Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

A zsíron megdinszteltem az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd a borsóval együtt picit tovább pirítottam. Ezután felöntöttem vízzel. Ízesítettem sóval, pici vegetával és 2 teáskanál nyírfacukorral. Mikor a borsó megpuhult behabartam a tejföllel elkevert graham liszttel.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Tejben a zabpelyhet be kell áztatni, a zöldségeket nagylyukú reszelõn lereszelni. A tojások sárgáját a zabpehelyhez keverjük, majd a zöldségeket is. Sóval, borssal fûszerezzük és tojások felvert habját keverjük hozzá. pár kanál olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

2 db alma
2 db tojás
5 dkg zabpehely
0,5 csomag sütõpor
10-15 csepp édesítõszer(ízlés szerint)
fahéj ízlés szerint

Az almát meghámozva, kimagozva lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. (A zabpelyhet akár le is lehet darálni.)A masszát medvetalp sütõformába adagoljuk (1 evõkanál 1 adag), majd elõmelegíttett sütõben 200°C-on 10-15 percig sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

2 db alma
2 db tojás
5 dkg zabpehely
0,5 csomag sütõpor
10-15 csepp édesítõszer(ízlés szerint)
fahéj ízlés szerint

Az almát meghámozva, kimagozva lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. (A zabpelyhet akár le is lehet darálni.)A masszát medvetalp sütõformába adagoljuk (1 evõkanál 1 adag), majd elõmelegíttett sütõben 200°C-on 10-15 percig sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hagymát karikára vágod, pici olajban párolod. beleteszed a csíkokra vágott májat. Sózod,borsozod és 10 perc múlva kész. Én sima fõtt krumplival tálalom, mert így diétás.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Hagymát petrezselymet apróra felvágom. Minden alapanyagot egyszerre a tálba teszem, majd habosra kikeverem. Pár szál petrezselyemmel a végén díszítem.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ebben a receptben a cukor mennyiségét csökkentettem és glukononnal helyettesítettem a kétharmadát, valamint margarinból is alacsony zsírtartalmút választottam.

A kristálycukrot daráljuk meg, egy evõkanálnyit tegyünk félre, a többit pedig keverjük el a liszttel, sóval, sütõporral, cukorpótlóval, majd morzsoljuk el a keveréket a margarinnal.

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük félre. A tojások sárgájával gyúrjuk simává a tésztát, majd tegyük a hûtõbe.

Törjük össze a túrót egy villával, adjuk hozzá a vaníliás cukrot cseppentsünk bele citrom aromát és adjuk hozzá a keményítõt. A hideg tojásfehérjét verjük fel, majd keverjük bele a túrót.

A túrós fehérje keveréket gõz felett keverjük simává és keménnyé egy habverõvel, hogy be lehessen tölteni a tésztába.

Lisztezett asztalon vagy deszkán nyújtsuk fél centisre a tésztát és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Egy-egy négyzetre két teáskanál segítségével tegyünk egy-egy teáskanálnyi adagot négyzetekre, majd tömjünk beléjük egy-egy szem aszalt meggyet.

A négyzetek sarkait hajtsuk össze és csippentsük össze, hogy batyu formájúak legyenek. Egy tepsit béleljünk ki zsírpapírral és a sütõt melegítsük elõ 200 fokra.

Tegyük a tepsire a batyukat és süssük kb. 30 percig õket. Hagyjuk hûlni, úgy fogyasszuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez a mennyiség 2 nagy fonott kalácsra elegendõ.

A vizet langyosítsuk meg és szórjuk bele az élesztõt. hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot valamint a citrom aromát. Keverjük el és öntsük hozzá a felfutott élesztõt, a tejfölt és olvasztott margarint (vagy vajat).

Alaposan dagasszuk össze, majd meleg huzatmentes helyen kelesszük 45 percig. Melegítsük elõ a sütõt.

Amikor a tészta megkelt, vágjuk két részre és a z egyik felébe dolgozzuk bele a kakaóport. A kakaós és a sima tésztát is osszuk 3-3 részre (összesen 6 részre), majd a fehér tésztarészeket enyhén kinyújtogatva tekerjük bele a meggyet.

A 6 tészta darabot formáljuk finoman henger alakúra, a vége csócsosodjon ki, hogy össze lehessen fogni a fonáshoz. Az egyik kalácshoz 2 darab kakaóst és 1 meggyest, a másikhoz éppen fordítva használjunk fel.

A fonás:
Három tészta hengert a végénél csippentsünk össze, hajtsuk be, majd fonjuk meg és a másik végét is csippentsük össze, majd igazítsuk meg, nehogy kitekeredjenek.

Zsírpapírral bélelt finoman megolajozott tepsibe óvatosan fektessük be a kalácsokat, majd egy jól elkevert tojással kenjük meg õket. Ez adja a szép fényes felületét.

200 fokos (gázos) sütõben a felsõ részre téve süssük 55-60 percig, majd amikor megsült és szép barna, tegyük ki hûlni és utána szeletelhetjük fel.

Folpackba csomagolva napokig is eláll, nem szárad ki.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

- Este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evõkanál) gabonapelyhet (búza-, zab-, árpa- vagy rozspelyhet) + szezám- és lenmagpelyhet áztass be.
- Szintén még este áztass be kevés vízbe kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, datolyát stb.
- Reggel a kettõt egy edénybe öntsd össze és apríts vagy reszelj bele 1 almát (kb. 100 g) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint.
- Adj hozzá két evõkanál mákot,
- egy kiskanál mézet,
- 1 evõkanál apróra vágott olajos magot (diót, mogyorót, napraforgót vagy mandulát),
- ezenkívül 1-2 kanál citromlevet.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A sütõtököt többféleképpen lehet fûszerezni, mi édeskésre szoktuk csinálni, de sósan is el lehet készíteni.

A sütõtököt mossuk meg, vágjuk négybe, magozzuk ki, majd ízlés szerint vágjuk tetszõleges méretû darabokra. A héját célszerû rajta hagyni, mert az alja meg fog égni, mire a többi része átsül. A héja sütés után könnyedén lehúzható, sõt akár ki is lehet belõle kanalazni a finom krémes sült tököt.

Kenjük meg olajjal, enyhén sózzuk meg és egyenletesen szórjuk rá a cukrot. Szintén egyenletesen szórjuk meg a fûszerekkel és legalább 1,5 órán át 190 fokon süssük. Néha kicsit meg lehet billegtetni, mert a közepébe folyik az olvadt cukor, azt célszerû eloszlatni, hogy egyenletes legyen az íze.

Amikor kész van, puha mint a vaj. Vegyük ki a sütõbõl, majd hagyjuk kicsit hûlni.

Aki sósan szereti, az próbálja ki a sütõtök krémet a következõ módon elkészítve: hámozzuk meg a hideg sült tököt, majd egy villával nyomkodjuk el. Adjunk hozzá egy fõtt tojást, kevés mustárt csipet cukrot, és sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Kevés olajjal lehet krémesebbé tenni, vagy a tojás-mustár-olaj hozzávalók helyett majonézzel is el lehet keverni. Nagyon finom kenyérre kenve.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!