Karácsonyi linzer recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2011-12-24 09:13:24
Karácsonyi linzer
Hozzávalók 16 személyre:
- 50 dkg Búza finom liszt
- 25 dkg Kristály cukor
- 25 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 4 darab Tojássárgája
- 1 zacskó Sütõpor
- 1 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 0.5 kávéskanál Õrölt fahéj
- 20 dkg Lekvár, dzsem
- 1 teáskanál Konyhasó
Elkészítése:
A cukrot daráljuk le, hogy porcukrot kapjunk és tegyünk félre belõle egy evõkanálnyit a szóráshoz. Porcukorból sokkal jobb készíteni, mert a rövid sütési idõ alatt a kristálycukor nem olvadna meg és így omlósabb lesz a tészta!
A lisztet, sót, fahéjat, sütõport, vaníliás cukrot és porcukrot keverjük össze, és morzsoljuk el a hideg margarinnal. A keverék akkor jó, ha megmarkolva egyben marad mint a nedves homok.
A 4 tojás sárgáját dolgozzuk bele és ha még hideg a tészta, azonnal fel lehet dolgozni! Ha nem, tegyük egy órára ûtõbe.
Lisztezett deszkán(asztalon) nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra minél egyenletesebben és szúrjunk belõle egész és lukas formákat is párosával. ~ 3-4 tepsinyi forma jön ki a tésztából.
Egy adag sütési ideje 10 perc 180 fokon. Nem baj ha a süti puha, mert megkeményedik amikor meghûl. Sõt akkor kell kivenni, amikor a talpa haloványan megsült, de a teteje még hófehér!
Amikor kihûl, rahasszuk lekvárral össze a talpakat és tetõket, oly módon, hogy egy fél kávéskanálnyi lekvárt teszünk a talp közepére és óvatosan rányomjuk a tetejét. Rétegenként lerakva lehet porcukorral szórni.
A lisztet, sót, fahéjat, sütõport, vaníliás cukrot és porcukrot keverjük össze, és morzsoljuk el a hideg margarinnal. A keverék akkor jó, ha megmarkolva egyben marad mint a nedves homok.
A 4 tojás sárgáját dolgozzuk bele és ha még hideg a tészta, azonnal fel lehet dolgozni! Ha nem, tegyük egy órára ûtõbe.
Lisztezett deszkán(asztalon) nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra minél egyenletesebben és szúrjunk belõle egész és lukas formákat is párosával. ~ 3-4 tepsinyi forma jön ki a tésztából.
Egy adag sütési ideje 10 perc 180 fokon. Nem baj ha a süti puha, mert megkeményedik amikor meghûl. Sõt akkor kell kivenni, amikor a talpa haloványan megsült, de a teteje még hófehér!
Amikor kihûl, rahasszuk lekvárral össze a talpakat és tetõket, oly módon, hogy egy fél kávéskanálnyi lekvárt teszünk a talp közepére és óvatosan rányomjuk a tetejét. Rétegenként lerakva lehet porcukorral szórni.
Karácsonyi linzer kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 334.88 kcal |
Fehérje | 3.65 g |
Szénhidrát | 48.56 g |
Zsír | 14.07 g |
Nátrium | 0.53 g |
Élelmi rost | 1.53 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5357.96 kcal |
Fehérje | 58.37 g |
Szénhidrát | 776.91 g |
Zsír | 225.16 g |
Nátrium | 8.53 g |
Élelmi rost | 24.32 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:334.88kcal16.7%
Fehérje:3.65g7.3%
Szénhidrát:48.56g18%
Zsír:14.07g20.1%
Élelmi rost:1.53g6.1%
Nátrium:0.53g22.1%
Címkék:karácsonyi
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Édes sütemény
Elkészítés ideje: ~2.5 óra
További képek: