Fagylalt torta recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-07-25 07:10:54
Fagylalt torta
Hozzávalók 12 személyre:
- 2 darab M-es méretû Tyúktojás
- 2 evõkanál Porcukor
- 1 evõkanál Búza finom liszt
- 0.2 zacskó Sütõpor
- 70 dkg Csokoládés jégkrém
- 40 dkg Vaníliás jégkrém
- 40 dkg Puncsos jégkrém
- 20 dkg Tejszín 20%
- 15 dkg Étcsokoládé
- 0.5 dl Finomított napraforgó étolaj
- 5 dkg Meggy vagy meggybefõtt
Elkészítése:
Fagylalt tortához vásároljunk legalább 2-3 féle nagy dobozos tetszõleges fagylaltot (lehet diétásat is!) és mielõtt a tortaformába kerül vegyük ki a fagyasztóból, hogy kicsit meglágyuljon.
Elõkészítés: melegítsük elõ a sütõt 200 fokra.
A vékony piskóta alap elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját a cukorral és a sütõporral keverjük habosra (amikor kifehéredik és fényes akkor habos). Tegyünk hozzá egy evõkanál (nem púpozott csak éppenhogy dudorodó) lisztet. A fehérjét verjük fel és óvatosan adagoljuk a masszába.
Töltsük kerek tortaformába amelyet elõzõleg kibélelünk sütõpapírral, vagy megvajazunk és lisztezünk.
A 2 tojásból készült lap bõven elegendõ, mitöbb még sok is, úgyhogy sütés közben érdemes egyszer rányitni a sûtõajtót, hogy összeessen és ne legyen púpos középen a kerek formában.
Hogy a masszával könnyebb legyen dolgozni, azt is lehet, hogy valamilyen piskóta alapú süteményt is készítünk és arányosan több tojással, cukorral és liszttel dolgozunk, de a formába csak 2 tojásnyit töltünk, a többit lapos tepsiben megsütjük. Vagy: a nagy lapból kivágjuk a kerek formát, stb... A lényeg, hogy a fagylaltok alá hasznos egy tészta, mert nehéz a szeleteket szeleteléskor egyben tartani.
Amikor a piskóta megsült, kitesszük hûlni. Vegyük elõ a fagyikat lágyulni.
Tegyük a tésztalapot a kerek forma aljába, majd kenõlapáttal rétegezzük a meglágyult (nem kiolvasztott!) fagylaltokat egymásra. Én az alsó csokirétegbe meggyet is tettem, azért nagyobb abból a mennyiség.
Dolgozzunk gyorsan. Amikor szép egyenletes az egész tegyük gyorsan vissza a fagyasztóba, nehogy teljesen kiolvadjon az egész, mert megromolhat ha kienged.
Amikor újra kemény a fagylalt, verjük fel a tejszínt és kenjünk a fagyott torta tetejére. Habkinyomóval lehet formázgatni is a tetejére ezt-azt. Már így is finom, de ha gyereknek készül, akkor a csoki a tetejérõl nem maradhat el :)
A csokiréteghez olvasszunk fel 15 deka étcsokit és adjunk hozzá olajat, hogy puhább legyen. Amikor megfagy még így is nehezen vágható! Kanállal locsolgassuk rá az egészre és mehet vissza fogyasztásig a fagyasztóba.
Én a kislányom születésnapjára készítettem, és még csokidarával is megszórtam.
Elõkészítés: melegítsük elõ a sütõt 200 fokra.
A vékony piskóta alap elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját a cukorral és a sütõporral keverjük habosra (amikor kifehéredik és fényes akkor habos). Tegyünk hozzá egy evõkanál (nem púpozott csak éppenhogy dudorodó) lisztet. A fehérjét verjük fel és óvatosan adagoljuk a masszába.
Töltsük kerek tortaformába amelyet elõzõleg kibélelünk sütõpapírral, vagy megvajazunk és lisztezünk.
A 2 tojásból készült lap bõven elegendõ, mitöbb még sok is, úgyhogy sütés közben érdemes egyszer rányitni a sûtõajtót, hogy összeessen és ne legyen púpos középen a kerek formában.
Hogy a masszával könnyebb legyen dolgozni, azt is lehet, hogy valamilyen piskóta alapú süteményt is készítünk és arányosan több tojással, cukorral és liszttel dolgozunk, de a formába csak 2 tojásnyit töltünk, a többit lapos tepsiben megsütjük. Vagy: a nagy lapból kivágjuk a kerek formát, stb... A lényeg, hogy a fagylaltok alá hasznos egy tészta, mert nehéz a szeleteket szeleteléskor egyben tartani.
Amikor a piskóta megsült, kitesszük hûlni. Vegyük elõ a fagyikat lágyulni.
Tegyük a tésztalapot a kerek forma aljába, majd kenõlapáttal rétegezzük a meglágyult (nem kiolvasztott!) fagylaltokat egymásra. Én az alsó csokirétegbe meggyet is tettem, azért nagyobb abból a mennyiség.
Dolgozzunk gyorsan. Amikor szép egyenletes az egész tegyük gyorsan vissza a fagyasztóba, nehogy teljesen kiolvadjon az egész, mert megromolhat ha kienged.
Amikor újra kemény a fagylalt, verjük fel a tejszínt és kenjünk a fagyott torta tetejére. Habkinyomóval lehet formázgatni is a tetejére ezt-azt. Már így is finom, de ha gyereknek készül, akkor a csoki a tetejérõl nem maradhat el :)
A csokiréteghez olvasszunk fel 15 deka étcsokit és adjunk hozzá olajat, hogy puhább legyen. Amikor megfagy még így is nehezen vágható! Kanállal locsolgassuk rá az egészre és mehet vissza fogyasztásig a fagyasztóba.
Én a kislányom születésnapjára készítettem, és még csokidarával is megszórtam.
Fagylalt torta kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 346.03 kcal |
Fehérje | 7.03 g |
Szénhidrát | 42.93 g |
Zsír | 15.68 g |
Nátrium | 0.11 g |
Élelmi rost | 0.82 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 4152.25 kcal |
Fehérje | 84.41 g |
Szénhidrát | 515.24 g |
Zsír | 188.17 g |
Nátrium | 1.3 g |
Élelmi rost | 9.71 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:346.03kcal17.3%
Fehérje:7.03g14.1%
Szénhidrát:42.93g15.9%
Zsír:15.68g22.4%
Élelmi rost:0.82g3.3%
Nátrium:0.11g4.6%
Íz jellege:Édes
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Desszert
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: