Fatörzs torta recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2011-12-06 09:25:16
Fatörzs torta
Hozzávalók 12 személyre:
- 6 darab L-es méretû Tyúktojás
- 25 dkg Kristály cukor
- 6 evõkanál Búza finom liszt
- 2 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 1 zacskó Sütõpor
- 25 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 5 dkg Kakaópor (zsírszegény)
- 4 kocka (5g) Étcsokoládé
- 1 kávéskanál Konyhasó
Elkészítése:
A fatörzs torta alapja egy piskóta, amibe egy zsíros csokikrémet kell tölteni, a tetejét lehet dísziteni csokireszelékkel vagy aszalt gyümölcsökkel, marcipán levelekkel is.
Elõkészítés: vegyük elõ a margarint a hûtõszekrénybõl lágyulni, mielõtt nekilátunk a süteménynek és a cukrot daráljuk porcukorrá.
Melegítsük elõ a sütõt 200 C fokra.
A tojásokat válasszuk szét, két külön edénybe kerüljenek a sárgák és a fehérje. A sárgáját keverjük ki 10 deka porcukorral, csipet sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a 6 evõkanál (nem púpozott, inkább csapott) lisztet.
A fehérjét verjük kemény habbá és kisebb adagonként nagyon óvatosan keverjük a lisztes masszához. Inkább úgy célszerû elkeverni, hogy elõször egy-két evõkanállal teszünk a habból a masszához, azzal lággyá keverjük, majd a többi habot csak éppenhogy megforgatva tegyük hozzá. Az sem baj, ha kisebb hab gombócok maradnak a masszában. A lényeg, hogy a belekevert levegõ buborékok ne pukkadjanak ki.
Egy nagy tepsiben zsírpapíron egyenletesen folyassuk szét a masszát és 10 legfeljebb 15 perc alatt süssük meg a piskóta tésztát. Amikor már nem ragad a villára vegyük ki a sütõbõl. Az alja ha megpirulna rátapadhat a papírra, de az nem baj csak egyszerûen le kell húzni majd róla papírostul.
Fordítsuk egy gyors mozdulattal tiszta konyharuhára (felül a papír) és húzzuk le a papírt. Hajtsuk fel a konyharuha egyik végét a tésztára és tekerjük fel (mintha a konyharuha lenne a töltelék), majd tegyük félre a tésztát hülni és formálódni. Ilyenkor még puha a piskóta és meg fogja tartani a tekercs formát.
A lágy margarint lehetõleg robotgéppel keverjük habosra (tulajdonképpen krémesre) a maradék 15 deka porcukorral, a kakaóporral és 1 vaníliás cukorral. amikor egyenletes az állaga, tegyük egy kicsit a hûtõszekrénybe keményedni (mehet akár a fagyasztóba is 5 percre, csak nehogy bent maradjon).
Amikor kicsit megmerevedett a krém, vegyük elõ a piskótát és óvatosan tekerjük ki. A krém 2/3-ad részét kenjük el rajta, a többi a külsejére kerül. Tekerjük fel a piskótát, szépen egyben fog maradni. Tegyük egy nagyobb tálcára és kenjük be egyenletesen a többi krémmel és recés késsel vagy egy villa hegyével húzzunk rá vonalakat, hogy fatörzs szerû legyen.
A tetejére szórjunk reszelt csokoládét esetleg csipet fahéjat, hogy foltosabb legyen. Tegyük a hûtõbe kihülni.
Munkaigényes sütemény, de igen mutatós és finom.
Elõkészítés: vegyük elõ a margarint a hûtõszekrénybõl lágyulni, mielõtt nekilátunk a süteménynek és a cukrot daráljuk porcukorrá.
Melegítsük elõ a sütõt 200 C fokra.
A tojásokat válasszuk szét, két külön edénybe kerüljenek a sárgák és a fehérje. A sárgáját keverjük ki 10 deka porcukorral, csipet sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a 6 evõkanál (nem púpozott, inkább csapott) lisztet.
A fehérjét verjük kemény habbá és kisebb adagonként nagyon óvatosan keverjük a lisztes masszához. Inkább úgy célszerû elkeverni, hogy elõször egy-két evõkanállal teszünk a habból a masszához, azzal lággyá keverjük, majd a többi habot csak éppenhogy megforgatva tegyük hozzá. Az sem baj, ha kisebb hab gombócok maradnak a masszában. A lényeg, hogy a belekevert levegõ buborékok ne pukkadjanak ki.
Egy nagy tepsiben zsírpapíron egyenletesen folyassuk szét a masszát és 10 legfeljebb 15 perc alatt süssük meg a piskóta tésztát. Amikor már nem ragad a villára vegyük ki a sütõbõl. Az alja ha megpirulna rátapadhat a papírra, de az nem baj csak egyszerûen le kell húzni majd róla papírostul.
Fordítsuk egy gyors mozdulattal tiszta konyharuhára (felül a papír) és húzzuk le a papírt. Hajtsuk fel a konyharuha egyik végét a tésztára és tekerjük fel (mintha a konyharuha lenne a töltelék), majd tegyük félre a tésztát hülni és formálódni. Ilyenkor még puha a piskóta és meg fogja tartani a tekercs formát.
A lágy margarint lehetõleg robotgéppel keverjük habosra (tulajdonképpen krémesre) a maradék 15 deka porcukorral, a kakaóporral és 1 vaníliás cukorral. amikor egyenletes az állaga, tegyük egy kicsit a hûtõszekrénybe keményedni (mehet akár a fagyasztóba is 5 percre, csak nehogy bent maradjon).
Amikor kicsit megmerevedett a krém, vegyük elõ a piskótát és óvatosan tekerjük ki. A krém 2/3-ad részét kenjük el rajta, a többi a külsejére kerül. Tekerjük fel a piskótát, szépen egyben fog maradni. Tegyük egy nagyobb tálcára és kenjük be egyenletesen a többi krémmel és recés késsel vagy egy villa hegyével húzzunk rá vonalakat, hogy fatörzs szerû legyen.
A tetejére szórjunk reszelt csokoládét esetleg csipet fahéjat, hogy foltosabb legyen. Tegyük a hûtõbe kihülni.
Munkaigényes sütemény, de igen mutatós és finom.
Fatörzs torta kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 333.77 kcal |
Fehérje | 6.27 g |
Szénhidrát | 31.33 g |
Zsír | 20.78 g |
Nátrium | 0.33 g |
Élelmi rost | 0.45 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 4005.24 kcal |
Fehérje | 75.14 g |
Szénhidrát | 376.02 g |
Zsír | 249.32 g |
Nátrium | 3.92 g |
Élelmi rost | 5.44 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:333.77kcal16.7%
Fehérje:6.27g12.5%
Szénhidrát:31.33g11.6%
Zsír:20.78g29.7%
Élelmi rost:0.45g1.8%
Nátrium:0.33g13.8%
Íz jellege:Édes
Címkék:Idõigényes
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Édes sütemény
Elkészítés ideje: ~2.5 óra
További képek: