Kalória Kalkulátor

-tól -ig
A negatív kalóriás diéta vajon városi legenda, vagy tudományosan megalapozott tény? Segítheti-e az optimális testsúly elérését?
A kökény, egy hazánkban sok helyen elõforduló vadon termõ cserje. Bogyója kékes-fekete viaszos bevonattal. A szilva rokona (rózsafélék családjába tartozik), még ha nem is különösebben hasonlít rá. A belsejében egy viszonylag nagy mag található, és macerás a feldolgozása is, de a színe és az íze miatt megéri vele bíbelõdni.
Mik is azok az adalékanyagok amiket az ételekkel magunkhoz veszünk és hogyan jelöljük õket?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint (1-2-89/107): "adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemzõ élelmiszer összetevõként nem alkalmazott anyag - tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem -, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevõjévé válik."
A gabona õsidõk óta az ember alapvetõ tápláléka. Már a gyûjtögetõ életmódot folytató õsember is ezzel fedezte napi tápanyag szükségletének nagy részét, a táplálkozásban a legfontosabb szerepet tölti be.

A hiedelmekkel ellentétben a gabona nem csak szénhidrátokat tartalmaz.
Az édesítõszerek manapság kerültek elõtérbe, mint a kristálycukor alternatív helyettesítõi.  Energiatartalmuk alacsonyabb, azonban nem túl régi felhasználásuk miatt folyamatosan vizsgálódások kereszttüzébe kerülnek, azoknak biztonságos használatát tekintve.

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaljuk mibõl készítik ezeket és mennyit szabad belõlük fogyasztani.
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!