Húsvéti mákvirág kalács recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2011-04-19 20:24:09
Húsvéti mákvirág kalács
Hozzávalók 16 személyre:
- 50 dkg Búza finom liszt
- 1 teáskanál Konyhasó
- 11 evõkanál Kristály cukor
- 2 kis zacskó Vaníliás Cukor
- 15 dkg Étkezési mák
- 1 dl Finomított napraforgó étolaj
- 5 dkg Margarin 80% zsírtartalmú
- 1 darab Tojássárgája
- 1 tasak Élesztõ
- 3.5 dl Tehéntej 2,8%-os
Elkészítése:
Ezt a húsvéti receptet egy kedves ismerõsömtõl kaptam, gondoltam megpróbálom. Ez az elsõ kísérlet eredménye.
A lisztet a sóval, 1 zacskó vaníliás cukorral, 3 evõkanál cukorral és az élesztõvel elkeverem, majd beleöntöm az olajat és a meglangyosított tejet.
Alaposan összedagasztom, és meleg helyen 45 percet kelesztem.
Amíg kel a tészta, ledarálom a mákot és a maradék 8 evõkanál cukrot. Ehhez adok még egy zacskó vaníliás cukrot. Összekeverem, majd a megolvasztott margarinnal masszát készítek belõle. (Nekem kissé sûrû lett, úgyhogy legközelebb teszek még hozzá tejet.)
A megkelt tésztát kisujnnyira (és téglalap alakúra) kinyújtom, majd a mákos keveréket elkenem rajta.
Fel kell tekerni, majd a két végét kör alakban egymásba illeszteni, hogy egy zárt gyûrû keletkezzen.
Ezek után rá kell varázsolni a sütõpapírral kibélelt tepsire.
Most következik a formázás:
A tepsiben a gyûrût megigazgatod, majd nagyon éles késsel a henger 1/3 -részétõl kezdve kifelé bevágod egy hirtelen mozdulattal, ugyanezt 2-3 centivel távolabb is megteszed, majd egyszer 90 fokot forgatsz a szeleten. Ezt a mûveletet körben ahányszor elfér (~16) megismétled.
Ha most akarnád a tepsibe tenni nem igazán menne.
Elõmelegített 200 fokos sûtõben 30-35 perc alatt pirosra sütöd.
(Nagyon finom lett, de még hangolni kell majd az összetételen egy kicsit.)
A lisztet a sóval, 1 zacskó vaníliás cukorral, 3 evõkanál cukorral és az élesztõvel elkeverem, majd beleöntöm az olajat és a meglangyosított tejet.
Alaposan összedagasztom, és meleg helyen 45 percet kelesztem.
Amíg kel a tészta, ledarálom a mákot és a maradék 8 evõkanál cukrot. Ehhez adok még egy zacskó vaníliás cukrot. Összekeverem, majd a megolvasztott margarinnal masszát készítek belõle. (Nekem kissé sûrû lett, úgyhogy legközelebb teszek még hozzá tejet.)
A megkelt tésztát kisujnnyira (és téglalap alakúra) kinyújtom, majd a mákos keveréket elkenem rajta.
Fel kell tekerni, majd a két végét kör alakban egymásba illeszteni, hogy egy zárt gyûrû keletkezzen.
Ezek után rá kell varázsolni a sütõpapírral kibélelt tepsire.
Most következik a formázás:
A tepsiben a gyûrût megigazgatod, majd nagyon éles késsel a henger 1/3 -részétõl kezdve kifelé bevágod egy hirtelen mozdulattal, ugyanezt 2-3 centivel távolabb is megteszed, majd egyszer 90 fokot forgatsz a szeleten. Ezt a mûveletet körben ahányszor elfér (~16) megismétled.
Ha most akarnád a tepsibe tenni nem igazán menne.
Elõmelegített 200 fokos sûtõben 30-35 perc alatt pirosra sütöd.
(Nagyon finom lett, de még hangolni kell majd az összetételen egy kicsit.)
Húsvéti mákvirág kalács kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 334.18 kcal |
Fehérje | 5.51 g |
Szénhidrát | 49.51 g |
Zsír | 12.52 g |
Nátrium | 2.72 g |
Élelmi rost | 3.25 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5346.84 kcal |
Fehérje | 88.15 g |
Szénhidrát | 792.05 g |
Zsír | 200.25 g |
Nátrium | 43.52 g |
Élelmi rost | 51.9 g |
Köszönjük a receptet Admin felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:334.18kcal16.7%
Fehérje:5.51g11%
Szénhidrát:49.51g18.3%
Zsír:12.52g17.9%
Élelmi rost:3.25g13%
Nátrium:2.72g113.3%
Íz jellege:Édes
Elkészítés ideje: ~2 óra
További képek: