Kalória Kalkulátor

-tól -ig
Címlap Receptek Fatörzs torta

Fatörzs torta recept ( képpel )

és a kalória tartalma

Fatörzs torta


Fatörzs torta

Hozzávalók 12 személyre:

  • 6 darab L-es méretû Tyúktojás
  • 25 dkg Kristály cukor
  • 6 evõkanál Búza finom liszt
  • 2 kis zacskó Vaníliás Cukor
  • 1 zacskó Sütõpor
  • 25 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
  • 5 dkg Kakaópor (zsírszegény)
  • 4 kocka (5g) Étcsokoládé
  • 1 kávéskanál Konyhasó

Elkészítése:

A fatörzs torta alapja egy piskóta, amibe egy zsíros csokikrémet kell tölteni, a tetejét lehet dísziteni csokireszelékkel vagy aszalt gyümölcsökkel, marcipán levelekkel is.

Elõkészítés: vegyük elõ a margarint a hûtõszekrénybõl lágyulni, mielõtt nekilátunk a süteménynek és a cukrot daráljuk porcukorrá.

Melegítsük elõ a sütõt 200 C fokra.
A tojásokat válasszuk szét, két külön edénybe kerüljenek a sárgák és a fehérje. A sárgáját keverjük ki 10 deka porcukorral, csipet sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a 6 evõkanál (nem púpozott, inkább csapott) lisztet.

A fehérjét verjük kemény habbá és kisebb adagonként nagyon óvatosan keverjük a lisztes masszához. Inkább úgy célszerû elkeverni, hogy elõször egy-két evõkanállal teszünk a habból a masszához, azzal lággyá keverjük, majd a többi habot csak éppenhogy megforgatva tegyük hozzá. Az sem baj, ha kisebb hab gombócok maradnak a masszában. A lényeg, hogy a belekevert levegõ buborékok ne pukkadjanak ki.

Egy nagy tepsiben zsírpapíron egyenletesen folyassuk szét a masszát és 10 legfeljebb 15 perc alatt süssük meg a piskóta tésztát. Amikor már nem ragad a villára vegyük ki a sütõbõl. Az alja ha megpirulna rátapadhat a papírra, de az nem baj csak egyszerûen le kell húzni majd róla papírostul.

Fordítsuk egy gyors mozdulattal tiszta konyharuhára (felül a papír) és húzzuk le a papírt. Hajtsuk fel a konyharuha egyik végét a tésztára és tekerjük fel (mintha a konyharuha lenne a töltelék), majd tegyük félre a tésztát hülni és formálódni. Ilyenkor még puha a piskóta és meg fogja tartani a tekercs formát.

A lágy margarint lehetõleg robotgéppel keverjük habosra (tulajdonképpen krémesre) a maradék 15 deka porcukorral, a kakaóporral és 1 vaníliás cukorral. amikor egyenletes az állaga, tegyük egy kicsit a hûtõszekrénybe keményedni (mehet akár a fagyasztóba is 5 percre, csak nehogy bent maradjon).

Amikor kicsit megmerevedett a krém, vegyük elõ a piskótát és óvatosan tekerjük ki. A krém 2/3-ad részét kenjük el rajta, a többi a külsejére kerül. Tekerjük fel a piskótát, szépen egyben fog maradni. Tegyük egy nagyobb tálcára és kenjük be egyenletesen a többi krémmel és recés késsel vagy egy villa hegyével húzzunk rá vonalakat, hogy fatörzs szerû legyen.

A tetejére szórjunk reszelt csokoládét esetleg csipet fahéjat, hogy foltosabb legyen. Tegyük a hûtõbe kihülni.

Munkaigényes sütemény, de igen mutatós és finom.

Fatörzs torta kalória táblázata:

Tápérték adatok 1 adaggal számolva:

Kalória333.77 kcal
Fehérje6.27 g
Szénhidrát31.33 g
Zsír20.78 g
Nátrium0.33 g
Élelmi rost0.45 g

Tápanyag a teljes mennyiségben:

Kalória4005.24 kcal
Fehérje75.14 g
Szénhidrát376.02 g
Zsír249.32 g
Nátrium3.92 g
Élelmi rost5.44 g
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:333.77kcal16.7%
Fehérje:6.27g12.5%
Szénhidrát:31.33g11.6%
Zsír:20.78g29.7%
Élelmi rost:0.45g1.8%
Nátrium:0.33g13.8%
Elkészítés ideje: ~2.5 óra
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Értékelés

További képek:

Fatörzs torta
Fatörzs torta bevonattal
Fatörzs torta egyben
Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!