Kalória Kalkulátor

-tól -ig
Címlap Receptek Padlizsános sült tészta

Padlizsános sült tészta recept ( képpel )

és a kalória tartalma


Padlizsános sült tészta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 darab nagy Padlizsán
  • 4 darab Paradicsom
  • 1 hosszú doboz Sûrített paradicsom
  • 2 bögre (250ml) Tehéntej 2,8%-os
  • 2 púpozott teáskanál Étkezési keményítõ
  • 1 darab nagy Vöröshagyma
  • 4 gerezd Fokhagyma
  • 2 evõkanál Finomított napraforgó étolaj
  • 6 tekerésnyi õrölt Fekete bors
  • 0.5 kávéskanál Szerecsendió
  • 0.5 kávéskanál Curry por
  • 0.5 evõkanál aprított Friss kakukkfû levél
  • 1 kávéskanál Szárított bazsalikom
  • 30 dkg Ivóvíz
  • 50 dkg Durum száraztészta
  • 25 dkg Félkemény sajt

Elkészítése:

Ez egy húsmentes, alacsony zsiradék tartalmú, lasagne ízesítésû rakott tészta. Én igazából a lasagne-t is így csinálom, csak ott húst használok a padlizsán helyett és kissé kevésbé fûszerezem. A hozzávalók közt szereplõ curry ne zavarjon meg, nem a szószba fog menni, hanem a padlizsánnak fog csak ízt adni és a végén nem érzõdik ki!

Amíg a paradicsomos öntetet és a padlizsánt elkészítjük, tegyük fel fõni a vizet a tésztához és amikor forr, tegyük bele, majd fõzzük 1 percig és hagyjuk állni 4 percig. Így félkeményen szûrjük le és tegyük félre.

A 4 nagy paradicsomot hámozzuk meg és csumázzuk ki a következõ módon. Egy kis lábasban forraljunk vizet és dobjuk bele a paradicsomokat kb. 1 percre. Akkor jó, amikor villával megszúrva végigszalad a repedés a héján, ekkor szúrjuk fel és vegyük ki a forró vízbõl, majd tegyük gyorsan hideg vízbe, hogy a fõzési folyamat megszakadjon. Így kissé meg is hûl és meg lehet kézzel fogni. Egy vágódeszkára téve, húzzuk le a héját és vágjuk ki a csumáját. Szeleteljük fel nagyobb darabokra és dobjuk egy lábasba.

Aprítsunk fel egy fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, majd ezeket dobjuk a paradicsomhoz. Fõzzük kb. 5 percig és a paradicsomokat szét lehet nyomkodni egy krumplinyomó segítségével. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a vizet és tegyünk bele 3/4 teáskanál sót, a borsot, szerecsendiót, kakukkfüvet és bazsalikomot. A curry-t ne ebbe tegyük bele!

Amíg ez rotyog, gyors mozdulatokkal hámozzuk meg a padlizsánokat és szeleteljük 1X1 centis kockákra. (Elõször ketté kell vágni, lapjára fektetni, 1 centis szeletekre vágni, majd hosszában felcsíkozni és végül 1 centinként a csíkokat felszeletelni. Így nagyjából egyforma méretûek lesznek a padlizsán kockák.)

Egy másik lábasban melegítsünk kevéske olajat és dobjuk rá a padlizsánt, majd adjunk hozzá 1/4 kávéskanál sót és keverjük gyorsan meg, mert a padlizsán szivacsos és villám gyorsan felszívja az olajat és minden fûszert amivel érintkezik. Szórjuk meg curry-vel, valamint a másik két gerezd, de most nagyon apróra vágott fokhagymával és fedõ alatt, idõnként megkeverve pároljuk 10-15 percig. Megváltozik a színe amikor jó, mert áttetszõvé válik. Ha a darabolás gyorsan ment, akkor még barna sem lesz, csak üvegszerû. Amikor kész, zárjuk le.

A paradicsomos szószt öntsük fel tejjel, majd a keményítõt keverjük el kevés vízzel és gyorsan kevergetve adjuk a szószhoz és hagyjuk besûrüsödni. Amikor sûrû, keverjük hozzá a padlizsánt, de már ne fõzzük tovább, mert szétfõ.

Egy tepsibe borítsuk be a tésztát és a kész paradicsomos-padlizsános keveréket, majd oszlassuk jól el. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd ~200 fokos sütõben süssük 25 percig. Fél óra pihentetés után lehet szedni belõle.

Tényleg nagyon finom, és ezzel a fûszerezéssel nagyon hússzerû ízt kap a padlizsán.

Padlizsános sült tészta kalória táblázata:

Tápérték adatok 1 adaggal számolva:

Kalória612.98 kcal
Fehérje27.18 g
Szénhidrát88.19 g
Zsír17.32 g
Nátrium0.05 g
Élelmi rost6.19 g

Tápanyag a teljes mennyiségben:

Kalória3677.98 kcal
Fehérje163.02 g
Szénhidrát529.23 g
Zsír103.95 g
Nátrium0.39 g
Élelmi rost37.09 g
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:612.98kcal30.6%
Fehérje:27.18g54.4%
Szénhidrát:88.19g32.7%
Zsír:17.32g24.7%
Élelmi rost:6.19g24.8%
Nátrium:0.05g2.1%
Elkészítés ideje: ~2 óra
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Értékelés

További képek:

Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!