Szilvás gombóc recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-08-03 11:12:33
Szilvás gombóc
Hozzávalók 8 személyre:
- 100 dkg Burgonya (krumpli)
- 8 evõkanál Búza finom liszt
- 2 darab M-es méretû Tyúktojás
- 1 teáskanál Konyhasó
- 4 evõkanál Kristály cukor
- 20 dkg Zsemlemorzsa, prézli
- 8 darab Nagyméretû szilva
- 1.5 kávéskanál Õrölt fahéj
- 2 evõkanál Finomított napraforgó étolaj
Elkészítése:
16 gombócra elegendõ ez a mennyiség.
A krumplit fõzzük meg héjában, majd hûtsük meg és húzzuk le a héját. Krumplinyomóval törjük össze, majd adjunk hozzá két tojást, 6 evõkanál lisztet és egy jó teáskanál sót.
Dolgozzuk össze a masszát alaposan. Ragadósnak kell maradnia, nem szabad kemény tésztát gyúrni belõle, különben gumi gombócok lesznek a kifõzés után! A kezünkre rá fog ragadni, de ez nem probléma, ez teljesen normális.
(Azért kell majd a többi ~ 2 evõkanálnyi liszt, hogy a formázáskor ne ragadjon hozzánk.)
A krumpli fõzése közben a zsemlemorzsát 2 evõkanál olajon pirítsuk meg, majd keverjünk bele 3 evõkanál cukrot és 1 kávéskanál fahéjat. Egy kispohárban egy evõkanál cukrot fél kávéskanál fahéjjal keverjünk el, ez lesz a szilván belül a gombócban.
Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet fõni, majd kezdjük el a gombócokat megformálni. A 8 nagy szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki majd vágjuk negyedbe. (Vagy alapból használhatunk 16 darab pici szilvát is, mert ennyi gombóchoz lesz elég a tészta. Ha kis szilvát használunk ne vágjuk teljesen ketté csak félig, hogy össze lehessen csukni.)
Gombóconként egy marék tésztát lehet számolni, de eloszthatjuk elõre 16 részre.
A meggyúrás: Lisztezzük meg a tenyerünket és lapogassuk kissé szét benne körkörösen a tésztát. tartsuk, mint egy kis tányért és a közepébe tegyünk két negyed szilva darabot és egy kávéskanál fahájas cukrot. (Vagy a kicsi nél a szétnyitott szilva közepébe tehetjük, ez mégjobb.)
Másik kezünkkel csippentsük össze a széleit, tapasszuk be az esetleges lukakat és formázzunk két tenyerünkkel gombócot belõle. Lisztben forgassuk meg és tegyük lisztezett asztalra.
A forró vízbe óvatosan tegyük be, a gombócokat, majd fõzzük amíg feljönnek. Ez kb 10 perc. Ha letapadtak a fazék aljára, óvatosan nyúljunk alá egy nagy kanállal és ha ezzel megemelkedtek akkor már megfõttek. Forgassuk meg a kifõtt gombócokat a zsemlemorzsában és tegyük õket egy tálba.
Személyenként 2 gombóccal lehet számolni, de van akinek egy is elég a szép kövér gombócokból :)
A krumplit fõzzük meg héjában, majd hûtsük meg és húzzuk le a héját. Krumplinyomóval törjük össze, majd adjunk hozzá két tojást, 6 evõkanál lisztet és egy jó teáskanál sót.
Dolgozzuk össze a masszát alaposan. Ragadósnak kell maradnia, nem szabad kemény tésztát gyúrni belõle, különben gumi gombócok lesznek a kifõzés után! A kezünkre rá fog ragadni, de ez nem probléma, ez teljesen normális.
(Azért kell majd a többi ~ 2 evõkanálnyi liszt, hogy a formázáskor ne ragadjon hozzánk.)
A krumpli fõzése közben a zsemlemorzsát 2 evõkanál olajon pirítsuk meg, majd keverjünk bele 3 evõkanál cukrot és 1 kávéskanál fahéjat. Egy kispohárban egy evõkanál cukrot fél kávéskanál fahéjjal keverjünk el, ez lesz a szilván belül a gombócban.
Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet fõni, majd kezdjük el a gombócokat megformálni. A 8 nagy szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki majd vágjuk negyedbe. (Vagy alapból használhatunk 16 darab pici szilvát is, mert ennyi gombóchoz lesz elég a tészta. Ha kis szilvát használunk ne vágjuk teljesen ketté csak félig, hogy össze lehessen csukni.)
Gombóconként egy marék tésztát lehet számolni, de eloszthatjuk elõre 16 részre.
A meggyúrás: Lisztezzük meg a tenyerünket és lapogassuk kissé szét benne körkörösen a tésztát. tartsuk, mint egy kis tányért és a közepébe tegyünk két negyed szilva darabot és egy kávéskanál fahájas cukrot. (Vagy a kicsi nél a szétnyitott szilva közepébe tehetjük, ez mégjobb.)
Másik kezünkkel csippentsük össze a széleit, tapasszuk be az esetleges lukakat és formázzunk két tenyerünkkel gombócot belõle. Lisztben forgassuk meg és tegyük lisztezett asztalra.
A forró vízbe óvatosan tegyük be, a gombócokat, majd fõzzük amíg feljönnek. Ez kb 10 perc. Ha letapadtak a fazék aljára, óvatosan nyúljunk alá egy nagy kanállal és ha ezzel megemelkedtek akkor már megfõttek. Forgassuk meg a kifõtt gombócokat a zsemlemorzsában és tegyük õket egy tálba.
Személyenként 2 gombóccal lehet számolni, de van akinek egy is elég a szép kövér gombócokból :)
Szilvás gombóc kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 338.7 kcal |
Fehérje | 8.26 g |
Szénhidrát | 70.04 g |
Zsír | 4.27 g |
Nátrium | 0.42 g |
Élelmi rost | 5.13 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 2709.61 kcal |
Fehérje | 66 g |
Szénhidrát | 560.39 g |
Zsír | 34.12 g |
Nátrium | 3.4 g |
Élelmi rost | 40.97 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:338.7kcal16.9%
Fehérje:8.26g16.5%
Szénhidrát:70.04g25.9%
Zsír:4.27g6.1%
Élelmi rost:5.13g20.5%
Nátrium:0.42g17.5%
Íz jellege:Édes
Címkék:Magyaros
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: