Almás-meggyes pite recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2013-03-04 09:48:33
Almás-meggyes pite
Hozzávalók 16 személyre:
- 50 dkg Búza finom liszt
- 25 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 10 dkg Tehéntej 2,8%-os
- 2 darab M-es méretû Tyúktojás
- 1 teáskanál Konyhasó
- 7 evõkanál Kristály cukor
- 100 dkg Alma
- 30 dkg Meggy befõtt
- 1 kávéskanál Õrölt fahéj
- 0.3 zacskó Sütõpor
- 5 dkg Zsemlemorzsa, prézli
- 1 evõkanál Étkezési keményítõ
Elkészítése:
A pitetészta elkészítése: a lisztet a sóval, sütõporral és 2 evõkanál cukorral keverjük el. Morzsoljuk el a margarinnal, majd adjuk hozzá két tojás sárgáját.
A fehérjét addig tegyük a hûtõbe, az majd a tetejére kell megkenéshez.
Alaposan dolgozzuk el a lisztet a margarinnal és adjunk hozzá nagyon pici adagonként annyi tejet, hogy kemény de gyúrható tésztát kapjunk. Osszuk ketté, és tegyük a hûtõbe kicsit megdermedni.
Az almát hámozzuk meg, magozzuk ké és reszeljük le. A meggybefõttet csepegtessük le és adjuk a reszelt almához. Adjuk hozzá a maradék 5 evõkanál cukrot, a fahéjat, a keményítõt és ha nagyon nedves (az lesz), akkor a zsemlemorzsát szükség szerint.
A keményítõt én azért szoktam a gyümölcsös töltelékekbe tenni, hogy ne essenek szét. Az ízt nem befolyásolja, viszont az állagán jelentõsen javít.
A tészta egyik felét vegyük ki a hûtõbõl, és lisztezett deszkán (asztalon) nyújtsuk kb tepsi méretûre (fél centi vastag). Egy nagyobb (A4-es papírnál 2-3 centivel nagyobb az enyém) lapos tepsit kenjünk ki margarinnal, vagy bármilyen zsiradékkal, enyhén lisztezzük ki, majd a tészta felét óvatosan emeljük bele. A széleit kicsit fel kell húzkodni.
A másik felébõl leheletnyit csippentsünk le, teygük félre, majd a többit nyújtsuk ki a tepsi méretére. Az alsó rétegre borítsuk rá a tölteléket, majd egyengessük el. Helyezzük rá a felsõ tészta réteget.
Melegítsük elõ a sütõt. A félretett darabka tésztát nyújtsuk nagyon laposra, majd vágjuk csíkokra, ez lesz a rácsozás a tetején. Helyezzük óvatosan a tésztára, majd az egészet alaposan kenjük meg a félretett tojásfehérjével.
200 fokon legfelül egy órát kell sütni (Akkor jó amikor már nem ragad bele a villa megszúráskor, és arany színû a teteje.), majd hagyni kicsit hûlni a szeleteléshez.
Nagyon szép rózsaszínes lesz a töltelék, és a meggy miatt nem túl édes.
A fehérjét addig tegyük a hûtõbe, az majd a tetejére kell megkenéshez.
Alaposan dolgozzuk el a lisztet a margarinnal és adjunk hozzá nagyon pici adagonként annyi tejet, hogy kemény de gyúrható tésztát kapjunk. Osszuk ketté, és tegyük a hûtõbe kicsit megdermedni.
Az almát hámozzuk meg, magozzuk ké és reszeljük le. A meggybefõttet csepegtessük le és adjuk a reszelt almához. Adjuk hozzá a maradék 5 evõkanál cukrot, a fahéjat, a keményítõt és ha nagyon nedves (az lesz), akkor a zsemlemorzsát szükség szerint.
A keményítõt én azért szoktam a gyümölcsös töltelékekbe tenni, hogy ne essenek szét. Az ízt nem befolyásolja, viszont az állagán jelentõsen javít.
A tészta egyik felét vegyük ki a hûtõbõl, és lisztezett deszkán (asztalon) nyújtsuk kb tepsi méretûre (fél centi vastag). Egy nagyobb (A4-es papírnál 2-3 centivel nagyobb az enyém) lapos tepsit kenjünk ki margarinnal, vagy bármilyen zsiradékkal, enyhén lisztezzük ki, majd a tészta felét óvatosan emeljük bele. A széleit kicsit fel kell húzkodni.
A másik felébõl leheletnyit csippentsünk le, teygük félre, majd a többit nyújtsuk ki a tepsi méretére. Az alsó rétegre borítsuk rá a tölteléket, majd egyengessük el. Helyezzük rá a felsõ tészta réteget.
Melegítsük elõ a sütõt. A félretett darabka tésztát nyújtsuk nagyon laposra, majd vágjuk csíkokra, ez lesz a rácsozás a tetején. Helyezzük óvatosan a tésztára, majd az egészet alaposan kenjük meg a félretett tojásfehérjével.
200 fokon legfelül egy órát kell sütni (Akkor jó amikor már nem ragad bele a villa megszúráskor, és arany színû a teteje.), majd hagyni kicsit hûlni a szeleteléshez.
Nagyon szép rózsaszínes lesz a töltelék, és a meggy miatt nem túl édes.
Almás-meggyes pite kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 339.02 kcal |
Fehérje | 4.53 g |
Szénhidrát | 50.78 g |
Zsír | 13.92 g |
Nátrium | 0.35 g |
Élelmi rost | 3.32 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5424.29 kcal |
Fehérje | 72.66 g |
Szénhidrát | 812.7 g |
Zsír | 222.52 g |
Nátrium | 5.71 g |
Élelmi rost | 53.03 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:339.02kcal17%
Fehérje:4.53g9.1%
Szénhidrát:50.78g18.8%
Zsír:13.92g19.9%
Élelmi rost:3.32g13.3%
Nátrium:0.35g14.6%
Íz jellege:Édes
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Édes sütemény
Elkészítés ideje: ~2 óra
További képek: