Kalória Kalkulátor

-tól -ig
Keresés
Név, cím, leírás
+ További/Egyéb szűrőfeltétel hozzáadása
Kattintson ide az adatok elküldéséhez!

Elkészítése:

A lecsó szerintem akkor a legfinomabb, ha jó vastag húsú és édes paprikákból készül, mert akkor nem lesz keserû.
A fonnyadt lecsópaprikából nem lesz édes az íze, így aki kesernyésen szereti az abból csinálja!

A paradicsomot és paprikát alaposan megmossuk, kicsumázzuk (a paprikából kimossuk a magokat is), majd a paprikát hosszában, a paradicsomot kereszben feldaraboljuk. Nem kell túl kicsire, el lehet nagyolni nyugodtan, mert úgyis szétfõ.

A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk egy nagyobb lábasban (hogy beleférjen amíg nem esett össze). Közben felszeleteljük ujjnyi karikákra a virslit is és beletesszük ugyanabba a tálba, amibe a paprikát és paradicsomot tesszük. (Majd egyszerre kell a lábasba borítani, úgy lesz jó az íze ha együtt fõnek meg.)

Amikor a hagyma megpárolódott, beleborítjuk a feldarabolt összetevõket, és utána szórjuk rá a sót és az õrölt piurospaprikát, nehogy megkeseredjen.

~1/2 óra alatt levet ereszt, de még nem fõ szét. Erre figyelni kell, mert a risznek is van fõzési ideje. Amikor már nem kemény de még nem is puha a zöldség és leve is van, akkor öntjük bele a rizst, majd 10 percig fõzzük.

Ilyen módon elkészítve még az is megkedveli aki eddig nem szerette :)
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A tojásokat mossuk meg és válasszuk szét, majd a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját tegyük félre.

Forraljuk fel a tejet és szórjuk bele a vaníliás cukrot. Kis lángon hagyjuk óvatosan tovább forrni, a fehérjékbõl pedig egy evõkanállal szedjünk kis adagokat és dobjuk a forró tejbe. Amikor megkeményedtek, lukacsos kanállal emeljük ki óvatosan õket és tegyük félre a "madarakat".

Az öntetet a forrongó tejbõl készítjük el. A tojás sárgákat keverjük habosra a cukorral, majd csurgassuk gyors kevergetés közepette a tejbe és fõzzük fel. Lehet tovább sûríteni a liszttel, de azzal vigyázni kell egy kicsit nehogy csomós legyen. A legegyszerûbb módja, ha egy kis tejjel csomómentesen elkeverjük a lisztet és ezt csurgatjuk a forró öntethez.

Amikor összefõtt, vegyük le a tûzrõl és hideg vízbe állítva hûtsük meg. Amikor langyos tegyük bele a hab madarakat és tegyük a hûtõbe. 2-3 óra alatt lehûl és fogyasztható.

A tejes-tojásos ételek különösen romlandók, ezért minél hamarabb a hûtõbe kell kerülnie!
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Lehet, hogy nem gondoltad volna, de a sütõtököt nyersen is meg lehet enni, és kifejezetten édeskés íze van ilyenkor amikor már megcsípte a dér. Ez egy kellemes õszi saláta ami vitaminban is gazdag, mert a sütõtök és a káposzta tele vannak értékes tápanyagokkal.

A sütõtököt és a káposztát gyaluljuk le, keverjük össze és szórjuk meg a tökmaggal.

A salátaöntetet a joghurtból készítsük el oly módon, hogy alaposan keverjük össze az olajjal, sóval, cukorral, mustárral ecettel és kaporral, míg sima és krémes nem lesz. Természetesen ízlés szerint lehet tovább fûszerezni.

A csemegeuborkát és a fokhagymát nagyon picire aprítsuk fel és tegyük azt is az öntetbe. Majd öntsük a sütõtökre és hagyjuk egy-két órát állni, hogy összeérjen.

Érdekes édeskés ízû lesz a sütõtükbõl a saláta.

Ha az uborkás-kapros ízeket esetleg nem kedveled, akkor a kaprot és ubit helyettesítheted egy kávéskanál reszelt gyömbérrel, amitõl kifejezetten pikáns ízû lesz az összhatás.

