Fõzõtök
2010-08-28 17:52:56
A fõzõtököt szinte mindenki ismeri, ha máshonnan nem is a tányérjáról tökfõzelékként. A fõzeléken kívül rántva, töltve, rakottan hasonló ízû, mint a cukkini. A receptekben egymást helyettesíthetik. A kiskertben is olyan nagyon hasonlítanak, hogy két fajta tököt egymás közelébe nem szabad vetni, mert beporozzák egymást és egyfajta kevert termés lesz mindkét növényen. A fõzõtököt hagyni szokták nagyra nõni, hogy minél nagyobb legyen a húsa, azonban a túl öreg példányok túl kemények. Ilyenkor a héja már gyorsan megkeményedik, a magok pedig elkezdenek benne megérni. A túlérett tökrõl a héját már nagyon nehéz eltávolítani, beletörik az ember bicskája. Feldolgozásakor a közepébõl a magokat kaparjuk ki. A magok is hasznosíthatóak, mosás és napon szárítás után télen elõ lehet venni, megpirítani és elrágcsálni.
100g Tápérték adatai:
Kalória:18kcal0.9%
Fehérje:1.2g2.4%
Szénhidrát:3.84g1.4%
Zsír:0.2g0.3%
Élelmi rost:g0%
Nátrium:0.001g0%
Kategória:
Zöldség
Értékelés
Hozzászólások