Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

A vizet feltesszük fõni, és félig készre fõzzük a tésztát. Még ropogjon, amikor leszûrjük.
Közben a darált húst feltesszük pirítani, sózzuk, borsozzuk, ha megpirult és levet is engedett, rászórjuk a piros paprikát.
Felcsíkozzuk a kelkáposztát, és rádobjuk a húsra. A kettõt együtt összepároljuk, ha szükséges, teszünk még hozzá fûszereket.
Akkor jó, ha már nincs piros része a húsnak és a kelkáposzta is megfonnyadt.
Egy tepsiben vagy jénai edényben összekeverjük a kelkáposztás húst a tésztával, majd reszelünk rá sajtot, hogy beborítsa.
Végül betesszük a sütõbe, 20 percig lefedve pároljuk, majd még 20 percig fedél nélkül, hogy rápiruljon a sajt.

Érdemes teljes kiõrlésû tésztát választani hozzá, kevesebb lesz a kalória tartalma, illetve a hosszú láncú szénhidrát nem rakódik le zsírként a szervezetben, hanem felhasználódik.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A darált húshoz hozzákeverjük a tojást, a sót, a borsot, a reszelt fokhagymát, a zöldségkeveréket és annyi morzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Kis gombócokat formálunk belõle.

A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megpároljuk, ekkor rátesszük a szeletelt répát, és tovább pirítjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, dobunk bele leveskockát, ízesítjük sóval, és hagyjuk felforrni.

Mikor felforrt, beletesszük a gombócokat, majd mikor újra felforr, a zöldbabot is hozzátesszük.

Amikor minden megfõtt, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk a levest.
A kaprot felaprítjuk, és a levesbe szórjuk, majd ecettel ízlés szerint savanyítjuk. Rottyantunk egyet rajta és már tálalhatjuk is.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A húslevest nagyon jól újra lehet hasznosítani, ha rizottót készítünk belõle. Nagyon finom telt íze lesz, de akár leveskockából is megteszi. Ha húslevessel készítjük, értelemszerûen nem kell a kocka bele.

Egy fedeles teflon edény aljára terítsünk egy pohár rizst, a levesbõl a zöldségeket, húst (ami még maradt) vegyük ki és egyenletesen osszuk el az edényben. Szórjunk rá még kevéske mexikói keveréket, picit sózzuk (legyen benne pritamin), majd óvatosan öntsük fel a rizshez képest kétszeres mennyiségû lével (két pohárnyi).

Fedjük le és minimum lángon hagyjuk párolódni ~3/4 órát. Nem szabad kavargatni! Ha szükséges, esetleg tegyünk még egy lapot is az edény alá, hogy még kisebb hõ érje.

Amikor a rizs megdagadt, szórjuk be reszelt sajttal, tegyük vissza rá a fedõt és pihentessük 10 percet. Ez alatt az idõ alatt a maradék folyadékot is felszívja és a sajt is közé olvad.

Nagyon-nagyon finom és pofon egyszerû az elkészítése. A képen is a húsleves maradékból készített látható.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

A tavasz elsõ harmadában nem bõvelkedünk friss zöldségben, a szervezet vitaminraktárai pedig kezdenek kimerülni. A tavaszi fáradtság elkerülése végett vitaminban és rostban gazdag táplálkozásra lenne szükség, amit ilyentájt legfeljebb a télre eltárolható zöldségek tudnak biztosítani. A tárolás során azonban ezeknek egy része lebomlik. A sárgarépa szerencsére olyan gyökérzöldség, amely frissen is elérhetõ majdnem egész évben, így biztosan ilyenkor is kapható bármelyik zöldségesnél.

A sárgarépa-fõzelék nagyon tápláló, vitaminban gazdag, könnyen emészthetõ és ezzel a fokhagymás-citromos fûszerezéssel meglepõen finom köret lehet. (De fogyaszthatjuk önmagában is mondjuk egy vacsira, én is úgy ettem.)

Elkészítése:
A zsenge sárgarépát vékonyan hámozzuk meg és vágjuk minél kisebbre, hogy lerövidítsük a fõzési idõt. A két gerezd apróra vágott fokhagymát egy evõkanál felforrósított olajon forgassuk meg (ne pirítsuk), dobjuk rá a répát, majd öntsük fel annyi vízzel amennyi éppenhogy ellepi.

Adjuk hozzá a petrezselyem levelet, fél leveskockát, sót, cukrot és fél citrom lereszelt héját, valamint a kifacsart levét! Fõzzük ~fél órát, majd 2 evõkanál olajból és egy csapott evõkanál lisztbõl készített zsemleszínû rántással rántsuk be és villámgyorsan kevergetve higítsuk meg a tejjel.

Amikor újra rotyog, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük krémesre és fortyantsuk meg egy fél pillanatra.

Nagyon egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ és tényleg nagyon finom! Nem úgy finom, mint a finomfõzelék :) , hanem tényleg.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

a velõscsontot a húslevesben megfõzzük
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Megmosom a padlizsánt és a cukkinit, levágom a végeit, berakom a sütõbe, hogy puhuljon.
Idõközben elkészítem a darált húst. Olajon hagymát és fokhagymát pirítok, hozzáadom a fél kiló darált húst (fele marha, fele sertés színhús), egy szem paradicsomot is beleaprítok. Sóval, csipetnyi borssal, borsikafûvel és oregánóval ízesítem. Amikor kész,szeletekre vágom a félig megpuhult padlizsánt és cukkinit,aztán kivajazott, prézlivel megszórt tepsibe rétegzem, alulra a padlizsánnal vegyes cukkinit, a korpovitot (teljes kiõrlésû szeletkék, dm-bõl)meglocsolom a tejföllel elkevert joghurttal, rá a darált hús, majd megint padlizsán és cukkini, a tetejére még egy pár korpovit, a tejfölös joghurt másik fele, végül egy kis reszelt sajt. 200 fokon addig sütöm, amíg a sajt jól megpirul rajta.
A tejes cucc egy kicsit savanykás ízt ad bele.
A Knacke Brotból 12 szeletet használtam fel, ami 396 kcal.
1 adag így 544 kcal-ra jön ki, 30 gr szénhidráttal és 9 gr rosttal adagonként.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az olajon megpirítom a hagymát, pirospaprikával megszórom, rádobom a 1,5-2 cm-es kockákra vágott húst. Amikor kifehéredik a hús, megsózom, rádobom a zöldségeket (fagyasztott brokkoli-karfiol-bébirépa keveréket használtam), azokat is megsózom egy picit (elõször nem keverem meg). Fedõ alatt kisebb lángon puhára párolom az egészet, víz nem kellett hozzá. Amikor kész, hozzáadok egy tejfölt és megrottyantom. Pirítóssal ettük, a páromnak is nagyon ízlett.
Kurkumával szórtuk meg.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A halat lehetõleg már szeletekben vegyük. :)

Az elkészítésnél elõször megfõzzük a lét, majd amikor az már készen van, gyorsan belerottyantjuk az egész daradokat. Ezért 2-3 szép patkó alakú szeletet tegyünk félre, azt csak a végén kell a levesbe fõzni. Ha egész hallal dolgozunk, akkor a középsõ szeletek lesznek ezek (de én nem próbáltam még halat pucolni :D ).

A léhez a halat, a megpucolt krumplit, a hagymát és a paprikát (lehet erõs is!) feltesszük fõni legalább 2 liter vízzel, beletesszük a sót, pirospaprikát is, lasú tûzön fõzzük amíg a krumpli is és a hal is szétesik. Azt mondják, addig kellene amíg kocsonyássá nem válik.

Ekkor az egészet egy szûrõn/szitán átpaszírozzuk és visszatesszük a tûzre. Beletesszük a szép halszeleteket és pár percig fõzzük.

Kifõzzük a tésztát és azzal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A kelbimbót mossuk meg, vágjuk le a szárát ha van és felezzük el õket. Enyhén sós vízben 5-8 percig fõzzük, majd csepegtessük le õket.

Egy narancsot nagyon alaposan mossunk meg és reszeljük le a héját, majd vágjuk félbe és egy pici lábosba csavarjuk bele a levét. Forraljuk meg és adjuk hozzá a keményítõt, a sót, chilit és borsot, majd a reszelt narancs héj felét. Fõzzük egy percig, illetve amíg besûrûsödik (higítsuk egy két evõkanál vízzel ha nagyon összeállna) és vegyük le a tûzrõl.

A megfõtt kelbimbót tegyük egy tálba, öntsük rá a szószt és óvatosan keverjük össze, majd a maradék narancshéjjal szórjuk meg.

Fogyasztható köretként, vagy fõtt rizzsel fõételként.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fûszeres vízben megfõzzük, majd leszûrjük.
Közben elkészítjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besûrûsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)
Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütõbe szép pirosra sülni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!