Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

A hagymát, répát és zellert megtisztítjuk, majd meghámozzuk és lereszeljük. Lehet robotgéppel is aprítani. A párizsit vékony csíkokra vágjuk és összekeverjük a zöldségekkel.

A majonézt elkeverjük a tejföllel, majd ráöntjük a salátára.

Hidegtál részeként vagy magában fogyasztjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A céklát mossuk meg, majd héjastul kb. fél óra alatt fõzzük meg. Hûtsük meg kicsit, majd gumikesztyût felvéve hámozzuk meg és szeleteljük 1 centis darabokra. a gumikesztyû használata azért javasolt, mert a cékla nagyon megfogja a bõrt és a körmöt is!

Körülbelül 1 liter vizet forraljunk fel, majd ízlés szerint dobjunk bele kevés reszelt tormát, cukrot sót és ecetet. A saláta levét mindig kicsit túl kell ízesíteni, ezért legyen a kelleténél sósabb, édesebb és savanyúbb is, mert a cékla fel fogja venni az ízeket. Ha nem ízesítjük erõsebben, sótlan lesz.

Hagyjuk a levet hûlni.

(Ha el akarjuk tenni, keverjünk bele egy kávéskanál szalicilt is. A szalicilt nem szabad felforralni, ezért mindenképpen le kell venni a tûzrõl. )

Egy nagyobb üvegbe dobáljuk be a szeletelt céklát, majd öntsük rá a levet. HAgyjuk legalább egy napot pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Tároljuk hûtõszekrényben.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Kockázzuk a cukkinit ,paradicsomot v.hagymát,paprikát is.Piros paprikát szórunk rá kicsit sózzuk,pici vizet öntünk pá.Lecsos alapon megfõzzük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

uborkát lereszeljük hámozás után ,sózzuk állni hagyjuk.tejfölt joghurtot összekeverjük a tejföllel kevés borssal,ráreszeljük a foghagymát elkeverjük.az uborkát kicsavarjuk a levét hozzáadjuk az elkevert fejfülhöz.Hûtõbe tesszük.
zöldséget megpároljuk pároló edényben.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A szalonnát apróra vágom, aranybarnára sütöm. A kisûlt tepertõt félrerakom.
A kisült zsírhoz adok 50 g vajat és 50 g liba- vagy kacsazsírt, majd a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, hozzáadom a tört fokhagymát és a felkockázott májat, 6 percig sütöm, közben hozzáadom a morzsolt fûszereket és a végén a narancshéjat. Majd a még a forró ételhez 4 cent konyakot (elhagyható), és még két percig sütöm.
A tûzrõl levett májat botturmixal pépesítem, a végén sózom, és hozzáadom a félretett tepertõ darabkákat.
Mély, k.b. 3 deciliteres tálkákba adagolom. A maradék vajat és 3 dkg kacszsírt felolvasztok és a óvatosan rátöltöm pástétomra. Legalább 4 órára hûtõbe rakom.
Pirítóssal, salátákkal fogyasztható. Hûtõben 2 hétig is eláll.
Kb 10 adag, 100 g 260 cal
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

elkészítés
Elkészítjük a fõzés nélküli pudingport 4 dl tejjel.
A margarint gépi habverõvel simára keverjük a porcukorral, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A sütõport a liszttel elvegyítjük és a tojásos masszához keverjük.
Ennek a masszának a negyedét különvesszük és kakaóport szitálunk bele.
A sárgán maradt masszát sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük (kb 36 x 27 cm-esbe), rákanalzzuk a kakaós masszát és márványozzuk. Ennek a tetejére osszuk el a pudingot és azt is márványozzuk, villa segítségével.
180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütõbõl kivéve, még forrón, szórjuk meg bõven kókuszreszelékkel.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Hozzávalók (kb. 3 adag):

10 dkg zabpehely (õrölve)
1 dl zsírszegény tej
1,5 dl víz
2 tojásfehérje
1 tojássárgája
fél adagolókanál vaniliás/csokis fehérjepor
1 ek. kakaópor(cukormentes)
olaj a sütéshez


1. Egy tálba rakjuk a tojást, a (õrölt) zabpelyhet, a tejet, és a vizet. Habverõvel pár másodpercig verjük.
2. Egy teflon serpenyõt nagyon vékonyan kiolajozunk (ecsettel vagy olajpermetezõvel).
3. 1 merõkanálnyi palacsintatésztát merünk a már forró serpenyõbe. Elegyengetjük, amennyire vékonyan tudjuk. Közepes hõmérsékleten mindkét oldalát megsütjük.
4. Még melegen megtöltjük és feltekerjük.

Töltelék: Zsírszegény túró, natur joghurt, vaníliás fehérje és reszelt citromhéj (ízlés szerint édesítõszer) keveréke, fahéj, cukor és tartósítószermentes baracklekvár.

Öntet: 1/2 adagolókanál csokis fehérjepor + 2 ek. natur joghurt

Próbáljátok ki, mert jobb, mint az eredeti, ráadául egészséges is! Isteni finom!!
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
fél liter langyos tej
5 dkg élesztõ
10 dkg puha vaj
2 evõkanál cukor
1 kiskanál só.

A tetejére:
egy villával enyhén felvert tojássárgája
szezámmag

Elkészítés:
Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztõt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képzõdik). A megkelt élesztõt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nõ).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk õket (egymástól távol, mert megnõnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk õket.
A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és elõmelegített 220 fokos sütõben aranybarnára sütjük õket.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Melegítsük elõ a sütõt 190 fokra.

A cukrot daráljuk le, hogy porcukorral dolgozhassunk. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a sóval, sütõporral és porcukorral. Verjük fel keményre a tojásfehérjét, a habos sárgájához adjuk hozzá óvatosan a lisztet, majd a fehérje felét, hogy sima folyós masszát kapjunk.

A fehérje maradékát finoman keverjük a masszához, hogy könnyû tésztát kapjunk. Egy margarinnal megkent zsírpapírral kibélelt nagy tepsibe töltsük be a maszát és oszlassuk el egyenletesen.

Süssük 15-20 percig, illetve addig amíg már nem ragad és a teteje is arany színû. Vegyük ki a sütõbõl és egy konyharuhára borítsuk tetejével lefelé a piskótalapot. Óvatosan húzzuk le a talpáról a papírt és még forrón szorosan tekerjük fel csigává a konyharuhával.

Tegyük félre kicsit hûlni. Amikor már langyos és megtartja a formáját, tekerjük ki a csigát és kenjük meg alaposan eperlekvárral, majd göngyöljük vissza és kenjük meg kívül is.

Tegyük a hûtõbe és amikor teljesen meghûlt és a lekvárt is felszívta, akkor szórjuk meg a tetejét porcukorral. Szeletelve tálaljuk. A legjobb állagot 1-1,5 nap múlva éri el, de addigra többnyire elfogy :)

Tároljuk hûtõben.

A piskótalap melegen feltekerésének a lényege, hogy a tészta ne törjön össze, hanem felvegye a tekercs formát. Amikor a piskótatészta kihûl, már nem formázható, hanem rugalmas. Egy-két nap alatt pedig a hûtõben felszívja a párát és elveszti a túlzott rugalmasságát.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

16 gombócra elegendõ ez a mennyiség.

A krumplit fõzzük meg héjában, majd hûtsük meg és húzzuk le a héját. Krumplinyomóval törjük össze, majd adjunk hozzá két tojást, 6 evõkanál lisztet és egy jó teáskanál sót.

Dolgozzuk össze a masszát alaposan. Ragadósnak kell maradnia, nem szabad kemény tésztát gyúrni belõle, különben gumi gombócok lesznek a kifõzés után! A kezünkre rá fog ragadni, de ez nem probléma, ez teljesen normális.
(Azért kell majd a többi ~ 2 evõkanálnyi liszt, hogy a formázáskor ne ragadjon hozzánk.)

A krumpli fõzése közben a zsemlemorzsát 2 evõkanál olajon pirítsuk meg, majd keverjünk bele 3 evõkanál cukrot és 1 kávéskanál fahéjat. Egy kispohárban egy evõkanál cukrot fél kávéskanál fahéjjal keverjünk el, ez lesz a szilván belül a gombócban.

Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet fõni, majd kezdjük el a gombócokat megformálni. A 8 nagy szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki majd vágjuk negyedbe. (Vagy alapból használhatunk 16 darab pici szilvát is, mert ennyi gombóchoz lesz elég a tészta. Ha kis szilvát használunk ne vágjuk teljesen ketté csak félig, hogy össze lehessen csukni.)

Gombóconként egy marék tésztát lehet számolni, de eloszthatjuk elõre 16 részre.

A meggyúrás: Lisztezzük meg a tenyerünket és lapogassuk kissé szét benne körkörösen a tésztát. tartsuk, mint egy kis tányért és a közepébe tegyünk két negyed szilva darabot és egy kávéskanál fahájas cukrot. (Vagy a kicsi nél a szétnyitott szilva közepébe tehetjük, ez mégjobb.)

Másik kezünkkel csippentsük össze a széleit, tapasszuk be az esetleges lukakat és formázzunk két tenyerünkkel gombócot belõle. Lisztben forgassuk meg és tegyük lisztezett asztalra.

A forró vízbe óvatosan tegyük be, a gombócokat, majd fõzzük amíg feljönnek. Ez kb 10 perc. Ha letapadtak a fazék aljára, óvatosan nyúljunk alá egy nagy kanállal és ha ezzel megemelkedtek akkor már megfõttek. Forgassuk meg a kifõtt gombócokat a zsemlemorzsában és tegyük õket egy tálba.

Személyenként 2 gombóccal lehet számolni, de van akinek egy is elég a szép kövér gombócokból :)
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!