( recept képpel )
Elkészítése:
A josta egy épp most érõ egreshez hasonló savanyú gyümölcs, amelyet az egres és a feketeribizli keresztezésével hoztak létre. Nekünk van a kertben ezért ebbõl készítettem a szószt, de mivel ezt nem igen lehet vásárolni, egresbõl is ugyanúgy elkészíthetõ.
Lehet zöld egres, de a pirosból mutatósabb.
A combot tisztítsuk meg és vágjuk kb 4 részre, hogy ne legyen olyan vaskos. Egy evõkanál olajat tegyünk egy tepsibe, majd tegyük rá a húsokat és sózzuk, fokhagymázzuk, kenjük meg a tormakrémmel, majd locsoljuk meg a worchester szósszal. Fedjük le teljesen alufóliával és 2 óra alatt 200 fokon süssük omlósra.
Közben kockázzuk fel a krumplit, és simán fõzzük ki.
A szószhoz a jostát tisztítsuk meg, és tegyük fel egy 1/2 liter vízzel fõni. Csipet sót adhatunk hozzá, valamint a vaníliás cukrot és a kristálycukrot vagy édesítõszert ízlés szerint.
A szár és virágmaradványvégek 10 perc alatt lefõnek, azokat halásszuk le a víz felszínérõl, majd a keményítõt csomómentesen keverjük el egy deci tejjel és sûrítsük be vele. Fõzzük még egy percig és kész is van. Nagyon finom édes-savanykás.
Amikor a hús megpuhult, a levével locsolgassuk meg és hagyjuk negyed órát pihenni, majd szeletelhetjük és tálalhatjuk. Nagyon finom.