Kalória Kalkulátor

-tól -ig
Címlap Híreink Érdekességek A teljes kiõrlésû gabonák szerepe a táplálkozásban

A teljes kiõrlésû gabonák szerepe a táplálkozásban

A gabona õsidõk óta az ember alapvetõ tápláléka. Már a gyûjtögetõ életmódot folytató õsember is ezzel fedezte napi tápanyag szükségletének nagy részét, a táplálkozásban a legfontosabb szerepet tölti be.

A hiedelmekkel ellentétben a gabona nem csak szénhidrátokat tartalmaz.

Az Európában leggyakrabban fogyasztott búza fehérje tartalma kimagasló, mind mennyiségi, mind minõségi vonatkozásban. Felszívódása a szervezetben közel 80%-os. Ezen felül igen nagy mennyiségû B vitamint is tartalmaz és magnézium tartalma sem elhanyagolható.
A vitaminok nagy része azonban a búza hántolásakor elvész, mert azoknak közel fele a héjában a korpában található.
A teljes kiõrlésû lisztben benne hagyják a korpát is, vagyis a teljes szemeket õrlik meg.
A magas vitamintartalmon felül a korpának más jótékony hatása is ismeretes, például csökkenti a zsír felszívódását a táplálékból, mely a has belsejében rakódik le rejtett zsírként. Bizonyított,  hogy aki csökkenteni akarja a haskörfogatát fehér lisztbõl készült pékáru helyett teljes kiõrlésû gabonából készült termékeket kell fogyasztania.

A korpának nagyon magas a rosttartalma, ami a segíti az emésztést, csökkenti a cukorbetegség és szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezen felül jobban eltelít így segíti a diétázót az elõírt mennyiségek betartásában.

Az árpa rosttartalma a búzáénál is magasabb, azonban nálunk valamiért mellõzött alapanyag az ételkészítésben. A rizs árpával nagyon jól helyettesíthetõ, feltéve hogy nem szorulunk gluténmentes étrendre. Az árpa íze teltebb, akár rizzsel 3:1 arányban keverve is beilleszthetõ az étrendbe. A töltött káposztának kifejezetten jó ízt ad, a sima párolt rizst is nagyon feldobja.
Hazánkban árpagyöngyöt vagyis hántolt árpát lehet a boltokban vásárolni, de az árpa esetében a hántolás nem sokkal csökkenti annak tápértékét.

További említésre méltó gabona még a lenmag és a kukorica, melyeknek sem ára sem beszerzése ma már nem jelenthet gondot.

Sütemények készítésénél kukorica liszttel helyettesíthetjük a felhasznált liszt 10 %-át, vagy kiegészíthetjük 1-2 evõkanál korpával a megadott liszt mennyiséget. Ilyen kis mennyiség nem fogja befolyásolni annak állagát, és már tettünk is egy lépést az egészségesebb táplálkozás és ideális testsúlyunk felé.

Összefoglaló táblázat az említett gabonák élelmirost tartalmához g/100g:


Búza (teljes szem): 14.9g
Árpa (teljes szem): 21.5g
Hántolt árpa: 20.7g
Búzakorpa: 45g
Lenmag: 25.3g 25.3g
Kukorica: 9.8g 9.8g
Kukorica korpa: 43g
Kapcsolódó cikkek:
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Értékelés
Hozzászólások
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!