Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

A halat lehetõleg már szeletekben vegyük. :)

Az elkészítésnél elõször megfõzzük a lét, majd amikor az már készen van, gyorsan belerottyantjuk az egész daradokat. Ezért 2-3 szép patkó alakú szeletet tegyünk félre, azt csak a végén kell a levesbe fõzni. Ha egész hallal dolgozunk, akkor a középsõ szeletek lesznek ezek (de én nem próbáltam még halat pucolni :D ).

A léhez a halat, a megpucolt krumplit, a hagymát és a paprikát (lehet erõs is!) feltesszük fõni legalább 2 liter vízzel, beletesszük a sót, pirospaprikát is, lasú tûzön fõzzük amíg a krumpli is és a hal is szétesik. Azt mondják, addig kellene amíg kocsonyássá nem válik.

Ekkor az egészet egy szûrõn/szitán átpaszírozzuk és visszatesszük a tûzre. Beletesszük a szép halszeleteket és pár percig fõzzük.

Kifõzzük a tésztát és azzal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A kelbimbót mossuk meg, vágjuk le a szárát ha van és felezzük el õket. Enyhén sós vízben 5-8 percig fõzzük, majd csepegtessük le õket.

Egy narancsot nagyon alaposan mossunk meg és reszeljük le a héját, majd vágjuk félbe és egy pici lábosba csavarjuk bele a levét. Forraljuk meg és adjuk hozzá a keményítõt, a sót, chilit és borsot, majd a reszelt narancs héj felét. Fõzzük egy percig, illetve amíg besûrûsödik (higítsuk egy két evõkanál vízzel ha nagyon összeállna) és vegyük le a tûzrõl.

A megfõtt kelbimbót tegyük egy tálba, öntsük rá a szószt és óvatosan keverjük össze, majd a maradék narancshéjjal szórjuk meg.

Fogyasztható köretként, vagy fõtt rizzsel fõételként.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fûszeres vízben megfõzzük, majd leszûrjük.
Közben elkészítjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besûrûsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)
Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütõbe szép pirosra sülni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ezt a receptet egy kedves barátomtól kaptam.

1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet elõbb áttörtél krumplitörõn - fõzzél össze 5 percen át.

Nyomás nélkül szûrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1 egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1 kiskanál sóval keverd jól össze.

Óvatosan 15 percig keverd fõzés közben.

Amikor elválik a lábas oldalától, vedd le a tûztõl és rakd tetszõleges formába.
2 óra múlva reszelhetõ is.

Fûszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöld fûszerekkel.
Ha egyszer ezt megkóstolod, soha nem fogsz boltból sajtot vásárolni. Lehet hogy az edény mosogatása a sajt odatapadása miatt nehéz lesz!
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A káposztát áztassuk ki, majd vágjuk fel vékony csíkokra (laskázzuk) vagy gyaluljuk le. Egy nagy tálban sózzuk be és alaposan keverjük össze. Fél óra elteltével nyomkodjuk ki belõle a sót és amicske nedvességet eresztett.

A zsírt olvasszuk fel és dobjuk bele a káposztát, majd borsozzuk meg. Fél órát pároljuk, de a párolás vége felé adjuk hozzá a cukrot is. Tegyük félre kicsit hûlni.

A réteslapokat osszuk csomagonként 3-3 felé, hogy 6 rúd rétest kapjunk (kb. 4 réteg lap jut egy rétesre). Egy nedves konyharuhán rétegenként olajozzuk be a lapokat és helyezzük egymásra. szórjuk meg az egyik végén egy csíkban zsemlemorzsával és tegyük a káposzta hatod részét erre.

Tekerjük fel óvatosan és nem túl szorosan, hogy ne repedjen ki a gõztõl! A végét tömjük be és kenjük meg kívül is olajjal. Egy tepsibe 3 rúd fér nekem, úgyhogy két adagban lehet kisütni. Legalább 30 percig (vagy amíg meg nem pirul) 200 fokon süssük ropogósra a külsejét.

Hagyjuk hûlni és utána szeleteljük fel, különben széttörik. A tetejét meg lehet esetleg porcukrozni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A tormagyökeret hegesztõszemüvegben és orrcsipesszel vagy gázálarcban :) valamint kitárt ablakok mellett tisztítsuk meg, majd lehetõleg robotgéppel reszeljük le. Ugyanis a hagyma ríkatása kismiska ehhez képest.

Ha ez megvan, tegyük fel forrni a kevéske vizet, adjuk hozzá a cukrot, csipet sót és ecetet és borítsuk bele a reszelt tormát. Ha erõsre szeretnénk hagyni akkor csak éppenhogy forraljuk meg, esetleg inkább forrázzuk csak le a cukros ecetes vízzel.

Ha inkább a lágyabb, kevésbé erõs ízeket kedveljük, akkor hagyjuk 3 percig fõni, akkor már jelentõsen elvész a csípõs íze. ( 10 perc fõzés után, pedig már édes és egyáltalán nem csíp, ez jó lehet mártás alapnak. )

A megforralt vagy leforrázott tormát tegyük üvegekbe és tároljuk a hûtõben. Ha hoszabb idõre el akarjuk tenni, akkor szórjunk kevéske szalicilt a tetejére ahogyan hagyományosan szokás, amit kibontás után le kell szedni a tetejérõl (amennyiben lehet).

A torma házi reszelésére tényleg nagyon fel kell lelkileg készülni! Próbáld ki és el fogod hinni :)

A torma íze egyébként nagyon jól harmonizál a cékláéval így lehet szép bordós-lilás céklás tormakrémet is készíteni, és ezért is szoktam tormát tenni a cékla salátába.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez egy finom sós töltelékkel készített vastag tésztás palacsinta. Óriási mennyiség lett ennyi alapnyagból, de reméljük mind el fog fogyni. személyenként 1 vagy két palacsintával lehet számolni, és legalább 18 darab lesz belõle.

Elkészítése:
Elõször a tölteléket készítsük el, hogy kicsit meghûljön. fõzzük meg a franciasaláta keveréket és tegyük félre lecsöpögni és hûlni.

Fõzzünk keményre 7 tojást, majd vegyük ki a sárgákat és tegyük egy edénybe, amiben a majonézes szószt fogjuk elkészíteni. A fehérjét tegyük félre a hûtõbe, ez is megy majd a salátába.

A sárgákat egy villával nyomjuk szét, majd adjuk hozzá a mustárt, cukrot, egy teáskanál sót, fél deci olajat, majd addig keverjük, nyomkodjuk, míg sima nem lesz. Ekkor keverjük bele a tejfölt is. Borítsuk bele a megfõtt zöldségeket, a felkockázott sonkát, a meghámozott, majd szintén felkockázott almát, az apróra vágott hagymát és a felaprított tojásfehérjét.

Az egészet tegyük a hûtõbe hûlni és összeérni. Készítsük el a sûrû palacsinta tésztát.

A 40 deka lisztet keverjük el a sóval, 3 tojással, a tejjel és kb fél deci olajjal. Keverjük íg csomómentesre, majd apránként hozzáadva a vizet állítsuk be a tejszínnél sûrûbb folyékonyságúra. Hagyjuk állni 10 percet és ha nagyon besûrûsödött, akkor kevés vizet keverjünk még bele.

Süssük ki a palacsintákat, majd töltsük meg a salátakeverékkel. Melegen is finom, de ha hagyjuk teljesen lehûlni még finomabb.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Ez a húsgombóc egy sima fasírt, csak borral van ízesítve, ami pikánssá teszi az ízét.

Elkészítése:
A fokhagymát felaprítjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a húshoz, majd beleütünk két tojást, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselymet és a morzsát.

Meglocsoljuk fél deci fehérborral, és adunk még hozzá apránként vizet, hogy a fasírt massza egyenletes legyen, de ne legyen folyékony, hanem könnyen formázhatóvá váljon.

Lehet a szokásos beáztatott majd kinyomkodott kenyeres technikát is használni, csak akkor nehezebb egyenletesre dolgozni, ami a kisebb méretû golyókhoz jobb.

Amikor jól formálható, kis gombócokat formázunk a masszából, majd megforgatjuk lisztben, és bõ forró olajban pár perc alatt kisütjük.

Elõételként vagy körettel is fogyasztható.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Lecsót elkészítem, majd ütök bele egy tojást. A frankfurti virslit külön elkészítem majd felkarikázva hozzáadom a tojásos lecsóhoz.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A tejben kis cukorral futtatott élesztõt összegyúrjuk a többi hozzávalóval majd kinyújtjuk és ízlés szerint díszítjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!