Tartósítószer mentes kökény lekvár recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2013-09-20 09:24:30
Tartósítószer mentes kökény lekvár
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg Kökény
- 10 dkg Kristály cukor
Elkészítése:
Az elkészítése elég macera és pazarló, de nagyon finom lekvár készíthetõ ebbõl a vadon termõ gyümölcsbõl.
Az elõkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben tegyük fel fõni, hogy megpuhuljon. (Kb. 10 perc fõzés elegendõ neki.)
Egy fazékra tegyünk sûrû szitát (nagy szûrõt), majd fakanállal törjük át, hogy a nagy magok és héjdarabok ne kerüljenek a masszába (majdnem a fele mag és héj lesz), majd azonos mennyiségû cukorral keverjük el és fõzzük össze pár perc alatt.
Nem szükséges hozzá semmilyen adalék vagy sûrítõ anyag, mert a kökénynek magas a pektin tartalma, így magától is besûrûsödik. (De ha nem vagy oda a túl cukros lekvárért, 2:1-es dzsemfixet, vagy diabetikus befõzõszert is használhatsz hozzá, habár akkor lesz benne tartósítószer.)
A fortyogó lekvárt töltsük elõzõleg alaposan elmosott üvegekbe, zárjuk jól le, majd a szokásos módon állítsuk fejre 5 percre, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihûlni.
Az 1:1-es cukor gyümölcs aránnyal tartósítószer nélkül készített lekvárok 2-3 évig is elállnak.
Az elõkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben tegyük fel fõni, hogy megpuhuljon. (Kb. 10 perc fõzés elegendõ neki.)
Egy fazékra tegyünk sûrû szitát (nagy szûrõt), majd fakanállal törjük át, hogy a nagy magok és héjdarabok ne kerüljenek a masszába (majdnem a fele mag és héj lesz), majd azonos mennyiségû cukorral keverjük el és fõzzük össze pár perc alatt.
Nem szükséges hozzá semmilyen adalék vagy sûrítõ anyag, mert a kökénynek magas a pektin tartalma, így magától is besûrûsödik. (De ha nem vagy oda a túl cukros lekvárért, 2:1-es dzsemfixet, vagy diabetikus befõzõszert is használhatsz hozzá, habár akkor lesz benne tartósítószer.)
A fortyogó lekvárt töltsük elõzõleg alaposan elmosott üvegekbe, zárjuk jól le, majd a szokásos módon állítsuk fejre 5 percre, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihûlni.
Az 1:1-es cukor gyümölcs aránnyal tartósítószer nélkül készített lekvárok 2-3 évig is elállnak.
Tartósítószer mentes kökény lekvár kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 133.25 kcal |
Fehérje | 0.5 g |
Szénhidrát | 30.63 g |
Zsír | 0.5 g |
Nátrium | 0.01 g |
Élelmi rost | 4.5 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 533 kcal |
Fehérje | 2 g |
Szénhidrát | 122.5 g |
Zsír | 2 g |
Nátrium | 0.04 g |
Élelmi rost | 18 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:133.25kcal6.7%
Fehérje:0.5g1%
Szénhidrát:30.63g11.3%
Zsír:0.5g0.7%
Élelmi rost:4.5g18%
Nátrium:0.01g0.4%
Íz jellege:Édes
Elkészítés ideje: ~1 óra
További képek: