Elkészítése:
Ebbõl a mennyiségbõl egy befõttesüvegnyi mogyorókrémet készíthetsz. Nem kell bele semmilyen tartósítószer, de hûtõben kell tartani.
A hozzáadott olajtól lesz kenhetõ a massza, úgyhogy ha tölteléknek szánod sütibe, akkor használhatsz vajat is helyette, de akkor ne üvegbe töltsd, mert kemény tömböt kapsz!
Mogyoróvajat lehet a lidl-ben venni, de használhatsz helyette egész mogyorót is, csak pirítsd meg és nagyon alaposan daráld össze lehetõleg a cukorral, hogy pépes legyen és ne ragadjon a darálóba.
A kristálycukrot is meg kell darálni, hogy nagyon finom porcukor legyen belõle.
Elkészítése:
A csokit törd kockákra, majd magas szélû teflon serpenyõben lassú tûzön olvaszd fel, de ne csak addig hagyd a tûzön amíg meg nem olvad, mert utána megég! A gázt ne zárd még le, csak vedd le róla mert lehet, hogy kellhet.
A serpenyõben a meleg csokiba keverd bele a mogyoróvajat, kakaóport, vaníliás cukrot és apránként az olaj felét, nehogy túlhigítsd. A só mennyiséget kóstolással állapítsd meg, mert a kész mogyoróvaj általában sózott!
Ha megdermedne tedd vissza pár pillanatra a tûzre, de most is figyelj nehogy megégjen! Keverd bele a porcukrot és ha túl sûrû, adj még hozzá olajat. Sûrû, egyenletes masszát kell kapni.
Töltsd üvegbe, majd hagyd kihûlni és tedd be a hûtõbe.
Ötlet:
Elkészítheted a mogyorókrém diétás változatát is, amit nem igen lehet boltban kapni, ha diabetikus csokoládét és cukorpótló granulátumot használsz a cukor helyett. A vaníliás cukrot pedig helyettesítsd vanília aromával.