Kapros-túrós kalács recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-04-04 20:10:40
Kapros-túrós kalács
Hozzávalók 16 személyre:
- 60 dkg Búza finom liszt
- 2 darab M-es méretû Tyúktojás
- 4 dl Tehéntej 2,8%-os
- 30 dkg Tejföl 20%
- 1 tasak Élesztõ
- 2 teáskanál Konyhasó
- 5 evõkanál Kristály cukor
- 50 dkg Félzsíros tehéntúró
- 2 kávéskanál Kapor
- 1 evõkanál Finomított napraforgó étolaj
- 6 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 1 evõkanál Étkezési keményítõ
- 5 dkg Zsemlemorzsa, prézli
Elkészítése:
Az élesztõt a meglangyított tejben fél evõkanál cukorral összekeverjük, majd huzatmentes helyre tesszük, hogy felfusson. A lisztet egy teáskanál sóval elkeverjük. Megolvasztjuk a margarint, a liszthez adjuk.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük a hûtõbe. A sárgáját hozzáadjuk a tésztához és összedagasztjuk. Fél órát huzatmentes helyen kelesztjük.
Közben a túrót villával áttörjük, hozzáadunk 2 deci tejfölt, egy teáskanál sót, 4 evõkanál cukrot és két kávéskanál szárított kaprot (vagy egy csokor aprított frisset ha van). Alaposan összedolgozzuk. Kis levet fog ereszteni, ezért hozzáadjuk a keményítõt és a zsemlemorzsát.
A hûtõbõl elõvesszük a két tojásfehérjét és habbá verjük, majd fél evõkanál cukrot is hozzáadunk, tovább verjük és a végén 1 deci tejfölt is elkevereünk benne.
A sütõt elõmelegítjük és egy magas tepsit kikenünk olajjal, majd meglisztezzük. A megkelt tésztát egyenletesen igazítsuk a tepsibe, majd terítsük be a túróval. A tetején a tojásos-tejfölös keveréket egyenletesen elkenjük. Ettõl lesz majd szép piros.
A sütõben 200 fokon kb. 50 percig sütjük, majd amikor a tetején a tojás megpirult kivesszük és felszeleteljük. Lehet kisebbre is vágni, rengeteg lesz belõle.
Készülhet ugyanezekbõl a hozzávalókból akár buktaként is, csak akkor tekergetni kell.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük a hûtõbe. A sárgáját hozzáadjuk a tésztához és összedagasztjuk. Fél órát huzatmentes helyen kelesztjük.
Közben a túrót villával áttörjük, hozzáadunk 2 deci tejfölt, egy teáskanál sót, 4 evõkanál cukrot és két kávéskanál szárított kaprot (vagy egy csokor aprított frisset ha van). Alaposan összedolgozzuk. Kis levet fog ereszteni, ezért hozzáadjuk a keményítõt és a zsemlemorzsát.
A hûtõbõl elõvesszük a két tojásfehérjét és habbá verjük, majd fél evõkanál cukrot is hozzáadunk, tovább verjük és a végén 1 deci tejfölt is elkevereünk benne.
A sütõt elõmelegítjük és egy magas tepsit kikenünk olajjal, majd meglisztezzük. A megkelt tésztát egyenletesen igazítsuk a tepsibe, majd terítsük be a túróval. A tetején a tojásos-tejfölös keveréket egyenletesen elkenjük. Ettõl lesz majd szép piros.
A sütõben 200 fokon kb. 50 percig sütjük, majd amikor a tetején a tojás megpirult kivesszük és felszeleteljük. Lehet kisebbre is vágni, rengeteg lesz belõle.
Készülhet ugyanezekbõl a hozzávalókból akár buktaként is, csak akkor tekergetni kell.
Kapros-túrós kalács kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 316.37 kcal |
Fehérje | 10.79 g |
Szénhidrát | 43.2 g |
Zsír | 11.31 g |
Nátrium | 0.46 g |
Élelmi rost | 1.8 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5061.94 kcal |
Fehérje | 172.71 g |
Szénhidrát | 691.4 g |
Zsír | 180.83 g |
Nátrium | 7.24 g |
Élelmi rost | 28.77 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:316.37kcal15.8%
Fehérje:10.79g21.6%
Szénhidrát:43.2g16%
Zsír:11.31g16.2%
Élelmi rost:1.8g7.2%
Nátrium:0.46g19.2%
Címkék:laktató
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: