Kalória Kalkulátor

-tól -ig

Elkészítése:

Megmosom a padlizsánt és a cukkinit, levágom a végeit, berakom a sütõbe, hogy puhuljon.
Idõközben elkészítem a darált húst. Olajon hagymát és fokhagymát pirítok, hozzáadom a fél kiló darált húst (fele marha, fele sertés színhús), egy szem paradicsomot is beleaprítok. Sóval, csipetnyi borssal, borsikafûvel és oregánóval ízesítem. Amikor kész,szeletekre vágom a félig megpuhult padlizsánt és cukkinit,aztán kivajazott, prézlivel megszórt tepsibe rétegzem, alulra a padlizsánnal vegyes cukkinit, a korpovitot (teljes kiõrlésû szeletkék, dm-bõl)meglocsolom a tejföllel elkevert joghurttal, rá a darált hús, majd megint padlizsán és cukkini, a tetejére még egy pár korpovit, a tejfölös joghurt másik fele, végül egy kis reszelt sajt. 200 fokon addig sütöm, amíg a sajt jól megpirul rajta.
A tejes cucc egy kicsit savanykás ízt ad bele.
A Knacke Brotból 12 szeletet használtam fel, ami 396 kcal.
1 adag így 544 kcal-ra jön ki, 30 gr szénhidráttal és 9 gr rosttal adagonként.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az olajon megpirítom a hagymát, pirospaprikával megszórom, rádobom a 1,5-2 cm-es kockákra vágott húst. Amikor kifehéredik a hús, megsózom, rádobom a zöldségeket (fagyasztott brokkoli-karfiol-bébirépa keveréket használtam), azokat is megsózom egy picit (elõször nem keverem meg). Fedõ alatt kisebb lángon puhára párolom az egészet, víz nem kellett hozzá. Amikor kész, hozzáadok egy tejfölt és megrottyantom. Pirítóssal ettük, a páromnak is nagyon ízlett.
Kurkumával szórtuk meg.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A halat lehetõleg már szeletekben vegyük. :)

Az elkészítésnél elõször megfõzzük a lét, majd amikor az már készen van, gyorsan belerottyantjuk az egész daradokat. Ezért 2-3 szép patkó alakú szeletet tegyünk félre, azt csak a végén kell a levesbe fõzni. Ha egész hallal dolgozunk, akkor a középsõ szeletek lesznek ezek (de én nem próbáltam még halat pucolni :D ).

A léhez a halat, a megpucolt krumplit, a hagymát és a paprikát (lehet erõs is!) feltesszük fõni legalább 2 liter vízzel, beletesszük a sót, pirospaprikát is, lasú tûzön fõzzük amíg a krumpli is és a hal is szétesik. Azt mondják, addig kellene amíg kocsonyássá nem válik.

Ekkor az egészet egy szûrõn/szitán átpaszírozzuk és visszatesszük a tûzre. Beletesszük a szép halszeleteket és pár percig fõzzük.

Kifõzzük a tésztát és azzal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A kelbimbót mossuk meg, vágjuk le a szárát ha van és felezzük el õket. Enyhén sós vízben 5-8 percig fõzzük, majd csepegtessük le õket.

Egy narancsot nagyon alaposan mossunk meg és reszeljük le a héját, majd vágjuk félbe és egy pici lábosba csavarjuk bele a levét. Forraljuk meg és adjuk hozzá a keményítõt, a sót, chilit és borsot, majd a reszelt narancs héj felét. Fõzzük egy percig, illetve amíg besûrûsödik (higítsuk egy két evõkanál vízzel ha nagyon összeállna) és vegyük le a tûzrõl.

A megfõtt kelbimbót tegyük egy tálba, öntsük rá a szószt és óvatosan keverjük össze, majd a maradék narancshéjjal szórjuk meg.

Fogyasztható köretként, vagy fõtt rizzsel fõételként.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fûszeres vízben megfõzzük, majd leszûrjük.
Közben elkészítjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besûrûsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)
Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütõbe szép pirosra sülni.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ezt a receptet egy kedves barátomtól kaptam.

1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet elõbb áttörtél krumplitörõn - fõzzél össze 5 percen át.

Nyomás nélkül szûrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1 egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1 kiskanál sóval keverd jól össze.

Óvatosan 15 percig keverd fõzés közben.

Amikor elválik a lábas oldalától, vedd le a tûztõl és rakd tetszõleges formába.
2 óra múlva reszelhetõ is.

Fûszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöld fûszerekkel.
Ha egyszer ezt megkóstolod, soha nem fogsz boltból sajtot vásárolni. Lehet hogy az edény mosogatása a sajt odatapadása miatt nehéz lesz!
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A káposztát áztassuk ki, majd vágjuk fel vékony csíkokra (laskázzuk) vagy gyaluljuk le. Egy nagy tálban sózzuk be és alaposan keverjük össze. Fél óra elteltével nyomkodjuk ki belõle a sót és amicske nedvességet eresztett.

A zsírt olvasszuk fel és dobjuk bele a káposztát, majd borsozzuk meg. Fél órát pároljuk, de a párolás vége felé adjuk hozzá a cukrot is. Tegyük félre kicsit hûlni.

A réteslapokat osszuk csomagonként 3-3 felé, hogy 6 rúd rétest kapjunk (kb. 4 réteg lap jut egy rétesre). Egy nedves konyharuhán rétegenként olajozzuk be a lapokat és helyezzük egymásra. szórjuk meg az egyik végén egy csíkban zsemlemorzsával és tegyük a káposzta hatod részét erre.

Tekerjük fel óvatosan és nem túl szorosan, hogy ne repedjen ki a gõztõl! A végét tömjük be és kenjük meg kívül is olajjal. Egy tepsibe 3 rúd fér nekem, úgyhogy két adagban lehet kisütni. Legalább 30 percig (vagy amíg meg nem pirul) 200 fokon süssük ropogósra a külsejét.

Hagyjuk hûlni és utána szeleteljük fel, különben széttörik. A tetejét meg lehet esetleg porcukrozni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A tormagyökeret hegesztõszemüvegben és orrcsipesszel vagy gázálarcban :) valamint kitárt ablakok mellett tisztítsuk meg, majd lehetõleg robotgéppel reszeljük le. Ugyanis a hagyma ríkatása kismiska ehhez képest.

Ha ez megvan, tegyük fel forrni a kevéske vizet, adjuk hozzá a cukrot, csipet sót és ecetet és borítsuk bele a reszelt tormát. Ha erõsre szeretnénk hagyni akkor csak éppenhogy forraljuk meg, esetleg inkább forrázzuk csak le a cukros ecetes vízzel.

Ha inkább a lágyabb, kevésbé erõs ízeket kedveljük, akkor hagyjuk 3 percig fõni, akkor már jelentõsen elvész a csípõs íze. ( 10 perc fõzés után, pedig már édes és egyáltalán nem csíp, ez jó lehet mártás alapnak. )

A megforralt vagy leforrázott tormát tegyük üvegekbe és tároljuk a hûtõben. Ha hoszabb idõre el akarjuk tenni, akkor szórjunk kevéske szalicilt a tetejére ahogyan hagyományosan szokás, amit kibontás után le kell szedni a tetejérõl (amennyiben lehet).

A torma házi reszelésére tényleg nagyon fel kell lelkileg készülni! Próbáld ki és el fogod hinni :)

A torma íze egyébként nagyon jól harmonizál a cékláéval így lehet szép bordós-lilás céklás tormakrémet is készíteni, és ezért is szoktam tormát tenni a cékla salátába.
Egy adag kalória tartalma: kcal
( recept képpel )

Elkészítése:

Ez egy finom sós töltelékkel készített vastag tésztás palacsinta. Óriási mennyiség lett ennyi alapnyagból, de reméljük mind el fog fogyni. személyenként 1 vagy két palacsintával lehet számolni, és legalább 18 darab lesz belõle.

Elkészítése:
Elõször a tölteléket készítsük el, hogy kicsit meghûljön. fõzzük meg a franciasaláta keveréket és tegyük félre lecsöpögni és hûlni.

Fõzzünk keményre 7 tojást, majd vegyük ki a sárgákat és tegyük egy edénybe, amiben a majonézes szószt fogjuk elkészíteni. A fehérjét tegyük félre a hûtõbe, ez is megy majd a salátába.

A sárgákat egy villával nyomjuk szét, majd adjuk hozzá a mustárt, cukrot, egy teáskanál sót, fél deci olajat, majd addig keverjük, nyomkodjuk, míg sima nem lesz. Ekkor keverjük bele a tejfölt is. Borítsuk bele a megfõtt zöldségeket, a felkockázott sonkát, a meghámozott, majd szintén felkockázott almát, az apróra vágott hagymát és a felaprított tojásfehérjét.

Az egészet tegyük a hûtõbe hûlni és összeérni. Készítsük el a sûrû palacsinta tésztát.

A 40 deka lisztet keverjük el a sóval, 3 tojással, a tejjel és kb fél deci olajjal. Keverjük íg csomómentesre, majd apránként hozzáadva a vizet állítsuk be a tejszínnél sûrûbb folyékonyságúra. Hagyjuk állni 10 percet és ha nagyon besûrûsödött, akkor kevés vizet keverjünk még bele.

Süssük ki a palacsintákat, majd töltsük meg a salátakeverékkel. Melegen is finom, de ha hagyjuk teljesen lehûlni még finomabb.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Ez a húsgombóc egy sima fasírt, csak borral van ízesítve, ami pikánssá teszi az ízét.

Elkészítése:
A fokhagymát felaprítjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a húshoz, majd beleütünk két tojást, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselymet és a morzsát.

Meglocsoljuk fél deci fehérborral, és adunk még hozzá apránként vizet, hogy a fasírt massza egyenletes legyen, de ne legyen folyékony, hanem könnyen formázhatóvá váljon.

Lehet a szokásos beáztatott majd kinyomkodott kenyeres technikát is használni, csak akkor nehezebb egyenletesre dolgozni, ami a kisebb méretû golyókhoz jobb.

Amikor jól formálható, kis gombócokat formázunk a masszából, majd megforgatjuk lisztben, és bõ forró olajban pár perc alatt kisütjük.

Elõételként vagy körettel is fogyasztható.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Tovább
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!