Csikós tokány recept
és a kalória tartalma
2012-01-25 10:15:10
Csikós tokány
Hozzávalók 6 személyre:
- 60 dkg Sertéshús
- 10 dkg Angol szalonna (bacon)
- 1 evõkanál Disznó zsír
- 1 darab nagy Paprika
- 2 darab Paradicsom
- 1 darab nagy Vöröshagyma
- 15 dkg Tejföl 20%
- 1 evõkanál Búza finom liszt
- 1 teáskanál Konyhasó
- 1 kávéskanál Õrölt pirospaprika
Elkészítése:
A csikós tokány tulajdonképpen egy behabart lecsós sertéspörkölt, ami nem kockára hanem csíkokra vágott húsból készül.
A disznóhúst megmossuk és kisujjnyi vagy még véknyabb csíkokra vágjuk. A bacon vagy egyéb füstölt de húsos szalonnát szintén nagyon véknyan felcsíkozunk és egy lábasban a zsíron kicsit megsütjük (tulajdonképpen kiolvasszuk a zsírját).
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd a szalonnára dobjuk, megsózzuk és üvegesre pároljuk. A hagyma párolásakor történõ sózás azért jobb, mert a hagyma finomabb lesz, nem keseredik meg és kevésbé pörkölõdik oda! A pirospaprikát is adjuk a pörkölt alaphoz, de úgy hogy a lábast vegyük le a tûzrõl, különben a paprika megég és keserû lesz.
Közben a paprikát és paradicsomot, mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk kockákra.
A húst úgy kell párolni, hogy apránként kis vizet teszünk hozzá mindig annyit amennyi lefõ, és lassan fedõ alatt puhítjuk meg. Amikor majdnem jó (a hús még nem esik szét, de már nem gumi), adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot és fõzzük még 10-15 percet. Ha kevés lenne rajta a folyadék, egy csésze vizet lehet hozzáadni.
Közben a tejföllel a lisztet csomómentesen keverjük el, de vigyázzunk, nehogy túl sok lisztet adjunk hozzá, mert a habarásunk összeragad és el sem lehet keverni. (Ha mégis elmértük a lisztet, fél csésze tejjel meg lehet higítani, és eldolgozni.)
Gyors keverés mellett adjuk a habarást a pörkölthöz és pár percig még rotyogtassuk.
Nokedlivel vagy tésztával tálalható.
Jó étvágyat!
A disznóhúst megmossuk és kisujjnyi vagy még véknyabb csíkokra vágjuk. A bacon vagy egyéb füstölt de húsos szalonnát szintén nagyon véknyan felcsíkozunk és egy lábasban a zsíron kicsit megsütjük (tulajdonképpen kiolvasszuk a zsírját).
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd a szalonnára dobjuk, megsózzuk és üvegesre pároljuk. A hagyma párolásakor történõ sózás azért jobb, mert a hagyma finomabb lesz, nem keseredik meg és kevésbé pörkölõdik oda! A pirospaprikát is adjuk a pörkölt alaphoz, de úgy hogy a lábast vegyük le a tûzrõl, különben a paprika megég és keserû lesz.
Közben a paprikát és paradicsomot, mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk kockákra.
A húst úgy kell párolni, hogy apránként kis vizet teszünk hozzá mindig annyit amennyi lefõ, és lassan fedõ alatt puhítjuk meg. Amikor majdnem jó (a hús még nem esik szét, de már nem gumi), adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot és fõzzük még 10-15 percet. Ha kevés lenne rajta a folyadék, egy csésze vizet lehet hozzáadni.
Közben a tejföllel a lisztet csomómentesen keverjük el, de vigyázzunk, nehogy túl sok lisztet adjunk hozzá, mert a habarásunk összeragad és el sem lehet keverni. (Ha mégis elmértük a lisztet, fél csésze tejjel meg lehet higítani, és eldolgozni.)
Gyors keverés mellett adjuk a habarást a pörkölthöz és pár percig még rotyogtassuk.
Nokedlivel vagy tésztával tálalható.
Jó étvágyat!
Csikós tokány kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 753.98 kcal |
Fehérje | 14.38 g |
Zsír | 73.06 g |
Nátrium | 0.56 g |
Szénhidrát | 9.12 g |
Élelmi rost | 2.55 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 4523.84 kcal |
Fehérje | 86.24 g |
Zsír | 438.29 g |
Nátrium | 3.36 g |
Szénhidrát | 54.73 g |
Élelmi rost | 15.29 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:753.98kcal37.7%
Fehérje:14.38g28.8%
Szénhidrát:9.12g3.4%
Zsír:73.06g104.4%
Élelmi rost:2.55g10.2%
Nátrium:0.56g23.3%
Íz jellege:Sós
Címkék:Magyaros
Elkészítés ideje: ~1 óra
Értékelés
Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!