Jó étvágyat!
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A sütõtököt hámozzuk meg, majd robotgéppel daraboljuk fel. Egy kis darab gyömbért aprítsunk késsel kis kockákra és keverjük a sütõtökhöz.
(A gyömbérbõl ha túl sokat teszünk bele csípõs lesz, ezért elég egy teáskanálnyi mennyiség, még ha az illata többet is kívánna.)

A margarint olvasszuk fel (például a ikróban egy bögrében egy perc alatt 800 Watt-on) és öntsük a liszttel tejjel és tojásokkal együtt a tökhöz. Adjuk hozzá a cukrot, sütõport, sót és a magvakat valamint a fûszereket és a vaníliás cukrot.

Alaposan keverjük össze, majd egy 12 darabos muffinsütõ formát kenjünk ki olajjal, majd töltsük bele a masszát.

Elõmelegített sütõben 200 fokon 25 perc alatt süssük pirosra.

Nagyon finom õszi sütemény.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Szükséges még egy 12 darabos muffin süütõ forma.

A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, sütõport, chilit és kakóport összekeverjük. A csokoládét lereszeljük és a keverékhez adjuk. A margarint mikróban megolvasszuk és a porhoz adjuk a tejjel és tojással.

Alaposan összekeverjük, majd az olajjal kikent formákba töltjük és 25 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Nagyon csokis és pikáns az íze. A tetejét meg lehet szórni még kakaóporral.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A fatörzs torta alapja egy piskóta, amibe egy zsíros csokikrémet kell tölteni, a tetejét lehet dísziteni csokireszelékkel vagy aszalt gyümölcsökkel, marcipán levelekkel is.

Elõkészítés: vegyük elõ a margarint a hûtõszekrénybõl lágyulni, mielõtt nekilátunk a süteménynek és a cukrot daráljuk porcukorrá.

Melegítsük elõ a sütõt 200 C fokra.
A tojásokat válasszuk szét, két külön edénybe kerüljenek a sárgák és a fehérje. A sárgáját keverjük ki 10 deka porcukorral, csipet sóval és 1 csomag vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a 6 evõkanál (nem púpozott, inkább csapott) lisztet.

A fehérjét verjük kemény habbá és kisebb adagonként nagyon óvatosan keverjük a lisztes masszához. Inkább úgy célszerû elkeverni, hogy elõször egy-két evõkanállal teszünk a habból a masszához, azzal lággyá keverjük, majd a többi habot csak éppenhogy megforgatva tegyük hozzá. Az sem baj, ha kisebb hab gombócok maradnak a masszában. A lényeg, hogy a belekevert levegõ buborékok ne pukkadjanak ki.

Egy nagy tepsiben zsírpapíron egyenletesen folyassuk szét a masszát és 10 legfeljebb 15 perc alatt süssük meg a piskóta tésztát. Amikor már nem ragad a villára vegyük ki a sütõbõl. Az alja ha megpirulna rátapadhat a papírra, de az nem baj csak egyszerûen le kell húzni majd róla papírostul.

Fordítsuk egy gyors mozdulattal tiszta konyharuhára (felül a papír) és húzzuk le a papírt. Hajtsuk fel a konyharuha egyik végét a tésztára és tekerjük fel (mintha a konyharuha lenne a töltelék), majd tegyük félre a tésztát hülni és formálódni. Ilyenkor még puha a piskóta és meg fogja tartani a tekercs formát.

A lágy margarint lehetõleg robotgéppel keverjük habosra (tulajdonképpen krémesre) a maradék 15 deka porcukorral, a kakaóporral és 1 vaníliás cukorral. amikor egyenletes az állaga, tegyük egy kicsit a hûtõszekrénybe keményedni (mehet akár a fagyasztóba is 5 percre, csak nehogy bent maradjon).

Amikor kicsit megmerevedett a krém, vegyük elõ a piskótát és óvatosan tekerjük ki. A krém 2/3-ad részét kenjük el rajta, a többi a külsejére kerül. Tekerjük fel a piskótát, szépen egyben fog maradni. Tegyük egy nagyobb tálcára és kenjük be egyenletesen a többi krémmel és recés késsel vagy egy villa hegyével húzzunk rá vonalakat, hogy fatörzs szerû legyen.

A tetejére szórjunk reszelt csokoládét esetleg csipet fahéjat, hogy foltosabb legyen. Tegyük a hûtõbe kihülni.

Munkaigényes sütemény, de igen mutatós és finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A cukrot daráljuk le, hogy porcukrot kapjunk és tegyünk félre belõle egy evõkanálnyit a szóráshoz. Porcukorból sokkal jobb készíteni, mert a rövid sütési idõ alatt a kristálycukor nem olvadna meg és így omlósabb lesz a tészta!

A lisztet, sót, fahéjat, sütõport, vaníliás cukrot és porcukrot keverjük össze, és morzsoljuk el a hideg margarinnal. A keverék akkor jó, ha megmarkolva egyben marad mint a nedves homok.

A 4 tojás sárgáját dolgozzuk bele és ha még hideg a tészta, azonnal fel lehet dolgozni! Ha nem, tegyük egy órára ûtõbe.

Lisztezett deszkán(asztalon) nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra minél egyenletesebben és szúrjunk belõle egész és lukas formákat is párosával. ~ 3-4 tepsinyi forma jön ki a tésztából.

Egy adag sütési ideje 10 perc 180 fokon. Nem baj ha a süti puha, mert megkeményedik amikor meghûl. Sõt akkor kell kivenni, amikor a talpa haloványan megsült, de a teteje még hófehér!

Amikor kihûl, rahasszuk lekvárral össze a talpakat és tetõket, oly módon, hogy egy fél kávéskanálnyi lekvárt teszünk a talp közepére és óvatosan rányomjuk a tetejét. Rétegenként lerakva lehet porcukorral szórni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Azt mondják a korhelyleves jó másnaposság ellen, de leginkább finom.

Az átmosott savanyú káposztát a felkockázott tarjával és felvágott kolbásszal, sóval(vigyázzunk, mert minden hozzávaló sós lehet, így nagyon fontos a kóstolás), köménnyel, babérlevéllel feltesszük fõni, annyi vízzel amennyi ellepi illetve kicsit többel. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és szintén bele dobjuk (vagy lehet a rántásba is majd tenni, de akkor nem fõ bele annyira az íze).

Körülbelül egy óra fõzés után az evõkanál zsíron kisütjük a felkockázott bacont és a zsírjából és lisztbõl zsemleszínû rántást készítünk és berántjuk vele a levest.

A tejfölt tálaláskor adjuk az ételhez.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A krumplit és a répát meghámozzuk és lereszeljük, a hagymát és a 4 gerezd fokhagymát is megtisztítjuk és apróra vágjuk. Vagy az összes zöldséget ropotgéppel aprítjuk fel, hagymástul. Beleteszünk 1 vagy 2 teáskanál sót ízlés szerint, borsot, köményt a tojásokat is beleütjük és a liszttel alaposan összekeverjük.

A kelbimbót 1-2 evõkanál olajon aprított fokhagymával és kevés sóval oda tesszük és megpároljuk. Közben kevés olajat forrósítunk és méretes evõkanalanként a forró olajra lapítjuk a masszát és pirosra sütjük.

Lehet bõ olajban is sütni, de akkor többet zsiradékot vesz fel, ilyenkor mindenképpen törlõpapírra tegyük ki a megsült tócsnikat lecsepegni és felitatódni! Én is bõ olajban sütöttem és felitattam, de szoktam kevés zsiradékon is sütni, ekkor jobban le kell lapogatni. A lapogatást gyorsan kell csinálni, mert azonnal keményedik!

kb. 16 méretes darab lesz, személyenként 2.

Lehet más zöldséget is használni, akár sütõtököt is ami szintén édeskés, viszont a krumpli adja meg az állagát.

Nagyon-nagyon finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A kelbimbót rövid ideig fõzzük elõ (2-3 perc), majd csepegtessük le. Egy tepsit alaposan olajozzunk be, és borítsuk bele egyenletesen a kelbimbókat.

A tejfölt a tojással, nagyon apróra vágott fokhagymával, sóval, szerecsendióval, tejjel és a liszttel alaposan és csomómentesen keverjük össze. (Célszerû a lisztet a tejjel elõször elnyomkodni, majd ahhoz apránként a tejfölt és a tojást hozzáadni, hogy ne csomósodjon be.)

Öntsük a masszát a kelbimbókra, reszeljük le a sajtot és egyenletesen szórjuk meg vele.

200 fokos sütõben 1/2 óra alatt süssük pirosra a tetejét.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Ez most egy nagyon egyszerû rostos, reggelinek való édesség. (Lehet kisebb adagot is keverni belõle :) )

A zabpelyhet és a lenmagot tegyük egy tálba, szeleteljünk rá egy fél banánt, locsoljuk meg kevés kefírrel és mézzel, majd hagyjuk 5 percet állni, hogy a zabpehely puhuljon egy kicsit.

(Lehet készíteni almával, tehetünk bele például aprított citromfüvet is ha van az ablakban.)
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A búzadarát kevés zsiradékon megpirítom, cukorral, vízzel felöntöm míg megpuhul. A tésztát kifõzöm, a búzadarával, és lekvárral tálalom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A gesztenyéket megmossuk, megtöröljük és a tetejüket kereszt alakban behasítjuk. Sütõlapon kb. 170 fokos sütõben 20 perc alatt kissé megsütjük, hogy kinyíljanak.
Meghámozzuk a gesztenyét.

Utána egy leveskockából és kb 7-8 deci vízbõl levest forralunk, majd a gesztenyéket beletesszük fõni és beledobjuk a zellerleveleket és csipet sót. Kb fél óra alatt megpuhul.

Kivesszük õket és turmixgépben levessel vagy szitán áttörve pépesítjük. A vajból és a lisztbõl zsemleszínû (világos) rántást készítünk és berántjuk. Ízesítsük kevés cukorral. A tejszínt a tojássárgával homogénre keverjük, a levest levesszük a tûzrõl és gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojássárgával kikevert tejszínt.

Vajon pirított kenyér vagy zsemle kockákkal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az olajon megpirítom a karikára vágott kolbászt és sonkát.

A tojásokat összekeverem a többi hozzávalóval és a kolbászra és a sonkára öntöm.

Fedõvel letakarom és takarékon addig sütöm ameddig a teteje már nem nyers.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A gyömbér szörp nagyon finom és télen még hasznos is. Meghüléses megbetegedések idején fogyasztása ajánlott, antibiotikus és antivirális hatású, valamint csökkenti a hányingert.

A gyömbért és a citromot alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony legfeljebb fél centis karikákra. 1,5 liter vízzel tegyük fel fõni és fõzzük 3/4 órát, hogy a gyömbér íze jól kioldódjon. A citromtól még ízesebb és aromásabb lesz.

Ezután egy nagy szitán szûrjük le és tegyük vissza a folyadékot a tûzhelyre. Mérjük bele a cukrot és adjunk hozzá kb. 3 kávéskanál citromsavat és 1 csapott kávéskanál bórkõsavat. Fõzzük még pár percig, majd merõkanállal egy tányérra téve az üveget, tölcséren keresztül merjük tiszta üvegbe a szörpöt.

Alaposan zárjuk le az üveget és valahova kitámasztva fordítsuk fejjel lefelé 5 percre. 5 perc után állítsuk vissza a talpára és hagyjuk magától kihûlni.

Ezekbõl a mennyiségekbõl kb 1,4 liter szörp lesz.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A cukrot ledaráljuk, hogy porcukorral tudjunk dolgozni. Az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk, majd kevéske margarinon megpároljuk, de óvatosan, hogy ne törjenek össze. Nem szabad túl puhára.

A tejet felforraljuk és belekeverjük vaníliás cukrot. A zsemléket fél vagy inkább egy centis szeletekre vágjuk és egy edénybe tesszük, majd leforrázzuk a vaníliás tejjel. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukrunk felével habosra keverjük, majd nagyon óvatosan elkeverjük a leforrázott zsemlékkel, hogy túlságosan ne törjenek össze.

Egy méretes de magas szélû tepsit alaposan kikenünk a margarin többi részével és egyenletesen megszórjuk a zsemlemorzsával. Az áztatott zsemlék felét egyenletesen elterítjük a tepsiben, majd rátesszük az almát és a zsemlék másik felével befedjük.

A rumaromával meglocsoljuk az egészet, majd a lekvárt megkevergetjük ha nem folyik, hogy lehessen könnyebben önteni és egyenletesen elterítjük a zsemlerétegen.

Sütõben 200 fokon 25-30 perc alatt összesütjük, miközben a tojásfehérjékbõl a poorcukrot apránként hozzáadagolva selymes habot verünk. Maradjon kb. egy evõkanálnyi a porcukorból, az kell majd a szóráshoz.
Nem baj ha még esetleg nedves, úgyis kell még sütni.

Amikor a rakás nagyjából megsült, kivesszük a sütõbõl és a tojáshabot egyenletesen rákenjük, majd 15-20 perc alatt rásütjük (megszilárdítjuk).

Amikor már kemény, kiszedjük egy kicsit hûlni, és csak utána szeleteljük fel. Vagy az egészet porcukrozzuk vagy a tányéron tálalva lehet a maradék porcukorral meghinteni.

Jó sok lesz belõle. Lehet természetesen kisebb arányos mennyiségekkel is készíteni, csak akkor picit nehezebb a tojással dolgozni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A zellert megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk. A vaj felén a sóval megpároljuk, majd robot vagy turmixgéppel pürésítjük. Lehet szûrõn átnyomkodva, paszírozva is csinálni, csak úgy nehezebb, viszont biztosan nem maradnak kemény rostok benne. (Ha kicsit fás a zeller, jobban meg kell pucolni.)

Visszatesszük a tûzre, felengedjük a vízzel, beledobjuk a leveskockát, fehérborsot és beleöntjük a tejet. Lassú tûzön forraljuk, majd a vaj másik felébõl és a lisztbõl zsemle színû (világos) rántást készítünk és berántjuk. A vajjal vigyázni kell nehogy túl forrósodjon, könnyen megég.

Egy-két percig még fõzzük, majd levesszük a tûzrõl és belekeverjük gyors mozdulatokkal a tejszínt.

Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az epret (vagy fagyasztott epret) fél liter vízben 2-3 percig fõzzük, majd turmixgépben pépesítjük. Habos lesz, az állaga, de majd a sûrítéskor eltûnik.

Visszaöntjük a lábasba és felöntjük körülbelül fél liter tejjel. Hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. A só azért kell, hogy kiemelje az ízeket. Amikor újra forr, csészényi hideg tejben csomómentesen elkeverjük a keményítõt és gyors kevergetés közben beleöntjük a levesbe.

Amikor besûrûsödött, kevés vajat keverünk bele, hogy krémesebb és fényesebb legyen.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A kelkáposztát vízben kiáztatjuk, úgy hogy ellepje, majd a külsõ kesernyés leveleket és a torzsát eltávolítjuk és felszecskázzuk. (Ujjnyi széles csíkokra vágjuk.)

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A fokhagymát szétnyomjuk vagy nagyon apróra vágjuk és a zsír felén üvegesre pároljuk õket, miközben a sót is hozzáadjuk.

Beledobjuk a kelkáposztát, megfonnyasztjuk, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Aki szereti dobhat bele még leveskockát, vagy szárított zöldségkeveréket is, de a kocka sótartalmát figyelembe kell venni.
Most adhatjuk hozzá a petrezselymet, borsot és majorannát.

A virsliket felkarikázzuk és azt is a leveshez adjuk. ( Úgy lenne szakszerû, ha elõtte a virslit kevés zsiradékon megpírítanánk és úgy adnánk a leveshez, de ez a rész tulajdonképpen elhagyható. )

Körülbelül fél óra alatt összefõ. Ekkor a maradék zsírból és a lisztbõl zsemle színû rántást készítünk és berántjuk vele a levest. A tejfölt megkevergetjük, majd azt is beleöntjük a levesbe és összekeverjük, majd egyet még rottyantunk rajta és elkészült.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem és sütõpapírral bélelt tepsibe öntöm. A lisztezett gyümölcsöket a tészta tetejére szórom és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 15 percig sütöm.

Ha 45 szeletre vágjuk akkor kb. 85 Kcal van 1 szeletben.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Tovább
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!