Karácsonyi meggyes-kakaós fonott kalács recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-12-18 08:36:07
Karácsonyi meggyes-kakaós fonott kalács
Hozzávalók 16 személyre:
- 100 dkg Búza finom liszt
- 1 tasak Élesztõ
- 25 dkg Ivóvíz
- 1 teáskanál Konyhasó
- 5 evõkanál Kristály cukor
- 20 dkg Tejföl 20%
- 2 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 1 10g Citromhéj vagy citrom aroma
- 2 dkg Kakaópor (zsírszegény)
- 10 dkg Meggy (inkább aszalt)
- 0.5 kávéskanál Õrölt fahéj
- 1 darab M-es méretû Tyúktojás
- 12 dkg Margarin 80% zsírtartalmú (vagy vaj)
Elkészítése:
Ez a mennyiség 2 nagy fonott kalácsra elegendõ.
A vizet langyosítsuk meg és szórjuk bele az élesztõt. hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot valamint a citrom aromát. Keverjük el és öntsük hozzá a felfutott élesztõt, a tejfölt és olvasztott margarint (vagy vajat).
Alaposan dagasszuk össze, majd meleg huzatmentes helyen kelesszük 45 percig. Melegítsük elõ a sütõt.
Amikor a tészta megkelt, vágjuk két részre és a z egyik felébe dolgozzuk bele a kakaóport. A kakaós és a sima tésztát is osszuk 3-3 részre (összesen 6 részre), majd a fehér tésztarészeket enyhén kinyújtogatva tekerjük bele a meggyet.
A 6 tészta darabot formáljuk finoman henger alakúra, a vége csócsosodjon ki, hogy össze lehessen fogni a fonáshoz. Az egyik kalácshoz 2 darab kakaóst és 1 meggyest, a másikhoz éppen fordítva használjunk fel.
A fonás:
Három tészta hengert a végénél csippentsünk össze, hajtsuk be, majd fonjuk meg és a másik végét is csippentsük össze, majd igazítsuk meg, nehogy kitekeredjenek.
Zsírpapírral bélelt finoman megolajozott tepsibe óvatosan fektessük be a kalácsokat, majd egy jól elkevert tojással kenjük meg õket. Ez adja a szép fényes felületét.
200 fokos (gázos) sütõben a felsõ részre téve süssük 55-60 percig, majd amikor megsült és szép barna, tegyük ki hûlni és utána szeletelhetjük fel.
Folpackba csomagolva napokig is eláll, nem szárad ki.
A vizet langyosítsuk meg és szórjuk bele az élesztõt. hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot valamint a citrom aromát. Keverjük el és öntsük hozzá a felfutott élesztõt, a tejfölt és olvasztott margarint (vagy vajat).
Alaposan dagasszuk össze, majd meleg huzatmentes helyen kelesszük 45 percig. Melegítsük elõ a sütõt.
Amikor a tészta megkelt, vágjuk két részre és a z egyik felébe dolgozzuk bele a kakaóport. A kakaós és a sima tésztát is osszuk 3-3 részre (összesen 6 részre), majd a fehér tésztarészeket enyhén kinyújtogatva tekerjük bele a meggyet.
A 6 tészta darabot formáljuk finoman henger alakúra, a vége csócsosodjon ki, hogy össze lehessen fogni a fonáshoz. Az egyik kalácshoz 2 darab kakaóst és 1 meggyest, a másikhoz éppen fordítva használjunk fel.
A fonás:
Három tészta hengert a végénél csippentsünk össze, hajtsuk be, majd fonjuk meg és a másik végét is csippentsük össze, majd igazítsuk meg, nehogy kitekeredjenek.
Zsírpapírral bélelt finoman megolajozott tepsibe óvatosan fektessük be a kalácsokat, majd egy jól elkevert tojással kenjük meg õket. Ez adja a szép fényes felületét.
200 fokos (gázos) sütõben a felsõ részre téve süssük 55-60 percig, majd amikor megsült és szép barna, tegyük ki hûlni és utána szeletelhetjük fel.
Folpackba csomagolva napokig is eláll, nem szárad ki.
Karácsonyi meggyes-kakaós fonott kalács kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 349.99 kcal |
Fehérje | 6.7 g |
Szénhidrát | 59.34 g |
Zsír | 9.69 g |
Nátrium | 0.27 g |
Élelmi rost | 2.95 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5599.53 kcal |
Fehérje | 107.15 g |
Szénhidrát | 949.2 g |
Zsír | 154.96 g |
Nátrium | 4.46 g |
Élelmi rost | 47.17 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:349.99kcal17.5%
Fehérje:6.7g13.4%
Szénhidrát:59.34g22%
Zsír:9.69g13.8%
Élelmi rost:2.95g11.8%
Nátrium:0.27g11.3%
Íz jellege:Édes
Elkészítés ideje: ~2 óra
További képek: