Címlap Receptek Almás-meggyes pite

Almás-meggyes pite recept ( képpel )

és a kalória tartalma


Almás-meggyes pite

Hozzávalók 16 személyre:

  • 50 dkg Búza finom liszt
  • 25 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
  • 10 dkg Tehéntej 2,8%-os
  • 2 darab M-es méretû Tyúktojás
  • 1 teáskanál Konyhasó
  • 7 evõkanál Kristály cukor
  • 100 dkg Alma
  • 30 dkg Meggy befõtt
  • 1 kávéskanál Õrölt fahéj
  • 0.3 zacskó Sütõpor
  • 5 dkg Zsemlemorzsa, prézli
  • 1 evõkanál Étkezési keményítõ

Elkészítése:

A pitetészta elkészítése: a lisztet a sóval, sütõporral és 2 evõkanál cukorral keverjük el. Morzsoljuk el a margarinnal, majd adjuk hozzá két tojás sárgáját.
A fehérjét addig tegyük a hûtõbe, az majd a tetejére kell megkenéshez.

Alaposan dolgozzuk el a lisztet a margarinnal és adjunk hozzá nagyon pici adagonként annyi tejet, hogy kemény de gyúrható tésztát kapjunk. Osszuk ketté, és tegyük a hûtõbe kicsit megdermedni.

Az almát hámozzuk meg, magozzuk ké és reszeljük le. A meggybefõttet csepegtessük le és adjuk a reszelt almához. Adjuk hozzá a maradék 5 evõkanál cukrot, a fahéjat, a keményítõt és ha nagyon nedves (az lesz), akkor a zsemlemorzsát szükség szerint.

A keményítõt én azért szoktam a gyümölcsös töltelékekbe tenni, hogy ne essenek szét. Az ízt nem befolyásolja, viszont az állagán jelentõsen javít.

A tészta egyik felét vegyük ki a hûtõbõl, és lisztezett deszkán (asztalon) nyújtsuk kb tepsi méretûre (fél centi vastag). Egy nagyobb (A4-es papírnál 2-3 centivel nagyobb az enyém) lapos tepsit kenjünk ki margarinnal, vagy bármilyen zsiradékkal, enyhén lisztezzük ki, majd a tészta felét óvatosan emeljük bele. A széleit kicsit fel kell húzkodni.

A másik felébõl leheletnyit csippentsünk le, teygük félre, majd a többit nyújtsuk ki a tepsi méretére. Az alsó rétegre borítsuk rá a tölteléket, majd egyengessük el. Helyezzük rá a felsõ tészta réteget.

Melegítsük elõ a sütõt. A félretett darabka tésztát nyújtsuk nagyon laposra, majd vágjuk csíkokra, ez lesz a rácsozás a tetején. Helyezzük óvatosan a tésztára, majd az egészet alaposan kenjük meg a félretett tojásfehérjével.

200 fokon legfelül egy órát kell sütni (Akkor jó amikor már nem ragad bele a villa megszúráskor, és arany színû a teteje.), majd hagyni kicsit hûlni a szeleteléshez.

Nagyon szép rózsaszínes lesz a töltelék, és a meggy miatt nem túl édes.

Almás-meggyes pite kalória táblázata:

Tápérték adatok 1 adaggal számolva:

Kalória339.02 kcal
Fehérje4.53 g
Szénhidrát50.78 g
Zsír13.92 g
Nátrium0.35 g
Élelmi rost3.32 g

Tápanyag a teljes mennyiségben:

Kalória5424.29 kcal
Fehérje72.66 g
Szénhidrát812.7 g
Zsír222.52 g
Nátrium5.71 g
Élelmi rost53.03 g
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:339.02kcal17%
Fehérje:4.53g9.1%
Szénhidrát:50.78g18.8%
Zsír:13.92g19.9%
Élelmi rost:3.32g13.3%
Nátrium:0.35g14.6%
Elkészítés ideje: ~2 óra
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Értékelés

További képek:

Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!