Tartósítószer nélküli Citromfû szörp recept
és a kalória tartalma
2010-10-21 17:19:19
Tartósítószer nélküli Citromfû szörp
Hozzávalók 16 személyre:
- 30 dkg Citromfû
- 50 dkg Ivóvíz
- 50 dkg Kristály cukor
- 1 10g Citrom aroma
Elkészítése:
A szörpös üveg elõkészítése: mosás fertõtlenítõszerrel, majd hosszabb ideig csöpögtetés.
Egy jókora marék frissen szedett citromfüvet mossunk meg, és szedjük le a leveleit egy tálba vigyázva, hogy ne törjenek túlságosan szét.
Egy 2 literes lábasban tegyünk fel a fél liter vízzel fõni, úyg hogy a fedõ legyen rajta! Forrás után 2 perccel zárjuk le a gázt és tegyük félre 20 percre állni és ázni a forró vízben.
Amikor letelt az idõ fogjunk egy nagy szûrõt, tegyünk bele egy tiszta konyharuhát vagy pelenkát és tegyük egy másik fazékra.
Ezen keresztül kell a levet átszûrni, hogy szép tiszta maradjon.
Gumikeszyût fölvéve (nagyon forró és megéget) ki is lehet csavarni a rongyban maradó füvet!
Most tegyük újra gázra keverjük bele a fél kiló cukrot és forraljuk meg. Csepegtessük bele a citrom aromát. 1 percig fõzzük nagy lángon, majd vegyük legkisebbre, és merõkanállal egy tiszta tölcséren át töltsük az üvegbe.
Gyorsan zárjuk le, és 5-10 percre fordítsuk fejjel lefelé (a szörpösüveg fejjel lefelé nehezen áll meg, de a mosogató csepegtetõ rácson kitámasztható úgy hogy ne boruljon el).
A 10 perc letelte után kesztyûvel megfogva fordítsuk a talpára és szobahõmérsékleten hagyjuk kihûlni.
~ 8 dl szörp lesz a mennyiségbõl és 2 évig eláll a szekrényben tartósítószer nélkül.
A színe be fog sötétedni, de nem lesz semmi baja, ha gondosan ügyeltünk az edények tisztaságára.
A besötétedés megelõzhetõ 1/4 kávéskanál borkõsavval vagy citromsavval.
Egy jókora marék frissen szedett citromfüvet mossunk meg, és szedjük le a leveleit egy tálba vigyázva, hogy ne törjenek túlságosan szét.
Egy 2 literes lábasban tegyünk fel a fél liter vízzel fõni, úyg hogy a fedõ legyen rajta! Forrás után 2 perccel zárjuk le a gázt és tegyük félre 20 percre állni és ázni a forró vízben.
Amikor letelt az idõ fogjunk egy nagy szûrõt, tegyünk bele egy tiszta konyharuhát vagy pelenkát és tegyük egy másik fazékra.
Ezen keresztül kell a levet átszûrni, hogy szép tiszta maradjon.
Gumikeszyût fölvéve (nagyon forró és megéget) ki is lehet csavarni a rongyban maradó füvet!
Most tegyük újra gázra keverjük bele a fél kiló cukrot és forraljuk meg. Csepegtessük bele a citrom aromát. 1 percig fõzzük nagy lángon, majd vegyük legkisebbre, és merõkanállal egy tiszta tölcséren át töltsük az üvegbe.
Gyorsan zárjuk le, és 5-10 percre fordítsuk fejjel lefelé (a szörpösüveg fejjel lefelé nehezen áll meg, de a mosogató csepegtetõ rácson kitámasztható úgy hogy ne boruljon el).
A 10 perc letelte után kesztyûvel megfogva fordítsuk a talpára és szobahõmérsékleten hagyjuk kihûlni.
~ 8 dl szörp lesz a mennyiségbõl és 2 évig eláll a szekrényben tartósítószer nélkül.
A színe be fog sötétedni, de nem lesz semmi baja, ha gondosan ügyeltünk az edények tisztaságára.
A besötétedés megelõzhetõ 1/4 kávéskanál borkõsavval vagy citromsavval.
Tartósítószer nélküli Citromfû szörp kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 142 kcal |
Fehérje | 0.34 g |
Szénhidrát | 35.53 g |
Zsír | 0.09 g |
Nátrium | 0 g |
Élelmi rost | 0 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 2272 kcal |
Fehérje | 5.46 g |
Szénhidrát | 568.43 g |
Zsír | 1.47 g |
Nátrium | 0.04 g |
Élelmi rost | 0 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:142kcal7.1%
Fehérje:0.34g0.7%
Szénhidrát:35.53g13.2%
Zsír:0.09g0.1%
Élelmi rost:0.0g0%
Nátrium:0.0g0%
Kategória:
Egyéb
Íz jellege:Édes
Mikor fogyasztható, milyen típusú étel:Ital
Elkészítés ideje: ~1 óra
Kapcsolódó elemek:
Értékelés
Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!