Fonott citromos kalácska recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-05-21 13:14:39
Fonott citromos kalácska
Hozzávalók 8 személyre:
- 60 dkg Búza finom liszt
- 1 tasak Élesztõ
- 1 kávéskanál Konyhasó
- 5 evõkanál Kristály cukor
- 12 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 2 dl Tehéntej 2,8%-os
- 1 darab Citrom
- 1 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 1 darab M-es méretû Tyúktojás
Elkészítése:
A tejet melegítsük meg, majd keverjük bele az élesztõt és futtassuk fel. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliát.
A tojást válasszuk ketté, a fehérjét tegyük a hûtõbe, a sárgáját pedig adjuk a liszthez. A margarint olvasszuk fel, önsük a liszthez, valamint az idõközben felfutott élesztõs tejet is.
Alaposan dagasszuk össze a tésztát és egy órára tegyük huzatmentes meleg helyre. Mondjuk a mikróba, de nem beindítva, hanem mint zárt kisszekrénybe.
Kb. 1 óra múlva amikor duplájára nõtt a tészta, reszeljük le egy citrom héját és lisztezett deszkán vagy asztalon dagasszuk bele a citromhéjat is.
Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra. A tésztát szedjük 3-4 részre (3 vagy 4 kalács), majd azokat 3-3 egyforma részre. Ez a fonatokhoz kell, minden egyes kalácshoz 3 egyforma darabka kell majd.
A fonatokat úgy készítsük el, hogy nyújtófával egyesével lapítsuk fél centisre a darabkákat, majd tekerjük fel hengernek és görgessük mint a nudlit, míg megnyúlik és a vége csúcsos lesz. A nyújtásnak és feltekerésnek csak az állag miatt van szerepe.
Fogjunk össze 3 nudlit és fonjuk össze, mint a hajat. Kenjük meg a tojásfehérjével.
Egy kalácskát 20-25 percig kell sütni.
Nagyon finom, teljesen jó fonottkalács állagú lesz a tészta.
A tojást válasszuk ketté, a fehérjét tegyük a hûtõbe, a sárgáját pedig adjuk a liszthez. A margarint olvasszuk fel, önsük a liszthez, valamint az idõközben felfutott élesztõs tejet is.
Alaposan dagasszuk össze a tésztát és egy órára tegyük huzatmentes meleg helyre. Mondjuk a mikróba, de nem beindítva, hanem mint zárt kisszekrénybe.
Kb. 1 óra múlva amikor duplájára nõtt a tészta, reszeljük le egy citrom héját és lisztezett deszkán vagy asztalon dagasszuk bele a citromhéjat is.
Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra. A tésztát szedjük 3-4 részre (3 vagy 4 kalács), majd azokat 3-3 egyforma részre. Ez a fonatokhoz kell, minden egyes kalácshoz 3 egyforma darabka kell majd.
A fonatokat úgy készítsük el, hogy nyújtófával egyesével lapítsuk fél centisre a darabkákat, majd tekerjük fel hengernek és görgessük mint a nudlit, míg megnyúlik és a vége csúcsos lesz. A nyújtásnak és feltekerésnek csak az állag miatt van szerepe.
Fogjunk össze 3 nudlit és fonjuk össze, mint a hajat. Kenjük meg a tojásfehérjével.
Egy kalácskát 20-25 percig kell sütni.
Nagyon finom, teljesen jó fonottkalács állagú lesz a tészta.
Fonott citromos kalácska kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 476.32 kcal |
Fehérje | 8.5 g |
Szénhidrát | 79.77 g |
Zsír | 14.26 g |
Nátrium | 0.32 g |
Élelmi rost | 3.93 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 3810.57 kcal |
Fehérje | 67.91 g |
Szénhidrát | 638.11 g |
Zsír | 114.02 g |
Nátrium | 2.49 g |
Élelmi rost | 31.41 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:476.32kcal23.8%
Fehérje:8.5g17%
Szénhidrát:79.77g29.5%
Zsír:14.26g20.4%
Élelmi rost:3.93g15.7%
Nátrium:0.32g13.3%
Íz jellege:Édes
Elkészítés ideje: ~2 óra
További képek: