Óriás húsos házi tortellini sajtmártással recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-07-24 08:25:38
Óriás húsos házi tortellini sajtmártással
Hozzávalók 8 személyre:
- 3 darab M-es méretû Tyúktojás
- 25 dkg Búza finom liszt
- 0.5 kávéskanál Konyhasó
- 30 dkg Darált Sertéshús
- 3 evõkanál Extra szûz olíva olaj
- 2 gerezd Fokhagyma
- 1 kávéskanál Szárított oregánó (szurokfû)
- 0.3 evõkanál aprított Friss kakukkfû levél
- 0.2 kávéskanál Szárított rozmaring
- 0.3 evõkanál aprított Friss bazsalikom levél
- 10 dkg Tejföl 20%
- 3 dkg 20% zsírtartalmú sajtkrém
- 1.5 dl Tehéntej 2,8%-os
- 5 dkg Ementáli vagy Pannónia sajt
- 5 dkg Trappista Sajt
- 5 dkg Füstölt parenyica sajt
- 1 kávéskanál Konyhasó
- 2 evõkanál Kukorica liszt
Elkészítése:
Ez egy eléggé idõ és munkaigényes étel, de finomabb mint a boltban kapható tortellini.
A tészta elkészítése:
a három tojásból fél csésze vízzel, egy kávéskanál sóval és annyi liszttel amennyit felvesz gyúrjunk kemény sima tésztát. Hajtogassuk többször, majd mindig nyújtsuk újra.
Egy idõ után könnyen kézzel szinte húzható tésztát fogunk kapni. amikor ezt az állagot elérte, nyújtsuk fél asztallap méretûre (~ 1,5 mm vastagra) és szögletesre.
Finoman !nem elvágva! jelöljük meg (karcoljuk) egy késsel a felét, majd az egyik félen jelöljünk rajta 12 négyzetet is (keresztben hosszában vonalazva egyenlõ részeket alakítsunk ki). A másik fele lesz majd ráhajtva azért csak a felét kell megjelölni.
A töltelék elksészítése:
A húst 1 evõkanál olíva olajon pirítsuk meg, adjunk hozzá néhány gerezd aprított fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, majd fõzzük 15 percig.
Keverjünk bele tejfölt, sajtkrémet. Fõzzük, hogy sûrûsödjön. Adjunk hozzá egy evõkanál kukorica lisztet sûrítésnek. Nem szabad folyósnak maradnia, így ha nem elég sûrû, tegyünk még hozzá a kukoricalisztbõl.
Az elkészült töltelék 2/3-ad részét adagoljuk a megjelölt négyzetekre, majd óvatosan hajtsuk a tászta másik felét a púpokra. Ujjal nyomkodjuk alaposan végig a vonalak mentén hogy a kis tasakok jól zárjanak és egy derelye vagy pizzavágó segítségével vágjuk szét a kis párnákat.
Fõzzük õket 3-asával 2-3 percig, majd kivételkor locsoljuk meg a tetejüket olíva olajjal, hogy ne ragadjanak össze.
Amikor mind kifõtt, elkészíthetjük a sajtos öntetet. Ehhez a maradék tölteléket tejjel higítsuk fel, majd adjunk hozzá legalább 3 féle sajtot, amelyet elõzõleg lereszeltünk. A sajt be fogja sûríteni a tejet, a fûszerek meg már benne vannak elõzõleg.
Fõzzük fel. Esetleg mehet még bele kukoricaliszt és tej ha többet akarunk készíteni. A só nem lesz probléma, mert a sajtok sósak. Akkor is higítani kell, ha túl sós.
Adagonként és étvágytól függõen egy vagy két óriás tortellinivel lehet számolni, így ez a mennyiség 8 személynek is bõven elegendõ lehet.
A tészta elkészítése:
a három tojásból fél csésze vízzel, egy kávéskanál sóval és annyi liszttel amennyit felvesz gyúrjunk kemény sima tésztát. Hajtogassuk többször, majd mindig nyújtsuk újra.
Egy idõ után könnyen kézzel szinte húzható tésztát fogunk kapni. amikor ezt az állagot elérte, nyújtsuk fél asztallap méretûre (~ 1,5 mm vastagra) és szögletesre.
Finoman !nem elvágva! jelöljük meg (karcoljuk) egy késsel a felét, majd az egyik félen jelöljünk rajta 12 négyzetet is (keresztben hosszában vonalazva egyenlõ részeket alakítsunk ki). A másik fele lesz majd ráhajtva azért csak a felét kell megjelölni.
A töltelék elksészítése:
A húst 1 evõkanál olíva olajon pirítsuk meg, adjunk hozzá néhány gerezd aprított fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, majd fõzzük 15 percig.
Keverjünk bele tejfölt, sajtkrémet. Fõzzük, hogy sûrûsödjön. Adjunk hozzá egy evõkanál kukorica lisztet sûrítésnek. Nem szabad folyósnak maradnia, így ha nem elég sûrû, tegyünk még hozzá a kukoricalisztbõl.
Az elkészült töltelék 2/3-ad részét adagoljuk a megjelölt négyzetekre, majd óvatosan hajtsuk a tászta másik felét a púpokra. Ujjal nyomkodjuk alaposan végig a vonalak mentén hogy a kis tasakok jól zárjanak és egy derelye vagy pizzavágó segítségével vágjuk szét a kis párnákat.
Fõzzük õket 3-asával 2-3 percig, majd kivételkor locsoljuk meg a tetejüket olíva olajjal, hogy ne ragadjanak össze.
Amikor mind kifõtt, elkészíthetjük a sajtos öntetet. Ehhez a maradék tölteléket tejjel higítsuk fel, majd adjunk hozzá legalább 3 féle sajtot, amelyet elõzõleg lereszeltünk. A sajt be fogja sûríteni a tejet, a fûszerek meg már benne vannak elõzõleg.
Fõzzük fel. Esetleg mehet még bele kukoricaliszt és tej ha többet akarunk készíteni. A só nem lesz probléma, mert a sajtok sósak. Akkor is higítani kell, ha túl sós.
Adagonként és étvágytól függõen egy vagy két óriás tortellinivel lehet számolni, így ez a mennyiség 8 személynek is bõven elegendõ lehet.
Óriás húsos házi tortellini sajtmártással kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 490.87 kcal |
Fehérje | 15.29 g |
Szénhidrát | 29.54 g |
Zsír | 34.51 g |
Nátrium | 0.32 g |
Élelmi rost | 1.95 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 3926.93 kcal |
Fehérje | 122.24 g |
Szénhidrát | 236.3 g |
Zsír | 276.01 g |
Nátrium | 2.64 g |
Élelmi rost | 15.5 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:490.87kcal24.5%
Fehérje:15.29g30.6%
Szénhidrát:29.54g10.9%
Zsír:34.51g49.3%
Élelmi rost:1.95g7.8%
Nátrium:0.32g13.3%
Íz jellege:Fûszeres
Elkészítés ideje: ~2.5 óra
További képek: