Elkészítése:
Ez egy olyan francia saláta szerû recept, amely családi körökben nagy sikert szokott aratni.
A titka az, hogy mexikói zöldség keverékbõl kell elkészíteni(csak a jó minõségû a megfelelõ, amiben van zöldbab és pritamin is kis mennyiségben), a szokásos francia saláta keverék helyett.
Este célszerû elkészíteni, hogy másnapra összeérjenek az ízek.
A mexikói zöldség keveréket sós vízben megfõzzük, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat sós vízben szintén megfõzzük. ~10-12 perc alatt jó kemények lesznek.
Kissé meghûtjük, és finoman körbevágva és félretéve a fehérjét, kivesszük egy jénai tálba a sárgákat.
A fõtt sárgákból készítjük el a majonézt hozzá, így sokkal tartósabb és biztonságosabb (kisgyerek is eheti), valamint higítva lesz úgyis tejföllel.
A tojásokat a jénai tálban villával összetörjük, beletesszük a 3 evõkanál cukrot, egy teáskanál sót, egy evõkanál étolajat, és elkezdjük kevergetni, a mustárt és a további olajat apránként mind belekeverjük, míg sima nem lesz. Ezek után jöhet evõkanalanként a tejföl. Egy szép halvány sárgás krémes , picit elsózott és picit édeskés keveréket kell kapni. Ha a só kevés (nincs enyhén, de csak enyhén túlsózótt íze) után kell sózni!
Azért kell erõs ízû legyen, mert a végtermék különben sótlan és íztelen lesz.
Amikor ez megvan, meghámozzuk - kimagozzuk az almát felkockázzuk apróra, megpuculjuk és felaprítjuk a lila hagymát, kicsi kockákra vágunk néhány szem csemege uborkát, és a félretett tojásfehérjéket is felaprítjuk.
A leszûrt mexikói keveréket, a felaprított többi összetevõt is beborítjuk a jénaiba, és óvatosan de alaposan megkevergetjük.
Egy kevéske szárított kaprot, vagy aprított friss kapor leveleket szórunk a tetejére és betesszük a hûtõszekrénybe.
Néhány óra állás után nagyon ízletes.