Epres piskótatekercs recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-08-07 08:46:23
Epres piskótatekercs
Hozzávalók 12 személyre:
- 7 darab M-es méretû Tyúktojás
- 5 evõkanál Kristály cukor
- 4 evõkanál Búza finom liszt
- 0.5 kávéskanál Konyhasó
- 0.5 zacskó Sütõpor
- 1 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 15 dkg Lekvár, dzsem
- 0.2 evõkanál Margarin 80% zsírtartalmú
Elkészítése:
Melegítsük elõ a sütõt 190 fokra.
A cukrot daráljuk le, hogy porcukorral dolgozhassunk. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a sóval, sütõporral és porcukorral. Verjük fel keményre a tojásfehérjét, a habos sárgájához adjuk hozzá óvatosan a lisztet, majd a fehérje felét, hogy sima folyós masszát kapjunk.
A fehérje maradékát finoman keverjük a masszához, hogy könnyû tésztát kapjunk. Egy margarinnal megkent zsírpapírral kibélelt nagy tepsibe töltsük be a maszát és oszlassuk el egyenletesen.
Süssük 15-20 percig, illetve addig amíg már nem ragad és a teteje is arany színû. Vegyük ki a sütõbõl és egy konyharuhára borítsuk tetejével lefelé a piskótalapot. Óvatosan húzzuk le a talpáról a papírt és még forrón szorosan tekerjük fel csigává a konyharuhával.
Tegyük félre kicsit hûlni. Amikor már langyos és megtartja a formáját, tekerjük ki a csigát és kenjük meg alaposan eperlekvárral, majd göngyöljük vissza és kenjük meg kívül is.
Tegyük a hûtõbe és amikor teljesen meghûlt és a lekvárt is felszívta, akkor szórjuk meg a tetejét porcukorral. Szeletelve tálaljuk. A legjobb állagot 1-1,5 nap múlva éri el, de addigra többnyire elfogy :)
Tároljuk hûtõben.
A piskótalap melegen feltekerésének a lényege, hogy a tészta ne törjön össze, hanem felvegye a tekercs formát. Amikor a piskótatészta kihûl, már nem formázható, hanem rugalmas. Egy-két nap alatt pedig a hûtõben felszívja a párát és elveszti a túlzott rugalmasságát.
A cukrot daráljuk le, hogy porcukorral dolgozhassunk. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a sóval, sütõporral és porcukorral. Verjük fel keményre a tojásfehérjét, a habos sárgájához adjuk hozzá óvatosan a lisztet, majd a fehérje felét, hogy sima folyós masszát kapjunk.
A fehérje maradékát finoman keverjük a masszához, hogy könnyû tésztát kapjunk. Egy margarinnal megkent zsírpapírral kibélelt nagy tepsibe töltsük be a maszát és oszlassuk el egyenletesen.
Süssük 15-20 percig, illetve addig amíg már nem ragad és a teteje is arany színû. Vegyük ki a sütõbõl és egy konyharuhára borítsuk tetejével lefelé a piskótalapot. Óvatosan húzzuk le a talpáról a papírt és még forrón szorosan tekerjük fel csigává a konyharuhával.
Tegyük félre kicsit hûlni. Amikor már langyos és megtartja a formáját, tekerjük ki a csigát és kenjük meg alaposan eperlekvárral, majd göngyöljük vissza és kenjük meg kívül is.
Tegyük a hûtõbe és amikor teljesen meghûlt és a lekvárt is felszívta, akkor szórjuk meg a tetejét porcukorral. Szeletelve tálaljuk. A legjobb állagot 1-1,5 nap múlva éri el, de addigra többnyire elfogy :)
Tároljuk hûtõben.
A piskótalap melegen feltekerésének a lényege, hogy a tészta ne törjön össze, hanem felvegye a tekercs formát. Amikor a piskótatészta kihûl, már nem formázható, hanem rugalmas. Egy-két nap alatt pedig a hûtõben felszívja a párát és elveszti a túlzott rugalmasságát.
Epres piskótatekercs kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 163.16 kcal |
Fehérje | 4.83 g |
Szénhidrát | 27.99 g |
Zsír | 3.5 g |
Nátrium | 0.09 g |
Élelmi rost | 0.39 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 1957.89 kcal |
Fehérje | 57.84 g |
Szénhidrát | 335.82 g |
Zsír | 41.97 g |
Nátrium | 1.06 g |
Élelmi rost | 4.67 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:163.16kcal8.2%
Fehérje:4.83g9.7%
Szénhidrát:27.99g10.4%
Zsír:3.5g5%
Élelmi rost:0.39g1.6%
Nátrium:0.09g3.8%
Íz jellege:Édes
Címkék:Könnyen elkészíthetõ
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Édes sütemény
Elkészítés ideje: ~1 óra
További képek: