 fokos (gázos) sütõben a felsõ részre téve süssük 55-60 percig, majd amikor megsült és szép barna, tegyük ki hûlni és utána szeletelhetjük fel.

Folpackba csomagolva napokig is eláll, nem szárad ki.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

- Este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evõkanál) gabonapelyhet (búza-, zab-, árpa- vagy rozspelyhet) + szezám- és lenmagpelyhet áztass be.
- Szintén még este áztass be kevés vízbe kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, datolyát stb.
- Reggel a kettõt egy edénybe öntsd össze és apríts vagy reszelj bele 1 almát (kb. 100 g) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint.
- Adj hozzá két evõkanál mákot,
- egy kiskanál mézet,
- 1 evõkanál apróra vágott olajos magot (diót, mogyorót, napraforgót vagy mandulát),
- ezenkívül 1-2 kanál citromlevet.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A sütõtököt többféleképpen lehet fûszerezni, mi édeskésre szoktuk csinálni, de sósan is el lehet készíteni.

A sütõtököt mossuk meg, vágjuk négybe, magozzuk ki, majd ízlés szerint vágjuk tetszõleges méretû darabokra. A héját célszerû rajta hagyni, mert az alja meg fog égni, mire a többi része átsül. A héja sütés után könnyedén lehúzható, sõt akár ki is lehet belõle kanalazni a finom krémes sült tököt.

Kenjük meg olajjal, enyhén sózzuk meg és egyenletesen szórjuk rá a cukrot. Szintén egyenletesen szórjuk meg a fûszerekkel és legalább 1,5 órán át 190 fokon süssük. Néha kicsit meg lehet billegtetni, mert a közepébe folyik az olvadt cukor, azt célszerû eloszlatni, hogy egyenletes legyen az íze.

Amikor kész van, puha mint a vaj. Vegyük ki a sütõbõl, majd hagyjuk kicsit hûlni.

Aki sósan szereti, az próbálja ki a sütõtök krémet a következõ módon elkészítve: hámozzuk meg a hideg sült tököt, majd egy villával nyomkodjuk el. Adjunk hozzá egy fõtt tojást, kevés mustárt csipet cukrot, és sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Kevés olajjal lehet krémesebbé tenni, vagy a tojás-mustár-olaj hozzávalók helyett majonézzel is el lehet keverni. Nagyon finom kenyérre kenve.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A csirkecombokat tisztítsuk meg, bõrözzük le és filézzük ki. Vágjuk kockákra. Használhatunk helyette mellet is, habár akkor nagyon kiszáradt lesz sütéskor.

A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. 3 evõkanál olajon egy teáskanál sóval pároljuk üvegesre, majd dobjuk bele az elõkészített húst. Szórjuk meg pirospaprikával és fõzzük meg pörköltnek 1 órán át.

Közben a rizst és a zöldségeket nem túl sós vízben fõzzük meg és szûrjük, csöpögtessük le. Reszeljük le a sajtot.

Amikor a hús majdnem teljesen puha, de még nem akar szétesni, vegyük le a tûzrõl. Egy kisebb tepsibe borítsuk be a pörköltet a riszt és a zöldségeket. Óvatosan keverjük el, hogy ne törjenek össze, majd szórjuk rá a reszelt sajtot.

Süssük fél órán át 200 fokon. Nem sokkal bonyolultabb az elkészítése, mint a hagyományos rizseshúsnak, viszont pikánsabb íze lesz a zöldségektõl és a sajttól. Nagyon jól illenek egymáshoz.

Kakas hússal készítve még zamatosabb.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A csirkemellfilét ízlés szerint szeletekre vagy csíkokra vágjuk. Lisztben megforgatjuk és kevés olajon, kis adagonként mindkét oldalon gyorsan megsütjük. Utána az összes húst visszatesszük az edénybe és ételízesítõvel, néhány evõkanál mustárral fûszerezzük, annyi vizet öntünk rá, hogy szûken ellepje, fedõ alatt, kis lángon pár percet fõzzük. Ha a hús megpuhult, a tüzet lezárjuk, tejfölt keverünk bele. A szaftjának krémes sûrû állagúnak kell lenni, szükség szerint a tejfölbe kevert liszttel még sûríthetjük. Ízlés szerint fõtt tésztával, nokedlivel vagy rizzsel fogyaszthatjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A megtisztított csirkecombokat a következõ marinádban legalább 30 percet pihentetjük, majd teflon serpenyõben megsütjük. Marinád: 1 citrom leve, kevés friss rozmaringlevél 1 nagy gerezd fokhagyma tekerésnyi fekete bors,1 evõkanál olívaolaj
Süthetjük tepsiben is a sütõben. kb. 20 perc alatt készre sül.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!