Kalória Kalkulátor

-tól -ig
Címlap Alapanyagok Sütõtök

Sütõtök

A sütõtök a kabakosok családjába tartozik, vagyis rokona az uborka, fõzõtök, cukkini, de még a görögdinnye is. Magas karotin tartalma adja narancssárga színét, de emellett rengeteg rostot, szénhidrátot és fehérjét is tartalmaz.

Sütõtök
Az õsz közepe táján érik és hûvös, nem túl párás helyen akár januárig is tárolható. Nagyon jól hasznosuló táplálék (többféle értelemben is). Könnyen emészthetõ, sõt segíti az emésztést ezért készülhet belõle bébiétel. (Hasfájós babának püréként elkészítve kifejezetten ajánlom, nálunk annak idején nagyon bevált!)

Másrészt azért is jól hasznosul, mert a magja is fogyasztható. Csak ki kell kaparni, megszárítani és el lehet tenni. alkalomadtán pedig pirítva fogyasztható.

Nem csak fõzve lehet felhasználni, mivel íze nyersen is édeskés. Vékonyra szelve (mivel nyersen kicsit kemény) tehetjük salátába vagy hullámosra vágva használhatjuk díszítésként is. A szép narancs színe jól mutat a zöld saláta vagy uborka mellett.

Ami kicsit nehézkes, az a héj eltávolítása, mivel éretten eléggé megkeményszik. A technika a következõ: ne próbáljuk egyben meghámozni, fõleg ne zöldséghámozóval, mert nem fog menni. Inkább vágjunk belõle szeleteket, majd éles erõs késsel szeljük nagyoltan le a héját.

Próbáljuk ki többféle módon, levesnek, salátának, süteménybe vagy akár krumpli helyett pürének! Változatosabbá tehetjük vele a téli étkezésünket.

Szerzõ:


100g Tápérték adatai:
Kalória:26kcal1.3%
Fehérje:1g2%
Szénhidrát:6.5g2.4%
Zsír:0.1g0.1%
Élelmi rost:0.5g2%
Nátrium:0.001g0%
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Hasonló ételek:
Értékelés
Hozzászólások
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!